REËLLES NIEUWS

STIGMA EN ZELFSTIGMA: 10 MYTHES ONTKRACHT

Welke vooroordelen heb jij?

Welke vooroordelen heb jij?

Vooroordelen en stigma zijn enorm schadelijk voor mensen met een psychische kwetsbaarheid. Wanneer mensen het negatieve beeld op zichzelf toepassen wordt het zelfstigma. Het is funest voor het zelfbeeld en het beperkt mensen om volwaardig mee te doen in de samenleving. Daarom is het aan de orde stellen van stigmatisering een taak van ervaringsdeskundigen, die dit aan den lijve voelen. Meer kennis leidt tot meer begrip. En begrip helpt altijd.

1. Het is aanstellerij
Psychische stoornissen worden door sommige mensen onderschat. De hersenchemie van de cliënt kan behoorlijk uit balans zijn geraakt. Net als bij suikerziekte of een leveraandoening, is er sprake van een orgaan dat niet werkt zoals het zou moeten.

2. Het komt weinig voor
Eén op de vier mensen heeft een psychische ziekte. Veel mensen met een psychische aandoening schamen zich voor hun ziekte, en lopen hun hele leven op hun tenen om het voor anderen te verbergen.

3. Ze hebben het aan zichzelf te danken
Iemand zijn eigen ziekte aanrekenen is nogal hard. Het zou veel prettiger zijn als ‘gezonde’ mensen zouden weten wat het betekent om met een psychische ziekte te moeten leven.

4. Ze zijn dom, zwakbegaafd of ontoerekeningsvatbaar
Veruit de meeste mensen met een psychische stoornis hebben een goed besef van zichzelf en hun situatie en zijn normaal of bovengemiddeld intelligent. Iemand met een psychische stoornis heeft een beperking, maar is verder iemand net als jij en ik.

5. Ze veroorzaken meestal overlast
In de media komen mensen met een psychische stoornis pas in beeld als ze door hun stoornis overlast veroorzaken. Maar het merendeel heeft een baan, doet het huishouden, voedt kinderen op, is actief in verenigingen, enzovoort. De beperkingen die de psychische stoornis meebrengt, proberen mensen in eerste instantie zelf op te vangen.

6. Het is een tijdelijk probleem, het gaat wel weer over
Het verloop van psychische stoornissen wisselt nogal eens. Ook de zieke zelf heeft er vaak moeite mee dat goede en slechte tijden elkaar opvolgen. Iemand met een psychische aandoening heeft een chronisch probleem, waarmee hij voor de rest van zijn leven rekening moet houden.

7. Je moet er geen aandacht aan besteden
Het verwaarlozen van een ziekte leidt tot verergering, niet tot verbetering. Mensen met een psychische ziekte kunnen meestal prima functioneren in de maatschappij als ze passende hulp krijgen.

8. Er zijn toch medicijnen voor?
Er bestaan geen medicijnen waarmee een psychische stoornis kan worden genezen. Ze dempen de klachten. De werking van medicijnen verschillen per ziekte en per persoon.

9. Ze hebben geen maatschappelijk nut
Het grootste deel van de psychisch zieken kan, ondanks beperkingen, actief aan de maatschappij deelnemen. Er zitten managers, professoren en zelfs Nobelprijswinnaars tussen.

10. Als ze weer beter zijn, is hulp niet meer nodig
Te vaak wordt de behandeling gestopt omdat het aantal sessies een bepaalde limiet heeft bereikt. Maar psychische aandoeningen zijn meestal chronische condities. Een psychisch zieke zit vaak levenslang in het grijsgebied tussen ‘volledig uitgeteld’ en ’volledig fit’.


REACTIES

STIGMA EN ZELFSTIGMA: 10 MYTHES ONTKRACHT

SCHRIJF EEN REACTIE

code
Klik hier als u de code niet kunt lezen.
Velden met een * zijn verplicht.
REËLLE TWITTERT
VOLG REËLLE