REËLLES NIEUWS

ENTHOUSIASTE ONTVANGST KRACHTENBUNDEL

ONTDEK DE VEERKRACHT VAN GGZ BREBURG

Wat een veerkacht!

Wat een veerkacht!

Trots nam Guus van Weelden van de Raad van Bestuur van GGz Breburg de eigen Krachtenbundel in ontvangst. Van Weelden: “Ik wil mijn trots en waardering uitspreken voor de mensen in deze Krachtenbundel die hun ervaringen delen en het bereikte evenwicht willen doorgeven. Jullie hebben de psychiatrie een gezicht gegeven en met deze Krachtenbundel kunnen we de afstand tussen psychiatrie en samenleving verkleinen.”

De Krachtenbundel van GGz Breburg bevat twaalf eerlijke en openhartige verhalen van cliënten, ervaringsdeskundigen, maatjes en vrijwilligers. De bundel is gegoten in de eigen kleurrijke huisstijlkleuren van GGz Breburg. Bij de uitreiking waren de verhalenvertellers en verhalenopstellers aanwezig.

INGELOSTE BELOFTE
In de Krachtenbundel vertellen twaalf verhalenvertellers hoe zij hun psychiatrische problemen hebben ervaren en hoe zij hun ervaringen op een ‘veerkrachtige’ manier inzetten. Hiermee geven zij een gezicht aan één van de beloftes van GGz Breburg: het bieden van de best passende specialistische behandeling en ondersteuning waardoor mensen met een psychiatrisch probleem weer verder kunnen met hun dagelijks leven. Van Weelden: “We zijn de eerste organisatie met een eigen Krachtenbundel. Het is een prachtige primeur en een voorzet voor andere GGz-organisaties om ook een eigen Krachtenbundel te maken.”

DOORBREKEN VAN STIGMA EN VOOROORDELEN
Theo Vervoort, beleidsmedewerker communicatie, nam het initiatief voor deze Krachtenbundel: “Ik heb meteen al in de formule van verhalen vertellen geloofd. Daarom hebben wij ook al drie keer eerder met een verhaal meegedaan aan de Krachtenbundel. En nu hebben we er dan één die helemaal van ons is! Onze doelstelling met deze bundel is om een gezicht te geven aan de geestelijke gezondheidszorg. Het doorbreken van vooroordelen en stigma. De verhalen dienen twee doelen. Op de eerste plaats laten ze zien dat mensen in de psychiatrie mensen zijn zoals jij en ik. Daarnaast laten ze zien dat mensen met een psychiatrische achtergrond heel waardevol zijn voor anderen.”

WAT ER VAN BINNEN GEBEURT
Zo is er het verhaal van Mario. Hij moest oude trauma’s verwerken en werd geïnspireerd door een ervaringsdeskundige die hem over zijn worstelingen en herstel vertelde. Mario: “Om iets terug te doen, werk ik bij het FACT-team. Het team werkt echt herstelondersteunend en laat me vrij. Ik voel me daar geen cliënt maar collega.” In zijn eindexamenfilm voor het Summa College laat hij de toegevoegde waarde van ervaringsdeskundigheid zien in de zorg. Zijn film werd ontvangen met een staande ovatie. Hij wil van elk ziektebeeld (bijvoorbeeld psychose) met film laten zien wat er van binnen gebeurt. Hoe iemand het zelf beleeft.

OMGAAN MET KWETSBAARHEID
Ook Alexander kan nu met zijn kwetsbaarheid omgaan. Hij raakte op jonge leeftijd in de war maar dankzij zijn veerkracht én de ambulante begeleiding van het VIP-team (Vroege Interventieteam Psychose) staat hij nu sterker in zijn schoenen. Glunderend van trots nam hij zijn Krachtenbundel in ontvangst. Net als André en Conny. Het echtpaar is al meer dan vijftien jaar bekend bij GGz Breburg. Al die jaren trekken ze als vrijwilliger op met verschillende maatjes. Conny is zelf bekend met psychiatrisch problemen, waardoor ze goed kan invoelen wat dat betekent voor de maatjes waarmee zij samen optrekken.

STIGMA EN ZELFSTIGMA
Het verhaal van Joris laat zien dat er nog steeds argwanend wordt gereageerd op mensen met een psychische kwetsbaarheid. Daarom is deze bundel zo belangrijk. Met de verhalen in de Krachtenbundel wil GGz Breburg ook gemeenten en zorgverzekeraars meer inzicht geven in psychiatrische problematiek. Want zij financieren ten slotte de geestelijke gezondheidszorg. Vervoort: “We gaan de Krachtenbundel zowel binnen als buiten de organisatie inzetten. Bij het Centrum voor Herstel en Ervaringsdeskundigheid en hun relaties, voor cliënten en hun familie. Intern is het aangekondigd via intranet. We verspreiden de Krachtenbundel op bijeenkomsten en brengen hem natuurlijk onder de aandacht bij colleges, raadsleden en wethouders. Eigenlijk zouden alle GGz-organisaties ons voorbeeld moeten volgen!” Van Weelden: “Ik dank Reëlle voor haar gedrevenheid en betrokkenheid. Zonder hen was het niet gerealiseerd.”

DOE OOK MEE
Alle verhalen van de Krachtenbundel van GGz Breburg lezen? Download de bundel Veerkracht! Reëlle stopt niet met het verzamelen en bundelen van krachtige verhalen van kwetsbare mensen. Zij maakt een Krachtenbundel voor de regio Noordoost-Brabant, Parkstad Limburg en de Kempen. Ligt jouw organisatie in één van deze regio’s en wil je meedoen? Heb je interesse in een eigen Krachtenbundel met een eigen thema in een eigen cover en in eigen kleurstelling zoals GGz Breburg? Stuur dan een e-mail aan marieke@reelle.nl voor een vrijblijvend informatiepakket.


REACTIES

ENTHOUSIASTE ONTVANGST KRACHTENBUNDEL

SCHRIJF EEN REACTIE

code
Klik hier als u de code niet kunt lezen.
Velden met een * zijn verplicht.
REËLLE TWITTERT
VOLG REËLLE