REËLLES NIEUWS

In de pen klimmen of ratelen over het toetsenbord?

Toetsenbord of pen?

Toetsenbord of pen?

Aantekeningen maken op een laptop of tablet lijkt misschien sneller, maar je onthoudt meer je aantekeningen maakt met pen en papier. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Princeton.

De nieuwe technologie maken dingen makkelijk. Aantekeningen in een tekstverwerker zien er vaak netter uit dan vluchtig gekrabbel op papier. Het is makkelijker snel uit te werken tot notulen en het bespaart papier. Toch blijkt uit onderzoek dat als je informatie wilt onthouden en vooral inzicht wilt krijgen in bepaalde stof, je toch beter de pen ter hand kunt nemen.

DE PEN VERSUS TOETSENBORD
In een onderzoek moesten twee groepen studenten naar een presentatie luisteren. De ene groep kreeg een laptop (zonder internet) en de andere groep een notitieblok en een pen. Op het eerste gezicht leken de aantekeningen van de typers beter. De aantekeningen waren langer, en bevatten meer citaten. De pengebruikers hadden meer in hun eigen woorden weergegeven.

INZICHT
Een half uur na de lezingen werden de studenten ondervraagd. Beide groepen scoorden even goed op feitelijke vragen, maar vragen over de algehele context en onderlinge verbanden werden beter beantwoord door de pengebruikers. Een week later werden de studenten weer ondervraagd nadat ze hun aantekeningen mochten doorkijken. Ook hier bleek dat er geen verschil was tussen de twee groepen als ze over feitelijkheden werden bevraagd, maar dat de pengebruikers nog steeds meer inzicht lieten zien.

HAASTIGE SPOED
De verklaring van de onderzoekers is dat mensen met een toetsenbord sneller schrijven dan mensen met een pen. Hierdoor kan een typer alles letterlijk overnemen en daarmee besteed je minder aandacht aan wat er precies wordt gezegd. Pengebruikers zijn langzamer en worden gedwongen meer keuzes te maken over wat ze opschrijven. En daarmee denken ze automatisch meer over de verbanden. Toch is het er de onderzoekers niet om te doen om mensen weer massaal terug te laten gaan naar pen en papier. “Het belangrijkste is dat mensen zich bewust zijn van de manier waarop ze aantekeningen maken”, aldus onderzoeker Pam Mueller.

Hier vind je het onderzoek 


REACTIES

In de pen klimmen of ratelen over het toetsenbord?

Peter van Steensel (11 dec 2014)
Leuke en goed om te weten. Mooi onderzoek. Nu schrijven op een tablet nog

SCHRIJF EEN REACTIE

code
Klik hier als u de code niet kunt lezen.
Velden met een * zijn verplicht.
REËLLE TWITTERT
VOLG REËLLE