REËLLES NIEUWS

Vang me als ik val

Spannend en meeslepend!

Spannend en meeslepend!

“Een vrouw, ze heette volgens mij Julia, kwam naar me toe en zei dat ze nu naar huis ging en dat ik misschien ook mee moest gaan voor er iets gebeurde en of ik misschien een taxi wilde delen. Maar ik wilde dat er iets gebeurde, dat alles gebeurde.”

‘Vang me als ik val’ is een spannende en meeslepende psychologische thriller, geschreven door het schrijversechtpaar Nicci French. Eenmaal begonnen met lezen, laat het boek je niet meer los. Het verhaal gaat over de 27-jarige Holly Krauss. Ze leidt met haar vriendin Meg een bedrijf dat seminars en bedrijfsweekenden organiseert. Het bedrijf draait goed en met de liefde is het ook in orde: ze is getrouwd met Charlie, een kunstenaar. Ze is op alle fronten succesvol en energiek aan het werk.

LELLEBEL OP DE UITVAART
Maar dat is maar één kant van haar persoonlijkheid. Ze is ook losbandig en wild. “Toen mijn vader stierf, was ik zestien. Mijn moeder wilde dat ik rouwkleren aantrok, maar mijn vader had altijd de pest gehad aan zwart. Dus koos ik mijn roze jurk, mijn allerroodste lippenstift en trok ik hoge hakken aan. Ik wilde erbij lopen als een sloerie, als een lellebel. Ik deed lekker dik blauwe oogschaduw op. Mijn vader had de pest aan huilende mensen. Dus heb ik de hele uitvaart een glimlach op mijn gezicht gehouden, en ik denk dat ik zelfs een beetje heb gelachen. Ze keken in elk geval wel raar naar me.”

VERKEERD GEZELSCHAP
Holly zoekt regelmatig de verkeerde mensen op en raakt verzeild in riskante situaties. “‘Dus gevaar vind jij spannend?’ vroeg ik aan Todd. ‘Zie je die man bij de bar, die zo onbeschoft doet tegen dat meisje? Zeg tegen hem dat hij ermee ophoudt en haar zijn excuses moet aanbieden.’ ‘Doe niet zo raar,’ Todd kreeg een hardere uitdrukking op zijn gezicht. Dit was geen grapje meer. ‘Goed dan,’ zei ik. ‘Dan doe ík het wel.’ ‘Nee Holly, niet doen,’ zeiden Meg en Todd tegelijk. Meer aanmoediging had ik niet nodig. Ik liep naar de man aan de bar. Hij stond iets onverstaanbaars tegen de vrouw te roepen. ‘Wat is hier aan de hand?” zei ik. Hij draaide zich om, verrast en boos. ‘Bied deze vrouw je excuses aan,’ zei ik. Ik pakte zijn drankje van de bar. Ik voelde een ader in mijn nek kloppen. Ik had het adembenemende gevoel dat ik absoluut niet wist wat er de volgende vijf seconden zou gaan gebeuren.”

GRENSOVERSCHRIJDEND GEDRAG
Holly wordt paranoïde en dreigt de controle over haar leven te verliezen. Ze lijkt constant haar grenzen op te zoeken. Waarschuwingen van haar vriendin Meg en haar man Charlie om het rustiger aan te doen, slaat Holly in de wind. Ondertussen lijkt ze steeds minder grip op haar leven te hebben en komt ze in aanraking met agressie, politie en ziekenhuizen. “Hij zei dat ik wild was, maar dat hij ook wild kon zijn. Hij pakte een baksteen en ik zag de steen door de lucht zeilen. Er klonk een harde knal en in de etalageruit voor ons verscheen een grote, agressieve ster. Een piramide van blikjes viel van een plank omlaag, en één korte seconde leek het of we door die volmaakte ster een andere wereld konden binnenstappen en ik een heel nieuw mens kon worden. Nieuw en fris en compleet. Toen begon boven ons het alarm te gieren, een snerpende nasale sirene die van alle kanten leek te komen. Hij pakte me bij mijn pols. ‘Rennen.’”

ONBEZONNEN GEDRAG
Het geduld van haar geliefde en vrienden begint op te raken. Steeds gooit ze zelf door haar onbezonnen gedrag roet in het eten. Ze gaat daarbij vaker net een paar stappen te ver, overschrijdt grenzen. Op een gegeven moment wordt het de personen in haar omgeving duidelijk dat er iets moet gebeuren voordat ze zichzelf en anderen ten gronde richt. Daarbij heeft Charlie een andere oplossing voor ogen dan haar vriendin Meg. “Ik wilde niet dood zijn, maar iemand anders zag mij graag sterven. Die persoon heeft zich erg ingespannen om mij te laten doodgaan. Ik ben iemand waar mensen dol op zijn, of ze haten me.”

LOSBANDIG OF BORDERLINE?
Dit is een boek waardoor je van het begin tot het eind geboeid blijft. Holly is een chaotisch en vaak ongeremd iemand die zichzelf steeds verder in de nesten werkt. In het begin lijkt ze een losbandige vrouw die alle problemen weglacht maar na een zelfmoordpoging ga je twijfelen aan haar geestelijke vermogens. Is zij paranoïde of zijn haar angsten reëel? En als Holly niet meer op haar eigen intuïtie kan vertrouwen, wie is er dan om haar op te vangen als ze valt? Je krijgt een goed beeld van iemand met borderline die haar grenzen niet kan bewaken.

KLIM OOK IN DE PEN
Reageren op dit artikel? Of heb je een idee voor deze rubriek? Laat het ons weten! Wij horen graag van jou. [tekstlink: Snuffel ook eens door Reëlle’s Boekenkast met heel veel mooie boeken waar jij wijzer van wordt. Verhalen die jou laten beleven hoe het is om met een beperking of chronische ziekte te leven, die maken dat je niet wil gaan slapen maar doorlezen. Over de grote thema’s: leven en dood, ziek en gezond, seks en vriendschap, liefde en verdriet.


REACTIES

Vang me als ik val

SCHRIJF EEN REACTIE

code
Klik hier als u de code niet kunt lezen.
Velden met een * zijn verplicht.
REËLLE TWITTERT
VOLG REËLLE