REËLLES NIEUWS

Onbeperkt succesvol [1]

Welke talenten heb jij?

Welke talenten heb jij?

“Ben je met een handicap veroordeeld tot een leven achter de geraniums? Of kun je ondanks een handicap toch succesvol zijn, en hoe bereik je dat dan?” Met die vragen ging auteur Bert Jongen op zoek naar mensen met een beperking die het ver geschopt hebben. In negentien openhartige gesprekken vertellen zij hoe zij in het leven staan.

Bert Jongen is zelf halfzijdig verlamd. Dat was voor de lagere school een reden om hem niet toe te laten. Zijn moeder schreef een brief aan koningin Juliana, waarna Bert naar de mytylschool mocht. Daarna volgden de mavo, de havo en het atheneum. Hij ging Sociologie studeren en werd onder andere journalist. 'Onbeperkt Succesvol' is zijn eerste boek.

MOUW
Wie het boek leest, zal soms 'heeft die ook een handicap?' denken. Zo zijn voormalig ABN AMRO-bestuurder Rijkman Groenink en voormalig directeur van de Nederlandse bank Nout Wellink gehandicapt zonder dat veel mensen dit door hebben. Groenink liep zijn verlamde rechterarm op bij een jachtongeluk. Hij belande in het ziekenhuis, waar hij na een paar medische fouten op een haar na overleefde. Hij eiste zelf dat zijn arm niet geamputeerd zou worden, ook al was de ingreep om zijn arm te redden risicovoller. “Dan had ik met één lege mouw gelopen en was ik waarschijnlijk ook meer psychisch beschadigd, maar ook doorgegaan. Dat zit nou eenmaal in mijn karakter.”

STIJVE KNIE
Nout Wellink dook als student in de gracht en stootte zijn knie aan een fietswrak. De wond werd niet goed schoongemaakt en er ontstond een ernstige infectie. Pas na anderhalf jaar kon Wellink zijn studie weer oppakken. “Eigenlijk is dat de moeilijkste tijd van mijn hele leven geweest. Ik was na die anderhalf jaar nog steeds fysiek nauwelijks in staat de colleges te hervatten. Toen ik in het ziekenhuis kwam, woog ik tachtig kilo. Toen ik uit het ziekenhuis kwam, schommelde mijn gewicht tussen de 35-40 kilo.” Wellink zette door en werd een succesvolle ambtenaar. Hij merkt op dat de maatschappij een stuk toleranter is geworden tegen mensen met een handicap. “Ik herinner me nog dat ik een jaar na mijn ongeluk in de tram zat met mijn gestrekte been in het gangpad. Toen kwam er een vrouw die riep: “Lui varken, trek dat been van je in.” Ik reageerde door te zeggen dat ik dan maar mijn been moest afschroeven. Ik deed alsof ik een kunstbeen had. Ze werd knalrood. Natuurlijk kom je nog altijd hufterig gedrag tegen, maar in zijn algemeenheid is de maatschappij toch opener geworden op dit punt.”

TENNIS
Esther Vergeer is inmiddels gestopt met toptennis en Nederland zal lang moeten wachten voordat er weer zo'n succesvolle tennisster opstaat. Vergeer won jarenlang vrijwel alle toernooien waar ze aan meedeed. Tot haar achtste kon ze gewoon lopen. Bij een operatie aan een 'tikkende tijdbom' in haar hersenen, ging iets mis. Er ontstond een dwarslaesie en Vergeer belande in een rolstoel. Omdat ze zich als tiener onzeker voelde bij het uitgaan, ging ze maar sporten. Ze bleek balgevoel te hebben. Met haar Esther Vergeer Foundation probeert ze nu zoveel mogelijk gehandicapte kinderen aan het sporten te krijgen. “In de landelijke aandacht voor meer bewegen, meer sporten en gezonder leven is die doelgroep onderbelicht. Het is heel belangrijk voor je ontwikkeling. Als een kind een tennisbal kan oprapen, kan het ook een mes of een vork oprapen.”

VROUWE JUSTITIA
Er staan ook minder bekende namen in het boek. Esther Crombach is blind en universitair docent Rechten bij de Maastricht University. Daarnaast is ze gediplomeerd sportmasseur en bereikte ze op een haar na de wielrentop op de tandem. Als kind kon Crombach nog een beetje zien, maar op haar elfde werd ze volledig blind. Op het blindeninstituut leerde ze in een jaar braille, maar daarna ging ze terug naar de reguliere school. “Lotgenoten die jaren op het internaat zaten, waren internaatkinderen geworden. Ze vervreemdden. Ze zaten in hun eigen, veilige wereldje. Mijn ouders vonden dat ik ruggengraat moest krijgen. Dat kon thuis beter dan in het blindeninstituut.” De keuze om Rechten te gaan studeren was een logische; Crombach was liever Geneeskunde gaan doen, maar die studie bevat veel schema's en plaatjes. Bij Rechten kon ze veel teksten in braille uitprinten. Ze slaagde Cum Laude. “Vrouwe Justitia is niet voor niks geblinddoekt.”

VLOTTE BABBEL
De interviews in Onbeperkt succesvol lijken een grote gemene deler te hebben. 'Ga niet bij de pakken neer zitten, maar doe gewoon waar je goed in bent en werk hard.' Bij niemand is het succes komen aanwaaien, en in veel interviews wordt ook ingegaan op de moeilijke momenten. Alle geïnterviewden kunnen dingen niet, kregen te maken met nare opmerkingen, starende mensen of discriminatie. Maar ze ontdekten allemaal een ander talent bij zichzelf; of dat nou een sport, een vlotte babbel, een goed stel hersenen of het leiden van een organisatie was. En ze laten allemaal zien dat je met lef, hard werken en geloven in jezelf heel ver kan komen. Bert Jongen heeft met Onbeperkt succesvol een bundel vol inspiratie voor mensen met en zonder beperking geschreven.

Reële geeft graag een stem aan mensen met een beperking. Daarom bundelt ze zelf krachtige verhalen van kwetsbare mensen in haar Krachtenbundels. Download jouw favoriete verhalen in Reelle’s Eigenwijzer en stel je eigen bundel samen!

KLIM OOK IN DE PEN
Heb jij ook een bijzonder boek gelezen? Vertel het ons. Of reageer op dit artikel. Wij horen graag van jou!


REACTIES

Onbeperkt succesvol [1]

SCHRIJF EEN REACTIE

code
Klik hier als u de code niet kunt lezen.
Velden met een * zijn verplicht.
REËLLE TWITTERT
VOLG REËLLE