REËLLES NIEUWS

Het duivelskind

Kind van de duivel?

Kind van de duivel?

“Vandaag is het zover, zegt de vader van Angel. Jij pleegt zelfmoord. En ik heb een alibi. De ouders van Angel geloven dat ze een duivelskind is. Ze willen haar ‘genezen’ door misbruik en mishandeling. School schakelt Jeugdzorg in. Maar onder de ogen van een gezinsvoogd en een maatschappelijk werkster gaan de meest wrede vernederingen gewoon door.”

Angel van der Vecht schreef haar schokkende levensverhaal samen met bestsellerauteur Maria Genova. “Mijn moeder komt uit een goede buurt en mijn vader uit een echte volksbuurt. Als deze twee mensen elkaar ontmoeten en verliefd worden, is dat het begin van mijn hel.” Voor het lezen van dit boek is moed nodig. Angel beschrijft uitgebreid de gruwelijkheden die haar ouders haar aandoen. En die zijn niet mals.

ALLEMAAL VOOR HAAR EIGEN BESTWIL
Naast de agressieve overdagvader heeft Angel ook een nachtvader. Die is heel anders. Hij komt naar haar kamer en zegt lieve woordjes. Haar vader oefent eindeloos met rekenen. “Haar vader rolt een sigaret en steekt hem op. Dan maakt ze een foutje. Meteen slaat hij op haar vingers: Stomme trut, denk eens goed na. Hij pakt haar hand en drukt hard zijn brandende sigaret erop. “Wat ben je een duivelsgedrocht”, mompelt haar vader. “Ik vind het zo jammer dat ik dit met je moet doen om het slechte uit je te krijgen. Denk maar niet dat ik dit leuk vind. Ik heb geen keuze, ik moet je genezen. Ik vind het vreselijk om zo dicht bij je te zijn, maar ik moet wel, ik doe het allemaal voor je bestwil, dus mag je wel dankbaar zijn dat iemand jou nog probeert te redden.

HET VALT NIET MEE GENEZEN TE WORDEN
Angel gelooft haar vader, want ze hoort dat soort woorden al haar hele leven. Ze weet niet beter dan dat ze een duivelskind is en dat haar ouders haar alleen maar proberen te helpen. Ze spreekt bijna nooit andere volwassenen en er is niemand die haar aan het twijfelen brengt. Daarom komt ze ook nooit in het verweer. Haar ouders weten vast wat goed voor haar is, ook al valt het niet mee om genezen te worden. Op school begint het op te vallen dat ze zo bleekjes is. Haar schoolprestaties gaan achteruit, ze komt zoveel slaap tekort dat ze zich nauwelijks kan concentreren. Via Angels school wordt jeugdzorg ingeschakeld. Maar omdat men niet ingrijpt wanen haar ouders zich onaantastbaar. Ondanks de komst van een gezinsvoogd en een tijdelijk verblijf in een opvangvoorziening blijft het misbruik voortduren.

FOUTE OUDERS EN FOUTEN VAN JEUGDZORG
Het lezen van 'Het duivelskind' vergt veel van de lezer. Er zijn momenten dat je het bijna aan de kant wilt leggen omdat het verhaal zo schokkend is. Het feit dat zij de gruwelijkheden weet te overleven, wil niet zeggen dat zij een beter leven krijgt. Dan pas begint het langdurige proces van proberen om te gaan met wat haar is aangedaan. Het verhaal bevat heftige passages over het misbruik en mishandelingen en beschrijft haar voortdurende angst die tot een zelfmoordpoging leidt. Het valt op dat ze ondanks het misbruik haar moeder in bescherming neemt. Tot haar dood hoopt Angel dat haar moeder ooit sorry zal zeggen. Het boek is een aanklacht tegen zowel foute ouders en tegen jeugdzorg die haar telkens terug naar haar mishandelende ouders stuurt.

KLIM OOK IN DE PEN
Heb jij ook een bijzonder boek gelezen? Vertel het ons. Of reageer op dit artikel. Wij horen graag van jou! Snuffel ook eens in Reëlle's Boekenkast

Maak kennis met de volwassen Angel en haar strijd om het taboe rondom incest te verbreken
Begrijp meer van Angel en lees haar interview

 


REACTIES

Het duivelskind

SCHRIJF EEN REACTIE

code
Klik hier als u de code niet kunt lezen.
Velden met een * zijn verplicht.
REËLLE TWITTERT
VOLG REËLLE