REËLLES NIEUWS

Uitreiking Krachtenbundel Cordaan Jeugd groot succes!

Wat was het weer een feest, Reëlle reikte haar 21e Krachtenbundel uit bij Tolhuis Amsterdam. Het eerste exemplaar werd overhandigd aan directeur Hanneke Vrielink. ‘‘Wat een prachtige dag voor Cordaan Jeugd, we zijn ontzettend trots op het resultaat.’’ In deze speciale editie staat de kracht van kwetsbaarheid van kinderen en jongeren met een verstandelijke beperking centraal.

Hanneke Vrielink, directeur van Cordaan Jeugd, heet ons allen hartelijk welkom in het Tolhuis, een prachtige locatie vlakbij het IJ. Een prachtige sfeervolle huiskamersetting die past bij de krachtige gezinnen. We zijn hier voor de uitreiking van Reëlle’s 21e Krachtenbundel, editie Cordaan Jeugd.

Krachtig cadeau
Cordaan Jeugd is trots op haar diensten maar vindt het lastig om dit te delen met anderen. Met het vertellen van verhalen worden de gezinnen die Cordaan Jeugd begeleidt zichtbaar. Begeleiders van Cordaan zijn vaak al jaren verbonden aan gezinnen en de kinderen doen het over het algemeen erg goed.

Daarom besloot In Voor Zorg! om Cordaan een deel van deze Krachtenbundel cadeau te doen. Hanneke bedankt hen hiervoor. Van veel verhalenopstellers kreeg ze te horen dat het een heel bijzonder gesprek was geweest en het zijn dan ook bijzondere verhalen. “Als je als directeur van Cordaan een slechte dag hebt, hoef je deze verhalen maar te lezen en dan is je dag weer goed”, besluit ze haar verhaal.

Marjolijn Daverveld van Reëlle heeft ook gemerkt dat het bijzonder is om iemands levensverhaal op te halen en dat het ook goed is om dat levensverhaal eens aan iemand te vertellen, zeker als diegene daar speciaal voor langskomt. Ze vertelt ook dat Reëlle onlangs door de Koninklijke Bibliotheek is benaderd met het verzoek de Krachtenbundels te mogen opnemen in het nationaal archief. Zo worden alle bundels, dus ook deze bundel van Cordaan, voor altijd voor het nageslacht vastgelegd.

Nadat het eerste exemplaar van de Krachtenbundel is uitgereikt aan Hanneke, roept Marieke één voor één de aanwezige verhalenvertellers en –opstellers naar voren. Henk Kouwenhoven, lid van de Raad van Bestuur van Cordaan, werd voor de bundel op pad gestuurd. ‘‘Er zijn mooie dingen benoemd tijdens het interview, het was zo anders dan ik me vooraf had kunnen bedenken’’, zegt Henk. “Samen kun je heel veel, en dit gezin is daarvan een prachtig voorbeeld.” Hij interviewde Zahida, moeder van Faraisha, en ook zij is naar voren gekomen. Zij zit in het moedernetwerk van Cordaan. Dit betekent erg veel voor haar en ze stopt er dan ook veel tijd in. Veel moeders die in moeilijke situaties zijn betrokken bij het moedernetwerk helpen en steunen elkaar veel. Ook Elvira van Dusseldorp had een bijzondere ervaring tijdens haar interview met Karen, de moeder van Jens. Jens negeert normaal gesproken iedereen die hem vreemd is, maar naar Elvira glimlachte hij na enige tijd. Karen geeft aan dat het logeerhuis van Cordaan erg belangrijk is voor haar gezin: buitenshuis ervaart Jens heel andere prikkels dan thuis, dus zaken als vakanties zijn lastig. In het logeerhuis heeft Jens echter een rustig plekje, waardoor hij hier veel goede momenten kent.

Stakeholders lovend
Marie-Antoinette Bäckes (In voor zorg!): ‘‘De kracht van de bundel zit in de interventie die je tot stand brengt. Door deze opzet heb je een ontmoeting die je nooit meer vergeet! Bij de feestelijke uitreiking komt alles samen. Daar zit de kracht.’’

Francien Anker en Biki van Leeuwen haalden het verhaal op van Huub en zijn ouders. Ze zagen dat de kracht van het gezin vooral zit in het gezin zelf. De ouders zijn ook realistisch en durven om hulp te vragen als dat nodig is. De verhalenopstellers zijn plaatsvervangend trots op het feit dat het gezin ook op de voorkant van de Krachtenbundel prijkt. Ze worden er zelfs emotioneel van. Dit heeft een symbolische waarde, vinden ze: dit wijst ook weer op de kracht van een gezin. Bekijk hier een video van dit mooie moment!

En dan gaan alle verhalenvertellers bij elkaar staan voor een groepsfoto van alle aanwezige verhalenvertellers, maar niet voordat Hanneke wederom het woord neemt. Ze heeft het afgelopen uur veel emoties zien loskomen bij mensen. Het was een bijzonder uurtje en ze bedankt iedereen nogmaals voor hun verhalen en hun openheid.

De Krachtenbundel is te lezen op Reëlle’s website. http://bit.ly/CordaanKBDownload Lees alle verhalen en laat ons weten wat je er van vind! Benieuwd naar de foto’s van de uitreiking? Bekijk ze hier: http://bit.ly/Fotos_Cordaan


REACTIES

Uitreiking Krachtenbundel Cordaan Jeugd groot succes!

SCHRIJF EEN REACTIE

code
Klik hier als u de code niet kunt lezen.
Velden met een * zijn verplicht.
REËLLE TWITTERT
VOLG REËLLE