REËLLES NIEUWS

Dyslexie zit in je brein

Dyslexie?!

Dyslexie?!

Dyslexie wordt veroorzaakt door slecht werkende verbindingen in de hersenen. Dat blijkt uit onderzoek van de Katholieke Universiteit Leuven. Onderzoeker Bart Boets bekeek de breinen van mensen met en zonder dyslexie in de hersenscanner. Daardoor kon hij zien welke verbindingen ons brein maakt.

Mensen met dyslexie hebben moeite met lezen en spellen. De aandoening wordt veroorzaakt door een erfelijke storing in de hersenen. Zo’n 10% van de kinderen en volwassenen wereldwijd wordt hiermee geconfronteerd. De precieze oorzaak van dyslexie is nog niet helemaal duidelijk. Tot nu toe ging men er van uit dat er bij mensen met dyslexie iets fout loopt bij het opslaan van gesproken taal in de hersenen. Bart Boets stopte 23 zwaar dyslectische mensen en 22 niet-dyslectische controlepersonen in de hersenscanner. De proefpersonen moesten luisteren naar reeksen klanken waarin steeds subtiel een klinker of medeklinker werd verwisseld.

KIJK! DYSLEXIE!
De klanken van de gesproken taal (de fonemen) werden wel correct opgeslagen in de hersenen van de dyslectici. Maar door een gebrekkige verbinding tussen de auditieve cortex en het gebied waar de taal wordt verwerkt kunnen mensen met dyslexie de klanken niet snel genoeg interpreteren. Daardoor maken ze sneller spelfouten. Op de hersenscans konden de onderzoekers dat zien omdat, tot hun verbazing, de fonetische reacties in de hersenen van de dyslectici minstens even scherp was als bij de controlepersonen. Maar het duurde wel langer voordat het taalverwerkingsgebied oplichtte op de scans. Dat wordt veroorzaakt doordat de verbindingen tussen de verschillende taalverwerkingsgebieden in de hersenen van mensen met dyslexie fysiek dunner en functioneel trager zijn dan bij mensen zonder dyslexie. Hoe slechter de verbinding, hoe slechter de proefpersonen konden lezen en spellen. Dyslexie kun je dus zien in het brein!

MEER ONDERZOEK
Door dit onderzoek zijn we iets wijzer geworden over dyslectische breinen. Daardoor kunnen de onderzoekers straks misschien betere methodes ontwikkelen om dyslectici te helpen met lezen en schrijven. Maar met het onderzoek van Boets zijn we er nog niet. De Groningse hoogleraar Ben Maassen merkt bijvoorbeeld op dat het onderzoek is uitgevoerd op volwassenen. In kinderbreinen, die juist moeten leren lezen en schrijven, zouden de fonetische gebieden bijvoorbeeld misschien anders werken dan bij volwassenen. 


REACTIES

Dyslexie zit in je brein

SCHRIJF EEN REACTIE

code
Klik hier als u de code niet kunt lezen.
Velden met een * zijn verplicht.
REËLLE TWITTERT
VOLG REËLLE