REËLLES NIEUWS

Krachtenbundel West-Brabant

Twaalf verhalenvertellers laten hun stem horen

Twaalf West-Brabanders vertellen hoe zij zich niet neerleggen bij hun beperking, maar juist het maximale uit het leven halen. Hun verhalen zijn te lezen in de Krachtenbundel, Editie West-Brabant. Bijzonder is dat dit keer vier wethouders op pad zijn gegaan om verhalen vast te leggen.

Op donderdag 3 september namen wethouders Peter van der Ven (Werkendam), Paula Jorritsma (Woudrichem), Hugo Polderman (Roosendaal) en Mark van Oosterhout (Drimmelen) de Krachtenbundel in ontvangst, met twaalf mooie levensverhalen van kwetsbare mensen. Zo laten de wethouders zien hoe belangrijk het is dat mensen uit kwetsbare doelgroepen meedoen in de maatschappij. In de speciale editie regio West-Brabant’ van de Krachtenbundel zijn unieke levensverhalen gebundeld, verhalen die de afstand tussen mensen kunnen verkleinen en vooroordelen kunnen wegnemen.

Bijzondere editie
Voor deze speciale editie gingen vier wethouders uit de gemeenten Werkendam, Woudrichem, Roosendaal en Drimmelen op pad om kwetsbare burgers van hun eigen gemeente persoonlijk te ontmoeten en hun levensverhalen vast te leggen. De levensverhalen in de Krachtenbundel zijn ervaringen van kwetsbare mensen die iets te vertellen hebben over hoe zij kracht uit het leven halen. Zo kun je bijvoorbeeld het verhaal van Peter (55) lezen. Ondanks zijn hersenbeschadiging werkt hij bij een installatie-constructiebedrijf. Tot voor kort was hij ambassadeur laaggeletterdheid, hij kwam op voor maatschappelijke aandacht voor dit onderwerp en stimuleerde andere laaggeletterden. Of het verhaal van Audrey (39) die door een ernstig auto-ongeluk arbeidsongeschikt raakte. Ze accepteerde niet dat haar zelfstandigheid in de knel kwam en nu verzamelt ze allerlei spullen die mensen gratis kunnen komen halen.  


De wethouders en de verhalenvertellers in West-Brabant zijn trots op het resultaat!

Participatiesamenleving zichtbaar in volkswijk
Wethouder Hugo Polderman van de gemeente Roosendaal vertelt hoe gecharmeerd hij was om nu eens zelf op stap te gaan als interviewer. Hij ging langs bij de familie Hellemons. De heer Hellemons is mantelzorger voor zijn vrouw die na een herseninfarct in een rolstoel zit. Hugo Polderman geeft aan geschrokken te zijn van het feit dat mensen zich door de gemeente van het kastje naar de muur gestuurd voelen. Wel was hij blij om hun eigen kracht te zien, en hoe mensen uit de wijk Kalsdonk elkaar daarbij helpen. “Toen dacht ik, zó moet de gemeente het doen”, zegt hij. De oude wijk is een voorbeeld hoe mensen elkaar helpen om het leven aangenaam te maken. Een aangepaste woning blijkt niet voldoende als deze in de verkeerde omgeving staat, dan ontbreekt juist dat stuk sociale verrijking.

De kracht van kwetsbaarheid
Wethouder Mark van Oosterhout prijst bijna onophoudelijk het doorzettingsvermogen en de vasthoudendheid van Marieke. “Daar kunnen we veel van leren!” Paula Jorritsma, wethouder van de gemeente Woudrichem wil een beperking niet zien als een beperking. Het gaat om mensen met mogelijkheden. Ze complimenteert Reëlle, die dat op die manier in de bedrijfsvoering heeft doorgevoerd. Ze krijgt nog steeds kippenvel als ze terugdenkt aan het interview dat zij heeft afgenomen. Samen met Peter van der Ven, wethouder Zorg en Welzijn van de gemeente Werkendam ging zij langs bij Audrey. Peter is blij met de Krachtenbundel. Tijdens het interview viel hem vooral op dat Audrey haar misère niet laat zien. In plaats daarvan doet ze juist iets voor anderen door vrijwillig spullen in te zamelen en die uit te delen aan andere mensen die dat hard nodig hebben. Audrey noemt het bijzonder dat wethouders bij haar op bezoek kwamen. Ze vond het behoorlijk heftig om op die manier haar verhaal te vertellen, maar nu is ze wel trots op zichzelf. Wethouder Jorritsma laat nog weten versteld te staan van de kracht die wordt ontleend aan kwetsbaarheid. Ze spoort iedereen aan om de verhalen vooral te verspreiden. Het is mooi om te zien dat het contact tussen verhalenopsteller en verhalenverteller een blijvende indruk achterlaat. De uitreiking van de 20e Krachtenbundel is een feit!

Sofie en Michel vertelden hun krachtige verhaal ook aan BN De Stem


BN De Stem

Het regionale dagblad BN De Stem besteedde donderdag 10 september ook veel aandacht aan deze Krachtenbundel. Alle verhalen werden doorgeplaatst en Michel en Sophie hebben nogmaals un verhaal groots mogen vertellen.

"ZEVENBERGEN - Twaalf West-Brabanders vertellen hoe zij zich niet neerleggen bij hun beperking, maar juist het maximale uit het leven halen. Hun verhalen zijn te lezen in de Krachtenbundel, Editie West-Brabant, een initiatief van Marjolijn Daverveld.

'De handicap wordt nooit gebruikt als excuus. Niks zielig, je moet gewoon je werk doen'

Daverveld is de oprichtster van een communicatiebureau Reëlle in Valkenswaard. Een commercieel bureau waar uitsluitend mensen werken met een beperking. 'Wij kijken naar wat mensen kunnen, niet naar wat ze niet kunnen', vertelt Daverveld. 'De handicap wordt nooit gebruikt als excuus. Niks zielig, je moet gewoon je werk doen. Daar spreek ik iemand ook op aan.'

Deze instelling is de gedachte achter de Krachtenbundels, waarin Daverveld en haar medewerkers positieve verhalen bundelen over leven met een beperking. De editie West-Brabant, die vorige week werd gepresenteerd, is de twintigste in een reeks."

 

Meer zien over de uitreiking?
De foto’s van de uitreiking zijn te zien op Reëlle's Facebookpagina.

Download de bundel
De Krachtenbundel editie ‘West-Brabant’ is gratis te downloaden via http://bit.ly/WestBrabantdownload.


REACTIES

Krachtenbundel West-Brabant

SCHRIJF EEN REACTIE

code
Klik hier als u de code niet kunt lezen.
Velden met een * zijn verplicht.
REËLLE TWITTERT
VOLG REËLLE