REËLLES NIEUWS

In gesprek met autisme

Wat bedoelt hij nou?!

Wat bedoelt hij nou?!

Iemand met autisme kan in meer of mindere mate moeite hebben met het interpreteren van lichaamstaal, gezichtsuitdrukkingen, beeldtaal en sarcasme. Zij maken moeilijk contact en nemen woorden vaak letterlijk. Hoe voer je toch een goed gesprek met iemand met autisme?

Mensen met autisme hebben de neiging de rest van je boodschap in te vullen als jij nog maar de helft hebt verteld. Hoe zorg je voor wederzijds begrip? Hoe weet je of de ander je heeft begrepen? Er bestaan een heleboel tips en trucs om te communiceren met mensen met autisme. Het is belangrijk om rekening te houden met wat je zegt en met de manier waarop je dat zegt.

AUTISMEVRIENDELIJK GESPREK
Omdat communicatie voor mensen met autisme niet vanzelfsprekend is, vormt aangepaste communicatie de basis van een autismevriendelijk gesprek. Reëlle heeft voor jou haar tips op een rijtje gezet.

  1. Spreek rustig en duidelijk. Maak geen oogcontact en raak je gesprekspartner niet aan. Iemand met autisme heeft moeite met sociale regels, maak het hem/haar niet nog lastiger.
  2. Vertel of vraag één ding tegelijk en maak duidelijk onderscheid tussen hoofd- en bijzaken. De meeste mensen met autisme kunnen moeilijk de belangrijke informatie onderscheiden van de minder belangrijke en dus niet de essentie uit je boodschap halen.
  3. Gun je gesprekspartner extra tijd om de informatie op te nemen. Omdat iemand met autisme de boodschap per detail verwerkt, heeft hij/zij meer tijd nodig om je boodschap te verwerken.
  4. Herhaal letterlijk je boodschap als je merkt dat je niet bent begrepen. Herformuleer niet want dan lijkt het een totaal nieuwe boodschap.
  5. Vraag of je gesprekspartner je boodschap wil herhalen als je denkt dat hij/zij de inhoud van de boodschap niet heeft begrepen.
  6. Vermijd heel lange zinnen, veel onnodige woorden, verschillende instructies na elkaar. Gebruik korte zinnen 'zonder versiering.' Hou het simpel en direct en geef enkel de essentie van je boodschap door. Dit kan onvriendelijk lijken maar is door de duidelijkheid juist autismevriendelijk.
  7. Vermijd figuurlijk taalgebruik, beeldtaal, vaste uitdrukkingen. Bedenk dat iemand met autisme je woorden letterlijk neemt. Bijvoorbeeld: hij heeft twee linkerhanden. De kans bestaat dat je gesprekspartner dat letterlijk opvat en verward of angstig wordt.
  8. Vermijd sarcasme of ironie. Bijvoorbeeld: Wat fijn dat de trein weer vertraging heeft, kan ik nog langer van dit station genieten. Hij/zij begrijpt wellicht alleen wat je zegt en niet wat je bedoelt.
  9. Bedenk dat jouw gesprekspartner met autisme jouw lichaamstaal en gelaatsuitdrukkingen niet begrijpt. Die zijn voor mensen met autisme moeilijker dan Chinees.
  10. Benoem altijd letterlijk wat je wilt of voelt. Geef expliciete en volledige informatie. Zeg wat je bedoelt, ook al lijkt het té vanzelfsprekend.


In Reëlle’s Krachtenbundel vind je verhalen van mensen met autisme. Ga jij zelf iemand met autisme interviewen? Download dan Reelle’s Vraagwijzer met tips voor een krachtig verhaal!
Nog meer goede tips voor een gesprek met iemand met autisme?


GERELATEERDE ARTIKELEN

Meer leren over mensen met autisme?
Blauw blokje De kracht van autisme
Roze blokje Hoe werkt autisme in een gezin
Geel blokje Autistisch brein is anders georganiseerd

 

REACTIES

In gesprek met autisme

Esther Munnig Schmidt (9 feb 2014)
Ik vind het stuk nogal generalistisch en eigenlijk nergens op slaan... Geen enkele zin is op mij van toepassing. Dit zou kunnen passen bij iemand met autisme en een verstandelijke beperking, maar bij de meeste "gewone" mensen met autisme niet. Je moet gewoon uitgaan van wat iemand jou vertelt. Iedere persoon met autisme is anders en heeft ook problemen op hele uiteenlopende vlakken. Veel mensen met autisme zijn juist communicatief heel erg sterk.. Ik kijk iedereen aan, gebruik en snap lichaamstaal prima (chinees helaas niet ;-) ) en ben heeeeel vaak sarcastisch. Dusss.. Ik zou beledigd zijn als iemand met mij zo een gesprek zou voeren. Ik zou denken dat die persoon denkt dat ik niet helemaal 100 ben...

SCHRIJF EEN REACTIE

code
Klik hier als u de code niet kunt lezen.
Velden met een * zijn verplicht.
REËLLE TWITTERT
VOLG REËLLE