REËLLES NIEUWS

TAALGEBRUIK OVERHEID IS TE INGEWIKKELD

Begrijp jij het nog?

Begrijp jij het nog?

Overheidstaal is te ingewikkeld, te bureaucratisch en mist inlevingsvermogen, stelt de Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer. Zowel hoger- als lager opgeleide lezers klagen dat wet- en regelgeving moeilijk zijn te lezen. Zelfs ambtenaren en professionals die er regelmatig mee te maken hebben, lukt het niet de regels in begrijpelijke taal uit te leggen.

Burgers worden door de crisis steeds afhankelijker van de overheid. Maar door de bezuinigingen neemt de dienstverlening van de overheid juist af. Hierdoor ontstaat spanning tussen burgers en overheid, blijkt uit het jaarverslag ‘Mijn onbegrijpelijke overheid’ van Brenninkmeijer. Afgelopen jaar kwamen meer dan 1000 klachten binnen dan de jaren daarvoor. Het merendeel ging over de overheid: de belastingdienst, gemeenten, politie en het UWV.

GEEN INLEVINGSVERMOGEN
Burgers klagen ook over te weinig inlevingsvermogen. En dat komt door de bureaucratie, staat in het jaarverslag. Brenninkmeijer: “Omdat de communicatie tussen overheid en burgers zo problematisch is, komen burgers nog meer in de financiële problemen. Dit doet het vertrouwen in de overheid natuurlijk geen goed.” Als mensen de formulieren van Belastingdienst en het UWV niet snappen, schakelen ze deskundigen in zoals advocaten, belastingadviseurs, het Juridisch loket, Sociaal raadslieden en het maatschappelijk werk. Aan deze professionals vroeg de ombudsman waar de grootste knelpunten zitten. Zij noemden: onnodige bureaucratie, complexe regelgeving en geen inlevingsvermogen naar de burger.

OPLOSSINGEN
De ombudsman noemt het zorgelijk dat 77 procent van de ondervraagden vindt dat de kwaliteit van de dienstverlening is afgenomen. Burgers komen in contact met de overheid via websites maar Brenninkmeijer vind juist dat in sommige gevallen het contact met de burger 'echt' moet zijn. Zijn aanbeveling is om burgers positief te benaderen. Het moet ook eenvoudiger en er moet ruimte zijn voor maatwerk. Uitleg over de onbegrijpelijkheid in het jaarverslag van Alex Brenninkmeijer.


GERELATEERDE ARTIKELEN

Meer lezen over begrijpelijke teksten?

Blauw huisstijl blokje Synoniemen leiden tot moeilijkere teksten
Paars huisstijl blokje De effecten van vraagformulering
Rood huisstijl blokje
 Het draait allemaal om verbinding

 

REACTIES

TAALGEBRUIK OVERHEID IS TE INGEWIKKELD

SCHRIJF EEN REACTIE

code
Klik hier als u de code niet kunt lezen.
Velden met een * zijn verplicht.
REËLLE TWITTERT
VOLG REËLLE