REËLLES NIEUWS

Het heilige moeten

Alles onder controle?

Alles onder controle?

“Ik kreeg steeds meer geheimen. Dat ik elke dag twee keer of vaker stofzuigde, soms op de gekste tijden, gewoon om dat ik dat moest van mezelf, zei ik tegen niemand. Diep in mijn hart wist ik best wel dat het vreemd was.” Openhartig vertelt Claudia over haar dwangstoornis en hoe zij die overwon.

Claudia van der Werf vertelt openhartig haar leven met een dwangstoornis en hoe zij met vallen en opstaan en heel veel wilskracht deze stoornis de baas wordt. Hoe zij met de mensen in haar omgeving omgaat en hoe haar omgeving daarop reageert. Hierbij spaart zij zichzelf niet. Het heilige moeten is een zeldzaam boek over een dwangstoornis, geschreven door een ervaringsdeskundige: een dwanger.

EENZAAM DUBBELLEVEN
Jarenlang hield zij, zoals velen van haar lotgenoten, haar aandoening verborgen voor haar directe omgeving. Dit leidde tot een dubbelleven dat uiteindelijk niet meer was vol te houden. “Hoewel ik twijfelde aan de diagnose besloot ik het advies op te volgen en in dagtherapie te gaan. Ik wou het en ik wou het tegelijkertijd niet, maar ik heb het volgehouden. Een jaar lang. Het was een leerzaam jaar en het betekende een ommekeer in mijn leven. Het deed me ook beseffen hoe eenzaam ik was, al die voorgaande jaren. Dat is een heel naar bijverschijnsel van een dwangstoornis: je zit opgesloten in je eigen kleine wereldje waarin je alleen maar kunt mislukken, je schaamt je voor veel van wat je denkt en doet en je durft en niet over te praten, wat je vervolgens nog eenzamer maakt.”

ALLES ONDER CONTROLE
Iedereen heeft wel vaste gewoontes en rituelen, die soms niet helemaal overeen komen met de realiteit. Maar bij Claudia lijkt het haar leven over te nemen. “Structuur, duidelijkheid, mijn collega’s waren op me gesteld omdat ik het goed deed. Ik poetste zonder dat zij het wisten minstens twaalf keer per dag mijn tanden. Ik controleerde ook vaak of ik geen vlekken had op mijn kleding, en elke dag ging ik als ik thuiskwam onmiddellijk onder de douche. Vóór twaalf uur ’s nachts was ik niet klaar me opruimen thuis. Ik was zo moe. En toen stopte ik zomaar met werken. Het ging echt niet meer. Ik kon het onmogelijk nog combineren met de rest van mijn leven. Iets had me overgenomen, ik kon niet meer doen wat ik wou. Ik moest telkens andere dingen doen.”

ALERT OP DWANGDINGETJES
Met hulp van intensieve therapie is ze in staat haar leven weer onder controle te krijgen. Het voelt als een verlossing om niet meer de perfecte versie van zichzelf te hoeven zijn. Toch blijft ze alert op dwanggedachten. “Structuur was goed voor me. Onverwachte dingen, daar hield ik niet van. Maar dat hebben meer mensen. Dat is niet gek en op zich geen dwang. Ik had nog wel elke dag momenten dat ik geneigd was een dwangdingetje te doen: tandenpoetsen, dingen extra controleren, spullen op een bepaalde plaats zetten. Dan keek ik in mijn terugvalpreventieplan, en ging ik naar buiten, even lopen of een praatje maken met iemand. En dan was het meestal weg.”

LOTGENOTEN STEUNEN
Met dit boek wil Claudia vooral lotgenoten helpen en steunen met haar eigen ervaringen. “Tijdens mijn ziekte ben ik op zoek geweest naar een boek als dit, dat me steun en herkenning zou kunnen geven. Er waren legio zelfhulpboeken, maar ik miste een boek van een lotgenoot. Daarom besloot ik het zelf te schrijven.” Ze wil anderen helpen met haar ervaringen. Maar het beschrijven van haar worstelingen met haar dwangstoornis zorgen bijna voor een terugval. “Ondanks al de strategieën die ik geleerd heb in de therapie en steun van familie en vrienden viel het me zwaar om dit boek te schrijven. Ik deed het gelukkig niet alleen, maar nadat ik me door mijn eigen levensverhaal heen werkte, kreeg ik een enorme dip. Ik was me zo aan het inleven in mijn oude leven, dat ik moest waken voor een terugval. Soms zat ik huilend achter mijn computer. Maar zo was ik toen. Dit is de waarheid, en niet anders.”

Bekijk hoe Claudia zelf praat over haar boek.

Meer weten over Claudia?

KLIM OOK IN DE PEN
Ook een bijzonder boek gelezen? Reageren op dit artikel? Laat het ons weten. Wij horen graag van jou! Snuffel ook eens in Reëlle's Boekenkast.


REACTIES

Het heilige moeten

SCHRIJF EEN REACTIE

code
Klik hier als u de code niet kunt lezen.
Velden met een * zijn verplicht.
REËLLE TWITTERT
VOLG REËLLE