REËLLES NIEUWS

Uitreiking bundel DELA groot succes

Ballonnen bij een feestelijke uitreiking

Ballonnen bij een feestelijke uitreiking

Oranje ballonnen, ontroerend introductiefilmpje, 20 krachtige verhalen, een expositie voor en met mensen met een beperking, live muziek, gebak en bubbels. Het was een prachtige dag voor de verhalenvertellers van de zeventiende Krachtenbundel. Met deze nieuwe uitgave besteedt coöperatie DELA aandacht aan haar goededoelenfonds.

Het goededoelenfonds van coöperatie DELA heeft als thema ‘Onbeperkt!’. Hiermee ondersteunt zij vrijwilligersprojecten die mensen met een beperking in staat stellen van betekenis te zijn. Want van betekenis zijn, dat wil iedereen. Ook mensen met een beperking, die vaak afhankelijk zijn van hulp van anderen. Het is daardoor niet vanzelfsprekend dat zij hun kwaliteiten inzetten als vrijwilliger. Het goededoelenfonds steunt projecten die het mogelijk maken dat juist voor deze mensen in hun kracht staan.

Christel (DELA medewerker) deelt haar ervaringen met Marieke (Reëlle)
Christel (DELA medewerker) deelt haar ervaringen met Marieke (Reëlle)

MEDEWERKERS ONTMOETEN
Voor de Krachtenbundel zijn twintig medewerkers van coöperatie DELA op pad gegaan. Uit alle lagen van de coöperatie hebben mensen meegewerkt. Van uitvaartverzorger, tot manager, tot coördinator, tot directeur. Door het hele land zijn deze medewerkers op bezoek gegaan naar bijzondere projecten. Daar hadden ze allemaal een gesprek met iemand met een beperking. Dit leidde tot mooie gesprekken. Deze openhartige ontmoetingen zijn vastgelegd in de zeventiende editie van de Krachtenbundel.

DE UITREIKING
Op dinsdag 27 januari is deze bijzondere editie uitgereikt. Een van de verhalenvertellers, Elly van der Geld, prijkt op een banner voor het goededoelenfonds, samen met haar hulphond Banjo. Bij aanvang van de uitreiking start een film waarin zij vertelt over haar psychische beperking en hoe Banjo haar helpt. En hoe zij nu in haar kracht staat en in staat is haar kwaliteiten in te zetten voor een ander.

VAN BETEKENIS ZIJN
Mia van Eijl, manager van het goededoelenfonds, vertelt: “Van betekenis willen zijn, is een primaire drijfveer. Van betekenis zijn, maakt dat je je gewaardeerd voelt en meetelt in onze samenleving. Als je alleen maar hulp ontvangt en nooit in staat wordt gesteld om te geven, dan doe je minder mee. Veel mensen met een beperking ontvangen vooral hulp. Het is daardoor niet vanzelfsprekend dat zij dan vrijwilliger zijn. Onze verhalenvertellers doen dat wel, ondanks, of misschien wel dankzij hun beperking. Helpen in mogelijkheden helpt daarbij.”

POSITIVITEIT
Elke verhalenverteller kreeg persoonlijk de Krachtenbundel overhandigd. Een bijzonder moment. Het was de eerste keer dat verhaalopsteller en verhaalverteller elkaar weer ontmoeten. Op een podium, met groot de foto van de verteller op de achtergrond geprojecteerd, vertelde elke verhaalopsteller wat het gesprek met hem of haar gedaan had. Veel levenslessen en tips kwamen naar voren. “Als jij iets kan leren, kan ik het ook” zei Machteld tegen Erika met een verstandelijke beperking. Het publiek reageerde met enthousiast applaus. Zelf luisteren naar de kracht van mensen waar je het niet van verwacht, daar word je als publiek ook blij van. Iedere verteller stond in het stralende middelpunt en straalde van trots. Marietje, een van de verhalenvertellers, zei: “Ik ben nu wel een beetje verlegen hoor.”

BALLONNEN EN BUBBELS
Na de uitreiking was er tijd voor bubbels en de opening van de expositie ‘Onbeperkt!’ van Yksi Expo. De expositie was afgeschermd door een muur aan oranje balonnen. Met een creatieve vorm van het ‘lintje doorknippen’ werden de touwtjes van de ballonnen doorgeknipt. Terwijl de ballonnen naar het hoge plafond zweefden, werd de expositie voor geopend verklaard.

GELIJK
Al snel vormden zich groepjes mensen die vrolijk praten over de expositie, of dat ene verhaal of die leuke reactie van een verhalenverteller. Er gaan hapjes rond en er wordt meegezongen met ‘daar in dat kleine café aan de haven’. En net als in dat kleine café, waren de mensen ook op de uitreiking, van verteller tot opsteller, tot bezoeker tot medewerker van DELA, Reëlle of Yksi, gelijk. En tevree. Want in je kracht staan, dat voelt goed.

 


REACTIES

Uitreiking bundel DELA groot succes

SCHRIJF EEN REACTIE

code
Klik hier als u de code niet kunt lezen.
Velden met een * zijn verplicht.
REËLLE TWITTERT
VOLG REËLLE