REËLLES NIEUWS

Wethouders krijgen onvergetelijke ervaring

"Stop mensen met een kwetsbaarheid niet weg!"


De zomer begint goed bij Reëlle: op 10 juli vond de uitreiking van haar 31ste Krachtenbundel, editie regio Rivierenland, plaats. Zes wethouders, twaalf verhalenvertellers en talloze andere geïnteresseerden komen bijeen op een locatie van 's Heeren Loo in Geldermalsen, waar woonvoorzieningen midden in de wijk worden gerealiseerd.

Onder de wieken bij 's Heeren Loo
Corine Postma, de regiodirecteur van 's Heeren Loo, heet iedereen van harte welkom. "Wat een mooie opkomst! We zijn hier natuurlijk allemaal voor de Krachtenbundel. Ook namens 's Heeren Loo heeft een cliënte meegedaan. Ze was lang zoekend, maar haar begeleider zag haar potentie. Nu werkt ze in het dierenpark in Rhenen! We zijn ontzettend trots op haar. En zo staan er nog elf verhalen in deze Krachtenbundel, van mensen die zelf hun eigen pad vinden, met soms wat hulp van buitenaf. En het lukt ze!" Vertelster Rebecca laat later weten het erg leuk te vinden dat haar verhaal nu in de Krachtenbundel staat. "Ik hoop dat mensen nu zien dat meer mensen met een beperking een diploma moeten kunnen halen." De journalisten van de Gelderlander waren ook aanwezig en publiceerde een artikel in haar dagblad.

Artikel van de Gelderlander
Bron: De Gelderlander  www.gelderlander.nl

Niet te stoppen!
"Als je eenmaal een keer meedoet met de Krachtenbundel, kun je er niet gauw mee ophouden!" Met deze gevleugelde woorden beet Bert van Swam, wethouder in gemeente West Maas en Waal, de spits af. Hij is er zelf een levend voorbeeld van: eerder deed hij al mee met de editie Zuid-Gelderland. Ook dit keer kon hij Marieke niet weigeren. "Het mooie aan de Krachtenbundel is dat deze mensen laten zien wat ze kunnen, niet wat ze niet kunnen. En wat ze kunnen, dat stralen ze ook uit. Net als Marieke!" 

Ook Griedo Bel, wethouder van gemeente Lingewaal, beaamt dit. Ook hij deed al eerder mee met de Krachtenbundel. Tijdens het gesprek dat hij voerde met Corwin, een tienjarige jongen met autisme, en diens moeder, zag hij met eigen ogen hoe mensen, maar zeker ook dieren, mensen kunnen helpen. "Corwins ouders kozen niet voor specialisten of medicijnen, ze gingen een traject voor een autismegeleidehond in. En het werkt echt!"

De wethouder van gemeente Maasdriel, Anita Sørensen, vond het bijzonder om voor de Krachtenbundel te worden gevraagd. "Ik ga uit van talenten; iedereen heeft ze, maar ze zijn niet altijd onderling te vergelijken. Ik heb een diepgaand gesprek gevoerd met Jolanda, die door een moeilijke periode is gegaan. Uiteindelijk kreeg ze op haar 36ste de diagnose autisme. Voor velen zou dit moeilijk zijn geweest, maar voor Jolanda voelde het echt alsof alle puzzelstukjes op hun plek vielen. Ze kon aan zichzelf gaan werken! En haar motto, 'Ik heb liever spijt van wat ik wel heb gedaan dan van wat ik niet heb gedaan', vind ik fantastisch! Ik hoop dat haar verhaal tot inspiratiebron kan dienen voor werkgevers."


Alle hoofdrolspelers op een rij. Wat een trotse gezichten!!

Eigen kracht
Wethouder Annie Benschop van gemeente Buren vindt de Krachtenbundel een mooi initiatief om aan mee te werken. "Tijdens mijn gesprek met Richard heb ik gezien dat hij veel kracht in zichzelf heeft gevonden. Hij is een mooi, krachtig mens. Dat gun ik iedereen wel! Eigen kracht is belangrijk, al is het soms niet zo gemakkelijk alles zelf te doen. Dan is ondersteuning nodig. Deze ervaringsverhalen maken dat duidelijk. Er zouden veel meer verhalen als deze moeten zijn."

Fouad Sidali, wethouder in gemeente Culemborg, woonde al eerder een uitreiking van de Krachtenbundel bij. "Ik was meteen verkocht en vond het dan ook fantastisch om nu mee te doen. Ik heb gemerkt dat kwetsbare mensen echt bij zichzelf te rade gaan: wat kan ik zelf doen om mee te kunnen doen? Ze willen niet als diagnose door het leven gaan. Als je het gesprek aangaat met iemand, merk je dat je als mensen, als individuen, veel met elkaar gemeen hebt. Houd deze mensen dus zichtbaar in de samenleving en stop ze niet weg!"

Rob Benschop, wethouder van gemeente Neder-Betuwe, had al enkele edities van de Krachtenbundel gezien. Hij hoefde dus niet lang na te denken toen hem werd gevraagd mee te doen met deze uitgave. Hij sprak met Simone, een tienermoeder. "Door allerlei evenementen in haar persoonlijke leven de afgelopen twee jaar is ze snel moeten opgroeien. Ze dacht eerst dat ze het allemaal zelf wel kon en dat ze geen hulp nodig had. Later heeft ze die wel gevraagd en ook gekregen. Het kan ook een kracht zijn om wel hulp te vragen. Het is geen schande om het niet allemaal zelf te kunnen. Dat wordt duidelijk in deze Krachtenbundel."

Trots
Ook in de andere verhalen komt eigen kracht sterk naar voren. Esther van IrisZorg ziet dat in het verhaal van Jan. "Hij had alles: een gezin, een goedlopend pompstation - en toen sloeg het noodlot toe. Zijn verslaving die toen volgde, had iedereen kunnen overkomen. Maar hij is van ver gekomen. Als ik hoor hoe hij zijn leven leeft, laat hij veel eigen kracht zien. Hij mag zelf dan niet zo trots zijn op zijn verhaal, maar ik vind dat hij zich nergens voor hoeft te schamen!" Jan zelf probeert niet al te ver in de toekomst te kijken: "Ik laat alles op me afkomen. Al het leuke is mooi meegenomen!"

Divina, bij wie tien jaar geleden MS werd geconstateerd, denkt liever in mogelijkheden dan in onmogelijkheden. "Eventueel vraag ik hulp van anderen, maar ik zorg er altijd voor dat ik het zelf kan doen. Ik probeer altijd de lichtpuntjes te zien!" Na het gesprek met Divina ging Marit van der Goot met nieuwe energie naar huis. "Divina bekijkt alles van de positieve kant. Ze kan goed omdenken! Ze geniet van het leven." 

Na dertig edities is de belangstelling voor krachtige verhalen van kwetsbare mensen er dus bepaald niet minder op geworden, merken Marjolijn en Marieke. Er zijn nog steeds mensen die hun verhalen willen delen om anderen een hart onder de riem te steken. En dat is stoer! Download dus snel de nieuwste Krachtenbundel en lees de twaalf unieke levensverhalen van twaalf unieke mensen. Inspiratie gegarandeerd! Een impressie van de uitreiking zien? Bekijk dan snel de foto's!


REACTIES

Wethouders krijgen onvergetelijke ervaring

SCHRIJF EEN REACTIE

code
Klik hier als u de code niet kunt lezen.
Velden met een * zijn verplicht.
REËLLE TWITTERT
VOLG REËLLE