REËLLES NIEUWS

Doen alsof je normaal bent

Begrijp jij waarom ze zo doet?

Begrijp jij waarom ze zo doet?

“Ik ben nooit onderzocht op Asperger. Maar dat is oké. Ik heb geen officiële bevestiging nodig van wat ik al weet. Wat ik wel nodig heb is meer informatie om mijn dochter te kunnen helpen, om mijn eigen groei te bevorderen, om het publiek meer begrip voor Asperger te kunnen bijbrengen.”

De autobiografie ‘Doen alsof je normaal bent’ geeft de lezer inzicht in hoe iemand met het Asperger-syndroom de wereld ziet. Liane Holliday Willey beschrijft zichzelf als één van die mensen die nooit helemaal hun weg vinden maar ook nooit helemaal de weg kwijtraken. Pas toen haar zevenjarige dochter de diagnose Asperger-syndroom kreeg, realiseerde Liane zich dat zij er ook aan leed. Ze begreep ineens waarom zij anders is dan anderen. Zij leert haar dochter nu de strategieën die haar hebben geholpen haar weg te vinden.

LEVEN MET HET ASPERGER-SYNDROOM
Liane vertelt op vlotte en humoristische wijze haar levensverhaal. “Het mag me dan achtendertig jaar gekost hebben, het is een enorme opluchting om eindelijk mezelf ‘te pakken’ te hebben!” Ze beschrijft haar kindertijd in geuren en kleuren. “Heel wat keren deed ik dingen waardoor ik in het ziekenhuis terecht kwam. Ik kauwde graag op knapperige dingen, ook wanneer ze giftig waren. Ik vond het heerlijk om het strijkvlak van een luciferdoosje tussen mijn kiezen te vermalen. Ik at plasticine en paraffine. Helaas vond ik mottenballen en de blokjes in de toiletpot ook heerlijk.”

SOCIALE OMGANG
Liane beschrijft nauwkeurig hoe ze de problemen in de sociale omgang, haar dwangmatigheden en haar overgevoeligheden ervaart. Zij kan zich haar jeugdjaren nog zo goed herinneren dat het haar schijnbaar geen moeite kost gevoelens uit die tijd weer boven te halen. “Tot mijn tiende jaar ongeveer vergeleek ik mezelf eigenlijk nooit met anderen. Het kwam niet in mij op om mezelf te zien als een derdeklasser of lid van een team. Ik voelde me bijna alsof ik onzichtbaar was. Niet dat ze mij uitstootten, het was eerder zo dat ik hen buitensloot. Ik kon ze aanstaren zoveel ik wilde en ik had geen idee dat dat irritant was. Volgens mijn babysittende tantes kon ik als bij toverslag veranderen van een rustig, beheerst en tamelijk stil kind in een woest razende tornado. ”

VRIENDIN DOOR DEZELFDE ROUTINES
Ook de omgang met mensen uit haar studietijd beschrijft ze nauwkeurig. “Van mijn sociale leven had ik geen hoge verwachtingen. Ik was gewend aan vriendschap gedefinieerd in heel simplistische termen. Voor mij waren vrienden mensen met wie ik misschien een paar leuke uren had doorgebracht. Ik kende hun naam misschien niet, maar wel hun gezicht en hun interesses en kende een paar van hun routines. Als ik elke dag op weg naar college steeds hetzelfde meisje tegenkwam met wie ik een paar woorden wisselde, beschouwde ik haar als een vriendin.”

LETTERLIJKE TAAL
Ook beschrijft Liane het letterlijk nemen van taal. Hilarisch wordt het als ze een echo ondergaat en er twee hoofdjes te zien zijn. “Krijg ik een baby met twee hoofden?” Geen moment gaan haar gedachten naar een tweeling. Daarnaast schrijft ze ontroerend over haar dochter met Asperger. “Ik weet uit de eerste hand dat mijn dochter vaak zal moeten vechten. Maar ik ben optimistisch en denk dat ze haar weg wel zal vinden, net als ik. Stukje bij beetje probeert mijn dochter andere wegen te vinden. En wat is dat heerlijk om te zien. Elke keer dat ze iets nieuws uittest, een nieuwe techniek om zichzelf tot rust te brengen of vriendschap te sluiten, is het alsof ze een prijs heeft gewonnen waar we allemaal trots op kunnen zijn.” 

BEGRIJPEN WAAROM ZE ZO DOET
Het boek geeft inzicht in de wereld van mensen met Asperger. Juist deze mensen hebben vaak moeite uit te leggen hoe zij dingen beleven. Liane beschrijft haar gedachten en handelen op zo'n directe en beeldende manier dat je begrijpt waarom zij doet zoals zij doet. Ze geeft veel en heldere voorbeelden van situaties waarin zij haar anders zijn ervaart. Mensen met het Asperger-syndroom zullen de gedachten en ervaringen van haar herkennen. Zij is een van hen en haar verhaal biedt hoop: ondanks het Asperger-syndroom heeft ze een partner, kinderen, vrienden en een succesvolle carrière.

UITGEBREIDE STRATEGIËN
In het tweede deel besteedt Liane uitgebreid aandacht aan hoe je aan anderen vertelt wat er aan de hand is, aan de omgang met school, universiteit, sollicitaties, werk en aan het organiseren van het gezinsleven. In het boek vind je veel praktische informatie: Hoe leg je een ander uit wat je hebt? Hoe overleef je school en universiteit? Welke banen kun je aan? Hoe organiseer je je privéleven? Hoe ga je om met je prikkelstoornis? Waar haal je hulp? Daarnaast bevat het boek een verklarende woordenlijst en een overzicht van verenigingen en instanties op het gebied van ondersteuning en informatie.

KLIM OOK IN DE PEN
Reëlle geeft graag een stem aan mensen met een beperking. Daarom bundelt ze zelf krachtige verhalen van kwetsbare mensen in haar Krachtenbundels. Download jouw favoriete verhalen in Reelle’s Eigenwijzer, bijvoorbeeld over autisme. Stel je eigen bundel samen! Heb jij ook een bijzonder boek gelezen? Vertel het ons. Of reageer op dit artikel. Wij horen graag van jou! Snuffel ook eens in Reëlle's BoekenkastMeer weten over het boek van Liane? 


REACTIES

Doen alsof je normaal bent

SCHRIJF EEN REACTIE

code
Klik hier als u de code niet kunt lezen.
Velden met een * zijn verplicht.
REËLLE TWITTERT
VOLG REËLLE