REËLLES NIEUWS

Waar een wiel is, is een weg

Noem mij maar Jaap!

Noem mij maar Jaap!

“Na mijn ongeval behandelen mensen me anders. Vaak met de beste intenties, maar toch. Het voelde voor mij heel vervelend. Ik kreeg wel eens de vraag: ‘Moet ik jou nu gehandicapte, iemand met een beperking of rolstoeler noemen?’ Ik zei dan altijd: ‘Noem mij maar gewoon Jaap.’”

Jaap Bressers is hard op weg een topmanager te worden wanneer hij als gevolg van een duikongeluk zijn nek breekt, een dwarslaesie krijgt en in een rolstoel belandt. Zijn leven en zijn kijk op de wereld veranderen enorm. In ‘Waar een wiel is, is een weg’ beschrijft hij wat hij zoal tegenkomt en wil hij lezers inspireren hun eigen toegevoegde waarde (en die van anderen) te zien.

AANDACHT
“Zeg tegen mij dat ik iets niet kan en ik bewijs je het tegendeel. Hoeveel tijd het me ook kost. Ik heb echt doorzittingsvermogen.” Jaap is een volhouder: hoewel hij na het ongeluk verlamd is vanaf borsthoogte, blijft hij niet bij de pakken neerzitten. Na zijn revalidatie maakt hij zijn studie af, is hij een tijdje assistent van een hoogleraar, wordt hij tonprater en koopt hij kangoeroes voor zijn ouders. Het boek beschrijft dan ook niet zozeer zijn revalidatieproces, maar geeft adviezen om meer uit je werk en je leven op zich te halen. |Dat blijkt al uit de titels van de hoofdstukken: ‘Wees de wolf in jouw organisatie’, ‘Laat de superheld in je vrij’, ‘Aandacht maakt het verschil’ en ‘De manager als assistent van de vuilnisman’ zijn slechts enkele voorbeelden. Jaaps kernboodschap? Met de kleinste dingen kun je zelf een wereld van verschil maken. Dat kan zitten in de manier waarop je de telefoon opneemt of hoe je een e-mail afsluit. Is het nodig dat iedereen aanwezig is bij een vergadering? Is deze e-mail wel interessant voor alle geadresseerden? “Als je iets aandacht geeft, dan maak je dat groter, je laat het groeien. Mensen, dieren, bedrijven, ideeën: geef er aandacht aan en je maakt ze belangrijk.” Met andere woorden: we kunnen veel invloed hebben door waar we aandacht aan schenken. “Als we de focus leggen op wat goed is, dan wordt dat steeds belangrijker. Heeft iemand iets gedaan wat jou blij maakt? Zeg het. Maak tijd om een compliment te geven. Vier niet alleen grote, maar ook de kleine successen op je werk, samen met je collega’s. (…) Maak er een sport van om een werkoverleg samen te beginnen met het benoemen wat er allemaal goed is gegaan. (…) Maar juist die zijn echt niet vanzelfsprekend en verdienen waardering. Het lijkt een open deur, maar als je dat soort successen deelt, worden het er echt meer.” Dit soort momenten noemt Jaap Carlosmomentjes, naar de verpleger in het Portugese ziekenhuis waarin Jaap terechtkwam na zijn ongeluk. Die ‘deed gewoon zijn werk’, maar bleek door zijn inlevingsvermogen van onschatbare waarde.

MODERN GEDACHTEGOED
De verhalen in het boek zijn allemaal gebaseerd op dingen die de auteur zelf heeft meegemaakt of gehoord, mét bijbehorende levensles. Het boek is verhalend verteld en is dus geen gortdroge lijst met tips en adviezen geworden. Er is geen chronologische volgorde en de korte, persoonlijke verhalen kunnen dus afzonderlijk worden gelezen. In het dagelijks leven is Jaap tegenwoordig spreker en cabaretier. In het boek komen dan ook veelvuldig woordspelingen en andere grappen, vaak over zijn eigen beperking, voor. Toch is het boek niet in de eerste plaats bedoeld om om te lachen. Door de levenslessen en adviezen wordt de lezer aangespoord eens goed na te denken over zichzelf en de maatschappij. Door vlot taalgebruik is het boek niet zwaar of lastig te lezen en de adviezen sluiten goed aan bij deze tijd. “Consuminderen bespaart geld. Daardoor hoef je ook minder geld te verdienen. Je kunt dus minder gaan werken en krijgt meer tijd om te genieten van de dingen die je wel hebt. Dat is het verschil tussen hard werken of werken met je hart. (…) Niet meer tachtig uur per week werken en gas blijven geven tot de burn-out toeslaat, maar een stapje terugdoen. Tijd nemen voor rust, voor aandacht. Tijd nemen om te ontspannen en om ‘gewoon’ te leven.”

AAN ZET
Hoewel Jaap het aanvankelijk lastig vond te accepteren wat hem was overkomen, heeft hij zijn leven een uiterst positieve draai weten te geven. Hij ontdekte een verborgen talent en volgde zijn passie. Hij schreef een boek dat veel stof tot nadenken oplevert. Zoals gezegd is er geen sprake van een chronologisch lopend verhaal. Toch eindigt ‘Waar een wiel is, is een weg’ met een vergelijkbare situatie als die waardoor alles in gang werd gezet: in de zee. Samen met zijn vriendin gaat Jaap snorkelen op Bonaire. “Ik ben weer in mijn element. Ik besef: elke tegenslag bevat ook weer een lichtpuntje, er zit altijd ook nog een andere kant aan. Ik ben aan zet.”

KLIM OOK IN DE PEN!
Heb jij dit boek ook gelezen? Wat vond jij ervan en wat is je het meest bijgebleven? Of heb je een ander bijzonder boek gelezen waarover je graag wilt vertellen? Laat dan je reactie achter, want Reëlle hoort het graag! Lees alle boeken uit Reëlle's boekenkast!

Meer informatie over Jaap Bressers? Bekijk snel zijn website! Daar vind je ook zijn gratis e-book vol Carlosmomentjes!


REACTIES

Waar een wiel is, is een weg

SCHRIJF EEN REACTIE

code
Klik hier als u de code niet kunt lezen.
Velden met een * zijn verplicht.
REËLLE TWITTERT
VOLG REËLLE