Reëlle 11e Prikkel

Horen van hartslag helpt tegen eenzaamheid

Mogelijkheden voor affectieve communicatie

Laat je hartslag horen!

Laat je hartslag horen!

De hartslag horen van de vriend of vriendin met wie je aan het chatten bent, klinkt als een science fiction scenario. Maar in de toekomst is dit misschien echt mogelijk. Het horen van de hartslag van een virtuele gesprekspartner blijkt hetzelfde gevoel te geven als persoonlijk contact.

Hartslag hecht
Uit onderzoek van de Technische Universiteit Eindhoven blijkt dat wanneer proefpersonen de natuurlijke hartslag van een virtuele gesprekspartner te horen krijgen zij het contact met de virtuele persoon als hechter ervaren. Het effect is net zo groot als het effect van elkaar aankijken. In het onderzoek stonden de proefpersonen in een virtual-reality-omgeving tegenover een virtuele gesprekspartner.
De onderzoekers wilden weten hoe digitale communicatie persoonlijker ervaren kan worden. Als digitale communicatie persoonlijker is, dan heeft dit een positieve invloed op het aantal eenzame mensen in de maatschappij.

Eenzaamheid bestrijden
Elkaar zien in een virtuele omgeving benadert het effect van persoonlijke communicatie. Dus digitale mogelijkheden zoals Skype zijn een goede stap in de richting als het gaat om het benaderen van het aanwezigheidsgevoel. Het waarnemen van de hartslag tijdens dit virtuele contact versterkt dat aanwezigheidsgevoel nog meer.
Als deze technologie te realiseren is, dan kan dit uiteindelijk een positieve invloed hebben op de algehele gezondheid en het welzijn van mensen.

 

Lees het hele artikel


REËLLE TWITTERT
VOLG REËLLE