REËLLES NIEUWS

Meer verbindingswoorden, minder opsmuk

Verbindingswoorden belangrijk voor vmbo-ers!

Verbindingswoorden belangrijk voor vmbo-ers!

Verbindingswoorden zijn belangrijk voor het begrijpen van een tekst. Ze helpen het verband duidelijk te maken tussen twee zinnen. Toch worden deze verbindingswoorden vaak weggelaten in studieteksten voor vmbo-ers. En dat is nadelig, blijkt uit promotieonderzoek van Gerdineke van Silfhout.

Ongeveer 25% van de vmbo-ers is taalzwak. Daarom worden er bij het maken van teksten voor deze doelgroep vaak aanpassingen gedaan. Vaak worden teksten kort gehouden en gefragmenteerd aangeboden. Bij gefragmenteerde tekst begint elke nieuwe zin op een nieuwe regel. Ook wordt informatie vaak in een spannend verhaal gegoten of staat er een plaatje bij. Maar de leerlingen zelf willen dat helemaal niet. Zij willen een korte tekst waarin informatie compact wordt weergegeven. Daarbij lijken verbindingswoorden – bijvoorbeeld maar, hiervoor, omdat of daarna- heel behulpzaam.

OOGBEWEGINGEN
Voor haar onderzoek liet Gerdineke van Silfhout leerlingen van het vwo en het vmbo verschillende teksten lezen. Er waren teksten met en zonder gefragmenteerde lay-out, teksten met en zonder verbindingswoorden en teksten die wel of niet verhalend waren. Tijdens het lezen werden hun oogbewegingen gemeten. Hieruit bleek dat zodra lezers bij een verbindingswoord aankwamen, er even kort werd teruggekeken naar de voorgaande zin. Daarmee wordt meteen een verband gelegd tussen de twee zinnen. Hierdoor kunnen lezers informatie beter verwerken. Een gefragmenteerde tekst zorgde daarentegen voor leesvertraging.

GEEN VERHAAL
Na het lezen moesten de leerlingen vragen beantwoorden. Hieruit bleek dat informatie die verhalend wordt verteld, niet beter wordt verwerkt dan teksten waarbij de informatie rechtstreeks wordt gegeven. Ook bleek dat de leerlingen zelf zo’n verhalende tekst niet hoger te waarderen dan een zakelijke tekst. Zij willen graag een tekst die ‘to the point’ is.

NIET TE RIGOREUS
Gerdineke van Silfhout denkt dat verbindingswoorden verdwijnen omdat teksten kort worden gemaakt. “Maar als je ook de verbindingswoorden weglaat, pas je de regel ‘houd het kort’ te rigoreus toe.” Ze stelt daarnaast dat taalzwakke mensen vooral baat hebben bij extra structuur, een doorlopende lay-out en geen afleidende informatie.

Meer lezen?

Lees meer over het onderzoek van Gerdineke van Silfhout


REACTIES

Meer verbindingswoorden, minder opsmuk

SCHRIJF EEN REACTIE

code
Klik hier als u de code niet kunt lezen.
Velden met een * zijn verplicht.
REËLLE TWITTERT
VOLG REËLLE