REËLLES NIEUWS

Burgers ontmoeten burgers voor Krachtenbundel SMO ‘s-Hertogenbosch

Uitreiking krachtenbundel SMO!

Uitreiking krachtenbundel SMO!

Voor de tweede keer hebben Reëlle en SMO ’s-Hertogenbosch de handen in elkaar geslagen. Het resultaat, de vijftiende Krachtenbundel, is woensdag 15 oktober gepresenteerd. Deze editie bevat twaalf verhalen van mensen die dakloos zijn of zijn geweest. Wethouder Geert Snijders nam voor de tweede keer namens de gemeente de Krachtenbundel in ontvangst.

BURGERS ONTMOETEN BURGERS
Jan Rycken, directeur van SMO ’s-Hertogenbosch, opent de bijeenkomst bij lunchcafé en vergadercentrum In de Roos. “Toen we om de tafel gingen voor een tweede bundel voor SMO hadden we de frase ‘Burgers ontmoeten Burgers’ voor ogen”, herinnert Jan zich. Voor deze bundel is gekozen om twaalf inwoners van ’s-Hertogenbosch in gesprek te brengen met twaalf cliënten van de SMO. “Dit magazine laat zien dat het iedereen kan overkomen dat je hulp nodig hebt. Maar ook dat je er weer bovenop kunt komen. De verhaalvertellers zijn daarmee ambassadeurs. Voor mensen die de SMO al hebben gevonden, maar ook voor mensen die onzichtbaar zijn, omdat ze nog geen hulp hebben gezocht.”

VOOROORDELEN WEGNEMEN
Marjolijn, meesterbrein achter de bundel, vertelt: “Vaak hebben mensen al een beeld over anderen. Vandaag nog hoorde ik iemand tegen Marieke zeggen: ‘Goh, aan de telefoon dacht ik dat je een lange vrouw was met pittige blonde krullen’. Maar Marieke heeft een spierziekte en zit in een rolstoel. Daar merk je niks van via de telefoon, maar geeft wel een beeld als je haar het eerst ziet, en eventuele vooroordelen die daarbij komen kijken.” Marieke was de inspiratie voor de Krachtenbundel. “Toen ik Mariekes cv zag was ze geknipt voor de baan. Ja, er stond ‘rolstoelafhankelijk’, maar ik dacht: hoe erg kan het zijn? Toch schrok ik wel toen ik haar voor het eerst zag. Maar langzaam leerde ik de vrouw kennen achter de rolstoel, en dacht ik: hoe mooi zou het zijn als meer mensen verhalen zouden kennen van mensen met een beperking? De Krachtenbundel was geboren. En nu zijn we hier, bij de vijftiende uitreiking van ons magazine! En nog extra bijzonder, deze bundel bevat het 200ste verhaal.’

EEN VERRIJKING
Wethouder van ’s-Hertogenbosch, Geert Snijder, nam de eerste Krachtenbundel editie SMO ’s-Hertogenbosch in ontvangst. Dit is de tweede keer hij is gevraagd door de SMO om een bundel in ontvangst te nemen. “Een hele eer”, vindt Geert. “Mijn felicitaties aan SMO, maar vooral aan de mensen die hun kwetsbaarheid hebben laten zien. Het is knap dat de weg via SMO leidt tot herstel. Voor deze uitreiking heb ik de bundel al digitaal ingezien. Het lezen is echt een verrijking.” De wethouder vindt zeker dat deze bundel een toegevoegde waarde heeft voor beleidsvorming. “Het is indrukwekkend om te lezen, en het doet mij afvragen wat het stadsbestuur had kunnen doen om te voorkomen dat mensen in de problemen komen. Preventie wordt steeds belangrijker. Maar ook mensen die gespecialiseerde hulp nodig hebben moeten dat krijgen. Ik vind dat een kwestie van beschaving. Niemand mag buiten de boot vallen.”

BLIJ
Na de uitreiking zit iedereen stil door hun eigen Krachtenbundel te bladeren. Het lijkt haast een collegezaal waar iedereen stil de bundel tot zich neemt. Dan beginnen er gesprekken. Veel aanwezigen vinden het een mooie bundel. Het kan inderdaad iedereen overkomen. Maar ook zijn mensen verrast. Ondanks dat het toch heftige verhalen zijn, zijn het ook positieve verhalen. Verhalen over kracht, over diepe dalen en daar zelf met ondersteuning uit krabbelen. Een medewerker van SMO zegt: “Veel vertellers ken ik. Om dan nu hun verhaal te lezen en te zien dat ze weer op de rit kwamen, ja, daar word ik blij van.” En dat vindt Reëlle weer mooi. Het delen van de kracht in je kwetsbaarheid is toch ook iets om blij van te worden?

Ook blij worden? Download deze krachtenbundel.


REACTIES

Burgers ontmoeten burgers voor Krachtenbundel SMO ‘s-Hertogenbosch

SCHRIJF EEN REACTIE

code
Klik hier als u de code niet kunt lezen.
Velden met een * zijn verplicht.
REËLLE TWITTERT
VOLG REËLLE