Reëlle 12e Prikkel

Gesproken taalverwerking bij dyslectici verloopt waarschijnlijk anders

Mensen met dyslexie hebben meer moeite met het herkennen van stemmen

Hou je oren gespitst!

Hou je oren gespitst!

Mensen met dyslexie hebben niet alleen problemen met schrijven, lezen en spellen, maar ook met hun gehoor en de manier waarop hun hersenen omgaan met gesproken taal. Dat blijkt uit onderzoek van het Massachusetts Insititute of Technology.

Woordblindheid
Bij dyslexie of woordblindheid gaat lezen, spellen en ook zelf schrijven, veel te moeizaam, terwijl iemand wel een gemiddelde intelligentie heeft. Over dyslexie is al veel bekend. Toch boekten wetenschappers in Massachusetts met nieuw onderzoek opmerkelijke resultaten. Zij vroegen mensen met en zonder dyslexie te luisteren naar een bandje met stemmen en tegelijk te kijken naar cartoonfiguren op een computerscherm. Daarna moesten zij de stemmen aan de goede figuren verbinden. Eerst in het Engels en daarna in het Mandarijn, een voor hen onbekende taal.

Gehoor bij dyslectici belangrijker dan gedacht
Zeventig procent van de niet-dyslectici wist de stemmen aan de juiste figuren te verbinden in het Engels en vijftig procent in het Mandarijn. De mensen met dyslexie lukte dit in beide gevallen maar voor de helft. Hieruit concluderen de onderzoekers dat het gehoor van dyslectici belangrijker is dan werd aangenomen. Verrassend, vonden deskundigen op het gebied van dyslexie die niet bij het onderzoek waren betrokken.

Lees hier het hele artikel


REËLLE TWITTERT
VOLG REËLLE