Hoe?Zo! wéér nieuws? november 2011

Moeder stoft haar zoon af

Een andere bron van wijsheid

Lezen?!

Lezen?!

‘Moeder stoft haar zoon af, omdat ze denkt dat hij een meubel is.' Deze zin komt uit het nieuwste boek van Erwin Mortier: Gestameld liedboek - Moedergetijden. Reëlle heeft het gelezen en is ervan onder de indruk. Graag deelt zij met jou de wijsheid die dit boek te bieden heeft.

Mooi en pijnlijk tegelijk
Mortier beschrijft hoe het is om je moeder te verliezen aan Alzheimer. Hoe zijn moeder steeds minder zijn moeder wordt. Hij probeert vat te krijgen op wat een mens tot die ene unieke persoon maakt. Taal is daarbij wezenlijk. Hij schrijft dat zijn moeder ‘ontwoordt' en ‘onttaalt' en ‘ontherinnert', haar ‘ik' valt weg. Dit doet hij in de meest prachtige literaire zinnen. Mooi en pijnlijk tegelijk. Bijvoorbeeld, als hij vertelt wat zijn ouders voor hem en zijn broers en zussen betekenen. Dat ze het ‘centrum waren' en ‘stomweg gelukkig'. Dat het leven om hen heen danste ‘morsig, uitbundig, nonchalant, hard en zegenend'.

Ervaar ook een andere bron van wijsheid
Ook van literaire boeken word je wijzer. Een ander soort wijsheid. Reëlle is benieuwd naar die ándere bron van wijsheid. Die je niet opdoet uit leerboeken. Maar die minstens zo waardevol is om aansluiting te vinden bij de belevingswereld van mensen (met een partner, ouder, kind) met een beperking.

 

Klim ook in de pen!
Lees jij ook wel eens zo'n ‘wijs' boek of zie jij ook wel eens een interessante film? Deel dat dan met anderen! Geef die tips aan ons door, of schrijf een recensie! Literatuur, gedichten, proza, documentaire, film, alles mag. Of reageer op dit artikel!

 

Meer recensies lezen over dit indrukwekkende boek?


REËLLE TWITTERT
VOLG REËLLE