Hoe?Zo! wéér nieuws? november 2011

Ervaar het zelf!

Doe de depressietest

Licht helpt!

Licht helpt!

Ben je ook wel eens moe nu de dagen korter worden? Heb je minder zin om aan de dag te beginnen? Lijkt alles te veel? Misschien heb je wel last van een herfst- of winterdip. Met de winter voor de deur met gure, koude en donkere dagen kun je je gemakkelijk ‘mies' gaan voelen.

Winterdepressie
Depressieve stemmingen in het najaar en de winter zijn voor veel mensen elk jaar een probleem. Ongeveer 450.000 mensen in Nederland hebben een winterdepressie. Zij komen in de winter vrijwel tot niets. Iedereen kan een winterdepressie krijgen maar vrouwen tussen de 13 en 56 jaar zijn er vooral gevoelig voor.

Lichttherapie
Doordat de hoeveelheid licht vermindert in de herfst en de winter wordt het dag- en nachtritme ontregelt. En dat heeft invloed op de slaap en op de stemming. Wetenschappers denken dat het hormoon melatonine hierin een grote rol speelt. Gelukkig biedt lichttherapie voor veel mensen een uitkomst. Lichttherapie regelt op kunstmatige wijze de natuurlijke aanmaak van melatonine en herstelt daarmee het dag-en nachtritme.

Hoe zit het bij jou?
Het is maar weinig mensen gegund om altijd vrolijk te zijn. Maar er is een verschil tussen een tijdelijke depressieve bui en een echte depressie. Daar kun je in een paar minuten achter komen door deze interactieve zelftest. Hij geeft geen definitief uitsluitsel, maar wel een goede aanwijzing of je aan depressie lijdt.

Test je stemming

REËLLE TWITTERT
VOLG REËLLE