REËLLES NIEUWS

De Krachtenbundel als inspiratie om iedereen een plek te geven in de maatschappij

Vijf wethouders komen samen voor uitreiking Krachtenbundel

Donderdag 1 juni 2017 is het zover: de dertigste editie van Reëlle’s Krachtenbundel, ditmaal editie Haaglanden & Zuid-Holland Centraal, wordt feestelijk uitgereikt op een locatie van PerspeKtief Werkt in Delft. Vijf wethouders uit de regio, van wie er vier persoonlijk een verhaal voor deze Krachtenbundel hebben opgehaald, zijn hierbij aanwezig. Een welkomstwoordje wordt gedaan door Barbara Berkelaar, bestuurder bij PerspeKtief Werkt. Al gauw blijkt waarom deze organisatie heeft deelgenomen aan de Krachtenbundel: “We helpen de mensen die als het ware overblijven. Daklozen, mensen die te maken krijgen met huiselijk geweld. We trekken samen op en gaan samen aan de slag. Werk is de beste zorg! En door plezier te hebben in je werk, voel je je nog beter. Samen zijn we van betekenis.”

Origineel initiatief
Marieke is erg te spreken over de positieve reacties van de wethouders om voor het eerst in Reëlle’s geschiedenis een regionale Krachtenbundel in het westen van het land uit te brengen. Ankie van Tatenhove, wethouder van gemeente Lansingerland, vindt dat vanzelfsprekend: “Het was zo’n originele uitnodiging. De verhalen in deze bundel laten zien dat, als je je positief blijft inzetten, het echt goedkomt. Iedereen wil deelnemen aan de samenleving, ook al heb je geen beperking. Maar wie is geheel zonder beperking?”

Inge Zweerts de Jong, wethouder in gemeente Wassenaar, is blij dat zij en haar collega-wethouders allemaal aanwezig konden zijn voor de uitreiking. Ze vraagt zich hardop af of zogenaamde positieve discriminatie nog wel nodig is. “Ik heb geleerd dat je moet blijven pushen in het sociaal domein om te zorgen dat iedereen kan participeren. Sommige drempels zijn lastig te nemen. Deze Krachtenbundel kan als inspiratie dienen om iederéén op te nemen in de maatschappij!”

Haar collega Bert Doorn, eveneens wethouder in gemeente Wassenaar, heeft veel gehad aan het gesprek dat hij voor de Krachtenbundel heeft gevoerd. “Het was een enorme eer om dat gesprek aan te gaan. De verhalen in deze bundel gaan stuk voor stuk over positief ingestelde mensen die als positief voorbeeld kunnen dienen. Dat kom je niet vaak tegen!”

Ook Floor Kist, wethouder van gemeente Leidschendam-Voorburg, blikt met tevredenheid terug op zijn ontmoeting. “Ik heb mogen horen hoe iemand die diep in de put zat, hier toch weer is uitgekomen. Soms moet je de kracht hiervoor uit iets of iemand anders halen. De Krachtenbundel is daar bij uitstek geschikt voor.”

Voor Nanning Mol, sinds kort wethouder in gemeente Voorschoten, was de Krachtenbundel een van de eerste initiatieven waarmee hij in zijn nieuwe functie kennismaakte. “Het heeft me heel nederig gemaakt. Door positief te blijven, hebben deze mensen drempels overwonnen. Verhalen delen is de beste manier om inspiratie op te doen en met elkaar kennis te maken.”


Alle deelnemers zijn trots op het eindresultaat!

Toekomst tegemoet
De echte helden van de dag zijn natuurlijk de verhalenvertellers: degenen die de wethouders en medewerkers van diverse organisaties een kijkje in hun leven hebben gegund. Zo is er Nour, een jonge vluchteling uit Syrië die zich al een echte Voorschotenaar voelt. “Ik ben nu vijf maanden bezig met Nederlands leren en ik wil graag hier blijven. Ik praat met alle mensen, heb veel Nederlandse vrienden en hoop dat ik bij de politie of de NS aan de slag kan!” Vol enthousiasme stort Nour zich in zijn nieuwe leven. Zijn verhaal is er een waar iedereen wel iets van kan leren, aldus wethouder Nanning Mol.

Ook Roxanne, die opgroeide in een pleeggezin, kijkt niet graag terug op haar verleden. “Het heeft me gemaakt tot wie ik ben, maar ik kijk nu naar de toekomst. Ik sta positief in het leven en daarmee kan ik vooruit.”

“Het maakt niet uit hoe diep je in de put zit. Als je de dingen van de zonnige kant kunt blijven zien, kun je bergen beklimmen”, vindt Jeroen Vink van PerspeKtief. Hij sprak met Henk en hoopt dat mensen echt iets hebben aan diens verhaal. Met Henk gaat het nu goed: “Stukje bij beetje ben ik aan het opbouwen. Ik word hier goed geholpen.”

Meedoen
Willemijn werkt bij zorgorganisatie Middin. Haar werk betekent veel voor haar. “Ik vind het belangrijk om voor mensen klaar te staan. Ik haal het beste eruit wat erin zit!” Hanneke [achternaam?], arbeidsdeskundige bij Middin, is trots op Willemijn: “Ze is altijd bezig om anderen te helpen, dus toen ons werd gevraagd mee te doen aan de Krachtenbundel, dacht ik direct aan haar. Willemijn heeft soms een steuntje in de rug nodig, maar als ze in zichzelf gelooft, kan ze alles.”

Mireille, die slechthorend is, hecht ook veel waarde aan haar werkzaamheden bij een kledingbank. “Ik vind het leuk om mensen te kleden. En wie goed doet, goed ontmoet!”

Daar kan An over meepraten; zij is vrijwilliger in hart en nieren. “Mijn vrijwilligerswerk is erg belangrijk voor me. Ik ben er echt in gegroeid. Het is nu eenmaal mijn karakter! Als kind hielp ik al bij mensen thuis.” Haar verhaal werd opgehaald door Marije Berkel. “An is niet in een gemakkelijke situatie geboren, maar ze staat voor iedereen klaar. Als er een probleem is, is zij er voor je.”

Editie Haaglanden en Zuid-Holland Centraal

Download

Daar draait de Krachtenbundel immers om: de kracht van kwetsbaarheid. In deze nieuwste editie – met nieuwe vormgeving! – wordt weer twaalf keer duidelijk dat het leven groter is dan alleen die kwetsbare kant. Benieuwd naar deze krachtige verhalen? Download ze hier: www.reelle.nl/KBHaaglanden

Ook de foto’s van de uitreiking staan inmiddels online. Klik hier om ze te bekijken.


REACTIES

De Krachtenbundel als inspiratie om iedereen een plek te geven in de maatschappij

SCHRIJF EEN REACTIE

code
Klik hier als u de code niet kunt lezen.
Velden met een * zijn verplicht.
REËLLE TWITTERT
VOLG REËLLE