REËLLES NIEUWS

De kunstrijder

Waar verstop je een schilderij?

Waar verstop je een schilderij?

“Tom schoot weg, onhoorbaar, lichtvoetig. Drie minuten later was hij alweer terug. Met snelle gebaren maakte hij Patrick duidelijk dat het meisje bezig was in te breken in het museum. Ze had een kelderraampje ingeslagen en het had er alle schijn van dat ze naar binnen wilde gaan.”

Patrick zit al sinds zijn geboorte in een rolstoel, Tom is doof. Ze kennen elkaar van het GENGK, de vereniging voor Gehandicapte En Niet-Gehandicapte Kinderen en zijn beste vrienden. Op een dag zien ze een meisje met een groot pak bij het museum lopen. Jan Terlouw schreef met ‘De Kunstrijder’ één van zijn beste boeken. Hij verweeft een razend spannend verhaal over een mysterieuze kunstroof met een verhaal over een stel kinderen dat zich niet laat kisten door hun handicap. Hoewel het boek bijna 25 jaar geleden is geschreven, heeft het nog niets van zijn frisheid en spanning verloren. De Kunstrijder is geschreven voor kinderen van een jaar of twaalf, maar veel volwassenen zullen er een plezierig avondje lezen aan beleven. Jan Terlouw ontving een bekroning van de Kinderjury voor dit boek.

KUNSTDIEF DIE SCHILDERIJEN TERUGBRENGT
Het meisje dat Tom en Patrick hebben zien lopen is Victoria, en ze steelt geen schilderijen, maar brengt ze terug. Als ze weer op pad gaat, wordt ze van achter neergeslagen en wordt haar schilderij gestolen. Maar dat durft ze natuurlijk tegen niemand te vertellen. Met hulp van Lucy, een uiterst charmant en blind meisje, lukt het Tom en Patrick om contact te krijgen met deze geheimzinnige Victoria. Ze blijkt een bijzondere taak op zich genomen te hebben. Maar eerst moet ze Patrick voorstellen aan een bijzonder iemand. “Dit is Tony’, zei Victoria. ‘Hallo’, zei Patrick. Hij ging op de leuning van een stoel zitten, nam zijn beide krukken in zijn linkerhand en tikte Tony bij wijze van groet op zijn arm. ‘Ik ben Patrick.’ ‘Tony kan niet praten,’ zei Victoria, ‘maar hij kan je wel verstaan, is het niet Tony?’ De invalide jongen stootte een paar onbegrijpelijke klanken uit en bewoog heftig met zijn hoofd.”

MEESTERWERKEN OM NAAR TE KIJKEN
Tony raakte ernstig gewond bij een auto-ongeluk, waarbij hun moeder overleed en hun vader een hersenbeschadiging opliep. Victoria bleef ongedeerd en houdt het huishouden overeind. Omdat Tony vroeger zo van tekenen hield, is haar vader meesterwerken uit de omliggende musea gaan stelen waar Tony naar kan kijken. Victoria heeft besloten dat de schilderijen terug moeten, maar wil voorkomen dat haar vader de gevangenis in draait. Daarom maakt ze foto’s van de schilderijen en brengt de originelen terug naar de musea. Maar nu zijn er schilderijen op drift. Patrick besluit om Victoria te helpen. Maar doet hij dat nou omdat hij graag wil dat Tony bij de GENGK komt, of omdat hij Victoria stiekem heel erg leuk vindt?

IJZERSTERK TEAM
Patrick, Tom en Lucy trekken zich niks aan van hun beperkingen, maar maken er liever grapjes over. Patrick kondigt doodleuk aan dat hij rolschaatsen wil voor Sinterklaas. Toch komen ook de keerzijdes, zoals Tom’s eenzaamheid, ook naar voren. En als er iemand s’nachts door een museumraampje moet klimmen, is dat natuurlijk Tom, terwijl Patrick flink zit te balen dat hij niet kan lopen. Samen vormen ze echter een ijzersterk team, dat er in slaagt om hun beperkingen in te zetten om een ingewikkelde misdaad op te lossen. Wie bedenkt er dat je gestolen schilderijen prima kan verstoppen achter de rugleuning van een rolstoel?

VERRASSEND PLOT
‘De Kunstrijder’ is een razend knap geschreven verhaal, waarin de oplossing van de misdaad langzaam maar zeker wordt vrijgegeven.  Jan Terlouw weet de lezer tot de laatste bladzijde te boeien. Terlouw, die ook lang als politicus voor D66 actief was, staat er om bekend maatschappelijke thema’s door zijn boeken te vlechten. Met ‘De Kunstrijder’ bewijst hij dat hij dit uitstekend kan.

KLIM OOK IN DE PEN
Heb jij ook een bijzonder boek gelezen? Vertel het ons. Of reageer op dit artikel. Wij horen graag van jou!


REACTIES

De kunstrijder

SCHRIJF EEN REACTIE

code
Klik hier als u de code niet kunt lezen.
Velden met een * zijn verplicht.
REËLLE TWITTERT
VOLG REËLLE