Reëlle 11e Prikkel

'Depressieve mensen maken betere keuzes'

Aandoening heeft niet alleen negatieve gevolgen

Depressieve mensen zijn analytisch sterk

Depressieve mensen zijn analytisch sterk

Een verrassend onderzoek toont aan dat een depressie ook positieve effecten heeft. En wel op ons denkvermogen. Depressieve mensen zijn efficiënter en volhoudender bij het nemen van beslissingen dan gezonde mensen.

Het is voor het eerst dat uit onderzoek blijkt dat een depressie ook positieve kanten heeft. Het is allang bekend dat een depressie het cognitieve functioneren aantast, maar daarnaast werd vermoed dat een depressie het analytisch vermogen juist goed zou doen. Het onderzoek laat zien dat dat inderdaad het geval is en dat zelfs zware depressies zulke positieve bijwerkingen blijken te hebben.

Computerspel
De onderzoekers van de Amerikaanse Clarkson University verzamelden een groep proefpersonen. Sommige proefpersonen waren gezond, anderen klinisch depressief en anderen herstellende van een depressie. De onderzoekers lieten de proefpersonen een computerspel spelen waarbij ze geld konden verdienen door één sollicitant te kiezen uit een reeks werkzoekenden. Elke sollicitant vertegenwoordigde een bepaalde waarde in geld. 


Uitdaging
De sollicitanten werden één voor één in willekeurige volgorde gepresenteerd. De proefpersonen moesten bepalen wanneer ze wilden stoppen met zoeken en de sollicitant die voorbijkwam, wilden aannemen. Dat was een uitdaging, want het zou zo maar kunnen dat er nog betere sollicitanten langskwamen. Maar als de proefpersonen een goede sollicitant lieten lopen, kon het zijn dat dit de beste van het stel was.


Grondige keuzes
Opvallend genoeg bleken de mensen die gezond waren relatief weinig kandidaten te bestuderen en al vrij snel een keuze te maken. De mensen met een depressie zochten grondiger en maakten betere keuzes. Uiteindelijk verdienden ze daardoor ook meer geld. Volgens de onderzoekers toont dit aan dat depressieve personen vooral complexe problemen beter kunnen oplossen doordat ze beter in staat zijn analytisch te redeneren.

 

Het volledige onderzoek is terug te vinden in het blad Journal of Abnormal Psychology.


REËLLE TWITTERT
VOLG REËLLE