REËLLES NIEUWS

Brigitte

Ontdek de kracht van Brigitte!

Ontdek de kracht van Brigitte!

“Brigitte kan helemaal niets, maar tegelijkertijd ook alles. Want ze kan mensen op haar manier opbeuren, vrolijk maken en vooral laten voelen. Door haar ogen, haar lach, door haar puurheid. Brigitte kan warmte en liefde in mensen planten. Soms hebben die niet meteen in de gaten dat Brigitte zaadjes verspreidt, maar als die eenmaal gaan ontkiemen, is er geen houden meer aan.”

Als zoon Roger zes jaar is, krijgen Guido Bindels en zijn (op dat moment) echtgenote Marion een tweede kind: dochter Brigitte. Al snel blijkt dat het met Brigitte niet goed zit: ze heeft een te klein hoofdje en ontwikkelt zich hierdoor op allerlei vlakken anders of slechter. Door de jaren heen krijgen Guido en Marion te maken met bureaucratische regels en instanties en de steeds veranderende zorg.

TEGENWERKING
Lange tijd om op hun roze wolk te zitten hebben Marion en Guido niet wanneer Brigitte is geboren: ze komen direct in de mallemolen van de zorg terecht. In het boek staan dan ook hun liefde voor Brigitte en hun wens haar de best mogelijke zorg te geven centraal. Helaas worden ze daarin nog wel eens tegengewerkt door het Nederlands ambtelijk apparaat. Zo wordt Brigittes bankrekening geblokkeerd omdat ze geen eigen handtekening kan zetten en krijgt ze herhaaldelijk post waarmee ze onmogelijk iets kan, zoals een verzoek een gemeentelijke enquête in te vullen. Van (overheids-)instanties hoeven haar ouders weinig steun te verwachten: zelfs als de medewerkers dat willen, mogen ze dat niet vanwege de regels en protocollen die er liggen. Guido zoekt zijn toevlucht in zijn werk en in drank en tenslotte komt het tot een scheiding. Maar ook na de scheiding houden Marion en Guido contact. Ze moeten wel, want een dochter als Brigitte verbindt. En ze willen allebei het beste voor haar. Dan krijgt Guido ook nog een burn-out.

WRANG
Volgens de achterflap wordt in het boek op emotionele doch humoristische wijze blootgelegd waaraan het in de samenleving ontbreekt. Dat klopt, maar de humor is vaak behoorlijk wrang. Er zijn weinig momenten waar je als lezer echt kunt lachen om wat er in het boek gebeurt, wat gezien de materie ook niet zo vreemd is. De emoties klinken sterk door in het verhaal – wederom erg begrijpelijk, al gaat het er soms misschien iets te heftig aan toe. Natuurlijk heeft Guido gelijk als hij zegt dat de menselijke maat foetsie is. Hij bespreekt de ontwikkelingen in de zorg van de laatste jaren zoals hij (en met hem waarschijnlijk vele anderen) deze heeft ervaren en zijn conclusie is er een die velen zullen delen. Maar het blijft lastig om het boek, zoals achterop te lezen valt, niet als aanklacht, maar slechts als oproep om normaal te doen te lezen.

DAGJE OUDER
Steeds vaker horen Guido en Marion het: ze zouden toch echt iets moeten regelen voor Brigitte voor als het henzelf niet meer lukt om voor haar te zorgen. Ze worden immers ook al een dagje ouder. Ze zoeken naar een goede instelling en dan gaat het ineens allemaal vliegensvlug. Brigitte kan niet goed wennen en is nog steeds veel thuis bij een van haar ouders.

Tegen het eind van het boek praat Guido ook met zijn andere kinderen. Roger (zes jaar ouder dan Brigitte) en Suzanne (een kleine twee jaar jonger dan Brigitte) geven hun eigen visie op hun jeugd. Ze nemen hun ouders niets kwalijk en zien Brigittes aanwezigheid in het gezin als iets wat ze voor geen goud hadden willen missen.

KLIM OOK IN DE PEN!
Heb jij dit boek ook gelezen? Wat vond je ervan? Of is er een ander boek (over een ander onderwerp, misschien?) waarvan jij wijzer bent geworden? Reëlle hoort het graag, dus laat vooral een reactie achter!

Bekijk ook de website van auteur Guido Bindels!


REACTIES

Brigitte

SCHRIJF EEN REACTIE

code
Klik hier als u de code niet kunt lezen.
Velden met een * zijn verplicht.
REËLLE TWITTERT
VOLG REËLLE