Reëlle 11e Prikkel

Extraverte mensen zijn abstracter

En zijn niet bang een subjectieve mening te geven

Wat zie jij?

Wat zie jij?

Het was al bekend dat extraverte mensen sneller, luider en gevarieerder in toonhoogte spreken dan iemand die introvert is. Uit onderzoek blijkt nu ook dat iemand die extravert is abstractere taal gebruikt dan een introvert persoon.

Wetenschappers van de Vrije Universiteit Amsterdam lieten veertig mensen foto's beschrijven waarop personen staan afgebeeld. Vervolgens analyseerden ze hun taalgebruik met een speciaal taalmodel. De uitkomsten van de taalanalyse werden vergeleken met de score van de proefpersonen op een vragenlijst die meet hoe extravert iemand is.

‘Ze hebben ruzie'
Een man en een vrouw in het park die niet vrolijk keken, werden door introverte mensen geïnterpreteerd als een ‘man en een vrouw in een park'. Echter, de extraverte mensen zagen een stelletje in het park dat ruzie heeft. Introverte mensen uiten zich in beschrijvende, concrete taal. De extraverten zeggen niet exact wat ze zien, maar geven een interpretatie van de situatie.

(On)zichtbare gevoelens
Extraverte mensen gebruiken dus abstractere taal om situaties te omschrijven. Zij gebruiken meer bijvoeglijke naamwoorden en toestandswerkwoorden. Daarmee beschrijf je gevoelens die niet zichtbaar zijn. Zo leidt een tafereel waarbij twee mensen elkaar omhelzen bij een introvert persoon tot de uitspraak: ‘hij geeft haar een knuffel', terwijl een extravert persoon zou kunnen zeggen: ‘hij houdt van haar'.

Benieuwd naar het hele artikel?

REËLLE TWITTERT
VOLG REËLLE