REËLLES NIEUWS

INLEZINGSVERMOGEN

HET ROSIE PROJECT

Op zoek naar een echtgenote!

Op zoek naar een echtgenote!

"Ik heb een mogelijke oplossing gevonden voor het Echtgenote Probleem. Achteraf gezien was het antwoord overduidelijk, zoals bij zoveel wetenschappelijke doorbraken. Maar zonder een reeks ongeplande gebeurtenissen zou ik het waarschijnlijk nooit hebben ontdekt." Don Tillman doceert genetica, heeft twee vrienden, leeft volgens een schema en is op zoek naar een Echtgenote.

Graeme Simsion schreef een grappig en succesvol boek over autisme. Don's dates zijn gedoemd te mislukken. Daarom stelt hij met zijn vrienden Gene en Claudia een uitgebreide vragenlijst op voor het Echtgenote Project. Met een lijst van zestien kantjes hoopt Don ongemakken over Abrikozenijs, alcoholgebruik en eetgedrag te vermijden. "Vraag 35: 'Eet je niertjes?' Het juiste antwoord is 'C. Af en toe.' Een test op eventuele problemen met bepaald voedsel. Als je direct naar voedselvoorkeuren vraagt, zeggen ze altijd: 'Ik eet alles', en daarna kom je er achter dat ze vegetariër zijn."

MAALTIJDSYSTEEM IN DE WAR
Maar dan komt Rosie in zijn leven. Ze heeft roodgeverfd haar, werkt in een bar en rookt. Ze voldoet duidelijk niet aan de criteria voor het Echtgenote Project. Maar Rosie is op zoek naar haar vader en geneticus Don kan daarbij helpen. Als ze bij hem komt eten, schopt ze zijn maaltijdsysteem in de war. Don eet volgens een schema elke dag van de week een ander, gezond gerecht. Op dinsdag is dat kreeftensalade. Rosie is vegetariër. Bovendien maakt ze rommel in zijn huis.

ALLES OVERHOOP
Toch is het etentje best gezellig. "Terwijl ik het eten bereidde, dekte Rosie de tafel. Niet de gewone eettafel in de woonkamer, maar een geïmproviseerde tafel op het balkon, gecreëerd door een whiteboard van de muur te halen en deze boven op twee grote plantenpotten te leggen, nadat de dode planten eruit waren verwijderd. Er was een wit laken uit de linnenkast overheen gelegd als tafelkleed. Het zilveren bestek, een housewarmingscadeautje van mijn ouders dat nooit was gebruikt, en de goede wijnglazen waren tevoorschijn gehaald. Ze was mijn hele appartement overhoop aan het gooien!"

DANSEN IN TIEN DAGEN
Nee, Rosie is niet de ware, maar de zoektocht naar genetisch materiaal van de oud-studiegenoten van Rosie's moeder is hilarisch. Ze belanden met een professor in een kelder, als kelners op een cocktailparty (waarvoor Don een compleet handboek cocktails maken uit zijn hoofd leert) en uiteindelijk zelfs in New York. Ondertussen vindt Gene op basis van Don's vragenlijst de juiste match voor Don. "Dus, zei Gene, 'mevrouw De Ware kwam zomaar uit de bus rollen.' 'Ze heet niet De Ware', zei ik, 'ze heet Rivera.' 'Foto?' 'Niet nodig. We hebben duidelijke afspraken gemaakt." Don neemt Bianca Rivera mee naar het bal van de Universiteit. Bianca kan fantastisch dansen en wil een partner die dat ook kan. Gelukkig heeft Don een goed stel hersens en leert hij zichzelf in tien dagen alle ballroomdansen. Het is jammer dat Bianca een beetje anders reageert dan het skelet dat hij van de universiteit leende om te oefenen. Gelukkig is Rosie in de buurt om te helpen.

PROBLEMEN MET VROUWEN
Graeme Simsion is een rasverteller met een goed gevoel voor humor. Hoe bijzonder Don ook is, hij komt geen moment ongeloofwaardig over en de ontwikkelingen tussen Rosie en hem zijn hartverwarmend. Al vanaf een van de eerste scènes in het boek, waarin Don een lezing geeft over het Syndroom van Asperger, is duidelijk dat hij het zelf ook heeft. Toch heeft Don moeite om te accepteren wat nou de oorzaak is van zijn zwakke sociale vaardigheden, zijn gebrek aan vrienden en zijn problemen met vrouwen. Hij laat zich echter niet kisten en zet zijn intelligentie in als compensatiemiddel.

LOL IN HET LEVEN
Als Rosie hem meer en meer uit zijn oude ritmes trekt, verbaast hij zich er over hoeveel lol hij in het leven heeft zonder zijn maaltijdschema, op de minuut getimede sporttrainingen en met af en toe iets meer alcohol dan hij zichzelf toestaat. Maar Het Rosie Project is vooral een ongecompliceerd, luchtig boek voor een heerlijke zondagmiddag op de bank, dat je achterlaat met een brede glimlach. De filmrechten zijn al verkocht!

KLIM OOK IN DE PEN
Reëlle geeft graag een stem aan mensen met een beperking. Daarom bundelt ze zelf krachtige verhalen van kwetsbare mensen in haar Krachtenbundels. Download jouw favoriete verhalen in Reelle’s Eigenwijzer en stel je eigen bundel samen! Heb jij ook een bijzonder boek gelezen? Vertel het ons. Of reageer op dit artikel. Wij horen graag van jou!


REACTIES

INLEZINGSVERMOGEN

SCHRIJF EEN REACTIE

code
Klik hier als u de code niet kunt lezen.
Velden met een * zijn verplicht.
REËLLE TWITTERT
VOLG REËLLE