REËLLES NIEUWS

Angst en onrust

Angst en onrust?!

Angst en onrust?!

“Ik werp een blik op zijn gezichtje en schrik enorm. De gedachte dat Job, mijn zoontje, ineens weer kan veranderen maakt me al bang. Dat hij ineens vlijmscherpe tanden zal krijgen en nagels als klauwen. Met mijn verstand weet ik dat dat niet kan, maar mijn gevoel holt er kilometers ver achteraan. Ik zit in een achtbaan van emoties en heb er totaal geen controle over.”

Karin den Oudsten, Suus in het boek, schrijft openhartig over haar kraambedpsychose die zij doormaakte na de bevalling van haar jongste zoon.  

IK BEN GOD
Vijf dagen na de bevalling van haar zoon Jeroen, Job in het boek, is de wereld om haar heen plotseling veranderd. Ze denkt dat ze God is en dat ze moet strijden tegen de duivel. “Nu kan ik Roel vertellen wat er werkelijk met me gebeurde. Bij binnenkomst strekt hij zijn armen naar me uit. Knuffelen is het laatste wat ik wil. Ik weer hem af en leg mijn trouwring op de keukentafel. Roel kijkt me geschrokken aan. ‘Ik ga een andere vrouw voor je zoeken.’ ‘Suus, wat is er aan de hand met je? We zijn nog geen vier maanden getrouwd, wil je nu alweer scheiden?’ ‘Nee, dat is het niet.’ ‘Wat dan wel?’ ‘Ik ben God.’” Ze wordt opgenomen in een psychiatrische kliniek, waar de diagnose kraambedpsychose wordt gesteld.

DUIVELSKIND
Karin is in een andere werkelijkheid beland, waarbij ze de controle over zichzelf volledig kwijtraakt. De Duivel verschijnt in allerlei gedaantes en als dit gebeurt bij haar pasgeboren baby komt ze op de gedachte om hem dood te maken. Achteraf zegt ze: “Ik dacht dat ik een duivelskind had gebaard.” Ze heeft geen notie van de tijd en is vooral vreselijk bang en achterdochtig. “Weer zo’n signaal, de Duivel in eigen persoon en Maria die water voor me inschenkt. Blijkbaar heb ik veertig jaar lang niet doorgehad dat ik de uitverkorene was voor deze wereld. Ik ben dus altijd God geweest. Aangenaam. Mag ik even aan het idee wennen?” Uiteindelijk komt ze in de separeercel terecht.

KINDERVERDRIET HAALT HAAR TERUG
Haar psychose verdwijnt bijna net zo plotseling als die is gekomen. Tijdens een bezoekuur vertelt ze tegen haar oudste zoon en zijn vader dat ze hen niet kan vertrouwen. Als haar zoon daarop in huilen uitbarst en haar omhelst ziet ze in dat ze nog een tijdje opgenomen moet blijven. “De zorgen zijn van hun gezichten af te lezen en er ontstaat een vervelende spanning. Bram kan die spanning niet meer aan. Hij komt naar me toe, slaat zijn armen om me heen en begint enorm te huilen. Dat was het laatste zetje wat ik nodig had. Het is duidelijk. In één klap ben ik vanuit de psychose voorgoed in de realiteit beland.”

GEZOND VERSTAND
Tijdens het herstellen thuis houdt ze last van hallucinaties, extreme moeheid en vreemde angsten. Angst voor het bekijken van haar spiegelbeeld, autorijden en het verzorgen van mijn baby. “Ik ga liever de was ophangen dan de baby een flesje geven.” Ze slikt Haloperidol als antipsychotica en lithium als medicijn om de psychose langere tijd te onderdrukken. Na twee jaar lithiumgebruik kan ze dit afbouwen. Het was toen erg spannend of ze een bipolaire stoornis eraan overhield, maar gelukkig was daar geen sprake van. “Na het ontslag uit het ziekenhuis liep ik tegen een muur van onbegrip op. Vooral van mensen die ineens verstand leken te hebben van deze ziekte en waar men de meest weerzinwekkende dingen over zei. Men realiseert zich te weinig dat iemands hele bestaan in korte tijd op losse schroeven komt te staan en het hele gezin daardoor wordt ontwricht. Met gezond verstand is niet te begrijpen wat een mens kan doen als hersenen niet meer naar behoren werken.”

TABOE DOORBREKEN
Karin wil het taboe doorbreken en daarom schrijft ze openlijk over haar drang om haar kind te vermoorden. Dat is erg dapper van haar. De meeste vrouwen die een kraambedpsychose doormaakten vertellen hun verhaal anoniem. Iedereen die dit boek heeft gelezen, weet hoe bedreigend en overrompelend een kraambedpsychose is. En weet ook hoe dapper het is daarvoor uit te komen. Als ambassadeur is ze verbonden met de organisatie Samen Sterk tegen Stigma en geeft ze lezingen. Meer weten over haar lezingen?

KLIM OOK IN DE PEN
Reëlle geeft graag een stem aan mensen met een beperking. Daarom bundelt ze zelf krachtige verhalen van kwetsbare mensen in haar Krachtenbundels. Download jouw favoriete verhalen in Reelle’s Eigenwijzer, bijvoorbeeld over psychose. Stel je eigen bundel samen! Heb jij ook een bijzonder boek gelezen? Vertel het ons. Of reageer op dit artikel. Wij horen graag van jou! Snuffel ook eens in Reëlle's Boekenkast.


GERELATEERDE ARTIKELEN

Gerelateerde artikelen Meer boeken lezen van krachtige mensen met een psychische kwetsbaarheid?

Geel blokje Morgen ben ik een leeuw, autobiografie van een psychologe over haar psychoses
Blauw blokje Pil, autobiografie van een cabaretier met depressie
Roze blokje Mr. Tourette en ik, humoristisch boek van iemand met het Gilles de la Tourette-syndroom

REACTIES

Angst en onrust

SCHRIJF EEN REACTIE

code
Klik hier als u de code niet kunt lezen.
Velden met een * zijn verplicht.
REËLLE TWITTERT
VOLG REËLLE