REËLLES NIEUWS

Uitreiking Krachtenbundel Noord-Limburg vol leven!

Er was lang naar uitgekeken, maar woensdag 22 juni was het zover: de uitreiking van Reëlles 25e Krachtenbundel op een locatie van Rendiz en PSW in Horst. Inhoud: bijzonder prachtige levensverhalen van krachtige mensen uit Noord-Limburg. Maar liefst zeven wethouders uit deze regio gingen zelf op pad om een levensverhaal op te tekenen. Mede dankzij hun inzet is er weer een variatie aan verhalen verzameld over mensen die ondanks beperkingen of tegenslagen in het leven allemaal een plekje in de maatschappij verdienen.

De pers wist de uitreiking ook te vinden: omroep Reindonk interviewde voor televisieopnames diverse wethouders en verhalenvertellers waarin duidelijk blijkt hoeveel waarde de gesprekken hebben voor beide partijen. Bekijk het videoverslag van omroep Reindonk.  

Regionale omroep L1 ging voor de radio in gesprek met een van de verhalenvertellers. Beluister dit radiofragment! Ook Marieke liet van zich horen, luister wat ze te zeggen heeft. Daarnaast werd bij een tweede verhalenverteller thuis een diepte-interview gehouden voor een televisie-item. Bekijk de reportage van omroep L1 bij Babette en Wilma thuis. 


De verhalenvertellers en wethouders poseren tevreden voor Reëlle's camera!

Van onderop bevochten

De wethouders hebben allen mooie herinneringen aan de interviews met hun verhalenvertellers. Ze zien de gesprekken als mogelijkheid om hun beleid aan te toetsen en op aan te passen. Wethouder Raf Janssen van gemeente Peel en Maas: “De Krachtenbundel is een symbool van kracht naar de samenleving, naar de mensen die zogenaamd geen beperking hebben. We moeten de samenleving zo inrichten dat iedereen er een plekje in heeft. Zo’n verandering is alleen mogelijk als die van onderop wordt bevochten. Als wethouder ben ik er voor de mensen en draag ik graag mijn steentje bij aan dit gevecht.”

Ook Bram Jacobs, wethouder in gemeente Beesel, heeft lessen getrokken uit het gesprek dat hij voerde voor de Krachtenbundel: “In de gemeente zoeken we altijd naar de vraag achter de vraag. Uit deze Krachtenbundel wordt duidelijk dat het belangrijk is te zoeken naar het verhaal achter de mens en de tijd te nemen om het verhaal te horen. Laten we de leefwereld centraal stellen in plaats van de systeemwereld.”

Lucien Peeters, wethouder van gemeente Venray, is vooral erg onder de indruk van zijn verhalenvertelster, Sandra. “Ze heeft zelf haar kracht gevonden en eigen regie gepakt. Dat soort verhalen zijn belangrijk om te bewaren.”

Wethouder van gemeente Horst aan de Maas Birgit op de Laak vond haar gesprek fantastisch. “Het is een momentopname, maar toch ook een document. Deze Krachtenbundel, waarvoor wij als politici samen met onze zorgpartners verhalen hebben opgetekend, is erg belangrijk voor onze regio. De compleetheid van de verhalen kan ons richting bieden bij ondersteuningsvragen. Het boekje moet zeker onder de aandacht worden gebracht, in onze regio, maar ook daarbuiten. Het moet blijven leven!”

Vera Tax, wethouder in gemeente Venlo, vroeg zich na haar heftige interview af waar haar verhalenverteller John zijn kracht vandaan haalt. “Hij weet dat het belangrijk is om zijn verhaal te vertellen. Hij wil als inspiratie dienen voor kinderen die zich in zijn vroegere positie bevinden en hen laten weten dat ze niet alleen zijn.”

In Gennep voerde ook wethouder Ed Vandermeulen een krachtig gesprek. Hij kon zich de beperkingen van verhalenvertelster Ria niet goed voorstellen, wat tot gevolg had dat zij het tot in detail beschreef. “Het is mooi om te zien hoe positief ze in het leven staat. Zij weet dat er veel mensen met een beperking zijn en dat het dus belangrijk is er aandacht op te vestigen. Dat zie ik nu ook.”

Omdat Lia Roefs, wethouder in gemeente Bergen, niet aanwezig kon zijn bij de uitreiking, nam beleidsadviseur Bart van Oort de honneurs waar. “Lia is altijd heel trots op wat er aan kracht zit in de gemeente. Die trots voelde ze ook over het verhaal van Wim: die keek niet naar wat hij niet meer kon, maar naar wat hij wel nog kon na zijn bedrijfsongeluk. Door gesprekken als deze wordt het duidelijke wat de toegevoegde waarde van gemeenten aan het leven van mensen zou moeten zijn.”

Emoties lopen hoog op
Deze gevoelens van trots en bewondering zijn er over de hele linie. Zo is Sonja, die bij Rendiz de lunchroom ‘Beej Mooren’ bestiert, trots dat ze alles een plekje heeft kunnen geven en gewoon is doorgegaan. Aan haar is niet af te zien dat ze een beperking heeft of een moeilijke start had, maar door haar doorzettingsvermogen is ze gekomen waar ze nu is. “Ze heeft haar eigen kansen gecreëerd”, aldus opsteller Jos Slaats.

Bij Simone Brzezinski, werkzaam bij Huis voor de Zorg, lopen de emoties hoog op als ze met verhalenvertelster Bianca bij Marieke staat. “Ik kreeg zelf veel moed van Bianca’s verhaal, ze staat echt in haar kracht en ze is echt een sterke vrouw.”

Tom Baetsen van PSW over het verhaal van Zoé en haar ouders, dat hij ophaalde: “Dit gezin bevindt zich niet in een standaardsituatie, maar ze pakken het als vanzelfsprekend op. Zo laten zij echt hun kracht zien.”

Bekijk en lees de bundel!

De Krachtenbundel Midden-Limburg is te downloaden op Reëlle’s website: http://bit.ly/DownloadKBNoord-Limburg

Lees alle verhalen en laat ons weten wat je ervan vindt! Benieuwd naar de foto’s van de uitreiking? Bekijk ze hier: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1779092865670091.1073741856.1404716043107777&type=3


REACTIES

Uitreiking Krachtenbundel Noord-Limburg vol leven!

SCHRIJF EEN REACTIE

code
Klik hier als u de code niet kunt lezen.
Velden met een * zijn verplicht.
REËLLE TWITTERT
VOLG REËLLE