REËLLES NIEUWS

WAAROM IK SOMS OP EN NEER SPRING

Spring jij mee?

Spring jij mee?

“Wanneer je weet hoe iemand van binnen is, kom je veel dichter bij elkaar. Vanuit jullie standpunt bezien moet de wereld van een autist er wel heel geheimzinnig uitzien. Daarom wil ik jullie vragen: neem een ogenblik de tijd en luister naar wat ik te vertellen heb.”

Naoki Higashida is een Japanse jongen die in ‘Waarom ik soms op en neer spring’ 58 vragen over autisme beantwoordt die iedereen zich stelt. Achterin het boek heeft hij een verhaal opgenomen, “in de hoop dat het jullie zal helpen te begrijpen hoe pijnlijk het is als je jezelf niet goed kunt uiten tegenover mensen van wie je houdt. Als dit verhaal op de een of andere manier iets raakt in jullie hart, dan geloof ik dat jullie ook de harten van mensen met autisme zullen kunnen raken.” Een verhelderend en inspirerend boek. Heel bijzonder is dat Naoki pas dertien jaar was toen hij dit schreef.

JAPANS ALFABETRASTER
Naoki’s autisme is zo ernstig dat verbale communicatie zo goed als onmogelijk is. Hij schreef dit boek met een Japans alfabetraster, een tabel met zesenveertig basiskarakters. Hij communiceert door de lettertekens op die rasters aan te wijzen die door een helper worden uitgeschreven. Hoewel hij ook op de computer kan schrijven, biedt het alfabetrooster naar eigen zeggen meer houvast omdat er minder op staat dat hem afleidt. “In het begin dacht ik dat het me nooit zou lukken het te leren, maar nu kan ik me heel goed uitdrukken met hulp van een computer en een alfabetrooster. Dat gaf een geweldig gevoel! Veel autistische kinderen hebben geen manier om zich uit te drukken, zodat zelfs hun ouders geen idee hebben wat ze denken. Daarom hoop ik heel erg dat ik hen een beetje kan helpen door op mijn eigen manier uit te leggen wat er in mensen met autisme omgaat. En ik hoop ook dat het jullie beter lukt vrienden te zijn met iemand met autisme.”

VRAGEN VRAGEN VRAGEN
In ‘Waarom is soms op en neer spring’ beantwoordt hij vragen zoals: Waarom vraag je steeds maar weer hetzelfde?, Wat is het allerergst van autistisch zijn? Waarom slaan mensen met autisme steeds maar weer hun handen tegen hun hoofd?, Zijn jullie het liefst op jezelf? Waarom spring je soms op en neer? Met zijn antwoorden op al deze vragen bewijst Naoki dat mensen met autisme wel degelijk inlevingsvermogen hebben. Hij maakt duidelijk dat wij niet weten wat er omgaat in het hoofd van een autist. Door zijn intelligentie een weetgierigheid en door de manier waarop hij zijn omgeving en zijn situatie analyseert. Naoki bewijst dat ook mensen met autisme over fantasie, humor en empathie beschikken en maakt ons op een ontroerende manier duidelijk hoe belangrijk geduld en begrip zijn.

INTENS EENZAAM
Zoals het antwoord op de vraag: Zijn jullie het liefst op jezelf? “Ik kan me niet voorstellen dat iemand die als mens wordt geboren echt het liefst alleen wordt gelaten. Nee, wat ons, mensen met autisme, dwarszit is dat we jullie zo veel last bezorgen, of jullie op de zenuwen werken. Dáárom is het voor ons moeilijk om bij jullie in de buurt te zijn. Daardoor zijn we uiteindelijk zo vaak alleen. In werkelijkheid willen we dolgraag bij andere mensen zijn. Maar doordat alles altijd maar weer fout gaat, raken we eraan gewend om alleen te zijn, zonder dat het ons nog opvalt dat het gebeurt. Telkens wanneer ik iemand hoor zeggen dat ik zo graag op mezelf ben, geeft me dat een intens eenzaam gevoel.”

AUTISTISCH GEDRAG VERKLAARD
Wil je weten wat er in het hoofd van iemand met autisme omgaat, dan is dit boek een absolute must. Bepaalde ‘autistisch’ gedragingen worden verklaard en dat op een verfrissende en heldere manier. Waarom vinden mensen met autisme het zo’n probleem als ze een klein foutje maken? Wel hierom. “Wanneer ik zie dat ik een fout heb gemaakt gaat mijn verstand op nul. Ik huil, ik schreeuw, ik maak een enorme heibel en kan nergens meer normaal over nadenken. Ook al is het maar een foutje van niks, voor mij is het iets enorms, alsof hemel en aarde zijn verwisseld. Voor mij is het dan vrijwel onmogelijk om mijn emoties in bedwang te houden.” Meer weten over Naoki en dit bijzondere boek? Bekijk zijn filmpje op YouTube!

KLIM OOK IN DE PEN
Reëlle geeft graag een stem aan mensen met een beperking. Daarom bundelt ze zelf krachtige verhalen van kwetsbare mensen in haar Krachtenbundels. Download jouw favoriete verhalen in Reelle’s Eigenwijzer, bijvoorbeeld over autisme, en stel je eigen bundel samen! Heb jij ook een bijzonder boek gelezen? Vertel het ons. Of reageer op dit artikel. Wij horen graag van jou! Snuffel ook eens in Reëlle’s Boekenkast.


REACTIES

WAAROM IK SOMS OP EN NEER SPRING

SCHRIJF EEN REACTIE

code
Klik hier als u de code niet kunt lezen.
Velden met een * zijn verplicht.
REËLLE TWITTERT
VOLG REËLLE