REËLLES NIEUWS

Van papierlezer naar beeldschermlezer

De lezer van papieren teksten en de lezer van beeldschermteksten zijn naar elkaar toe zijn gegroeid. Dit beweert Hans van Driel, hoofddocent Cultuurwetenschappen aan de Universiteit van Tilburg. De papierlezer lijkt steeds meer op de “ongeduldige, scannende, lange tekst vermijdende, verticaal lezende, visueel ingestelde beeldschermlezer.”

Volgens Van Driel gaat het bij de beeldschermlezer om tempo, het verkrijgen van overzicht, niet al te lange teksten met witregels en tussenkopjes, een korte regellengte, en om ondersteunende kleurenfoto’s, grafieken en infographics. Zijn stelling luidt: “De papieren tekst is opgeschoven in de richting van wat een beeldschermlezer verwacht.” En de papierlezer, die is ten dode opgeschreven.

DIGITAAL COMMUNICEREN
In 2001 publiceerde van Driel zijn papieren boek Digitaal Communiceren. In dat boek betoogde hij dat informatieve webdocumenten wezenlijk verschillen van informatieve papieren teksten. In die periode waren webdocumenten veelal kopieën van teksten die bedoeld zijn om vanaf papier gelezen te worden. Hij vond dat het profiel van de papierlezer wezenlijk verschilt van dat van de beeldschermlezer.

PAPIERTEKST WORDT BEELDSCHERMTEKST
Dertien jaar later constateert van Driel dat de papieren teksten en de beeldschermteksten naar elkaar toe zijn gegroeid in plaats van dat ze wezenlijk van elkaar zijn gaan verschillen. Hij onderbouwt zijn constatering met het vergelijken van voorpagina van de papieren Volkskrant van 2014 met de voorpagina van de Volkrant uit de jaren 1950. Ontdek in één oogopslag of hij gelijk heeft.

PAPIERLEZER VERDWIJNT
“In plaats van dat de schermteksten zich zijn gaan onderscheiden en dat de papieren tekst zijn eigenheid heeft behouden, is de papieren tekst opgeschoven in de richting van wat een beeldschermlezer verwacht.” De krant is één tekstsoort naast vele andere. Toch durft van Driel de stelling aan dat ook veel andere papieren tekstsoorten zijn gaan lijken op beeldschermteksten en dat dus de papierlezer aan het verdwijnen is. De papierlezer lijkt steeds meer op de beeldschermlezer.

AANSLUITEN BIJ JE DOELGROEP
Reëlle sluit haar communicatie aan bij de doelgroep. Zij houdt van klare taal. Informeel en toegankelijk taalgebruik dat effectief is. Taaluitingen die iedereen kan begrijpen en toepassen. Zij weet hoe communicatie beter kan. Regelmatig geeft zij tips en adviezen over hoe je communicatie kunt afstemmen aan je doelgroep. Met toegankelijke communicatie bereik je iedereen.
Download Reëlle’s stappenplan de Communicatiewijzer, toegankelijk communiceren.


REACTIES

Van papierlezer naar beeldschermlezer

SCHRIJF EEN REACTIE

code
Klik hier als u de code niet kunt lezen.
Velden met een * zijn verplicht.
REËLLE TWITTERT
VOLG REËLLE