REËLLES NIEUWS

Autisme blogt beter. Toch?

Beter communiceren via sociale media?

Beter communiceren via sociale media?

Kunnen mensen met autisme beter communiceren via social media? Dat is nog niet helemaal duidelijk, maar er zijn wel een paar bijzonder positieve voorbeelden. De kenmerken van sociale media lijken in elk geval heel geschikt voor mensen met autisme. Tijd voor meer onderzoek!

Mensen met autisme, of eigenlijk, een stoornis in het autistisch spectrum (ASS) hebben meer moeite met communicatie. De afwezigheid van expliciete aanwijzingen, een overmaat aan prikkels, het gebrek aan een heldere structuur en het hoge tempo van interacties staat een spontane, ongedwongen communicatie vaak in de weg. Ook de manier waarop mensen met ASS informatie verwerken, is fundamenteel anders. Bij mensen met ASS is vaak sprake van een vergrootte aandacht voor details. Zo slagen zij er vaak niet in om allerlei details van een gezichtsuitdrukking samen te vatten tot een samenhangend beeld. Ook wordt alledaagse communicatie bemoeilijkt door een beperkt vermogen zich in te leven in hun gesprekspartner. Dit alles kan er voor zorgen dat mensen met ASS veel meer moeite hebben met communicatie en zich eenzaam geen voelen.

VIERKANTE OOGJES
Communicatie via social media is asynchroon, dat betekent dat je wat meer tijd hebt om te antwoorden. In een gesprek ervaren sommige mensen met ASS druk om snel te antwoorden. Dat hoeft niet in een Facebook venster. Ook vallen onhandige details als gezichtsuitdrukkingen weg, of worden vervangen door emoticons, die veel eenvoudiger te begrijpen zijn. Op internet zijn al heel wat blogs te vinden van mensen met ASS. De tienjarige Jordan Holkowitz communiceerde vijf jaar lang met niemand, maar heeft nu een goed bekeken Youtube-kanaal waarin hij scheikundige en natuurkundige proefjes laat zien. Een ander voorbeeld is Carly Fleischman, die een extreme vorm van ASS heeft, en alleen via social media met de buitenwereld kan communiceren.

SOCIAL MEDIA PLATFORM
Op internet zijn nog wel meer bijzondere, positieve voorbeelden te vinden. Maar hoe social media ingezet kunnen worden om meer mensen met ASS te helpen is nog onduidelijk. Onderzoek laat zien dat mensen met ASS vrij veel tijd achter een beeldscherm doorbrengen. Daarbij gaat het echter vaak om tv kijken of computerspelletjes spelen. Ook zijn er verhalen bekend van mensen met ASS die bijvoorbeeld van Facebook werden geweerd vanwege een verkeerd geïnterpreteerde uitspraak. Daarom is er meer onderzoek nodig naar het gebruik van social media door mensen met ASS. Een van de antwoorden zou een eigen social media-platform voor mensen met ASS kunnen zijn. Squag is het eerste platform dat specifiek voor hen is ontwikkeld. Neem eens een kijkje!

Reëlle heeft veel ervaringsdeskundigheid in huis. Download haar whitepapers over communiceren, omgaan en werken met mensen met een beperking. Zo word ook jij wijzer!

Hoe interview ik iemand met een beperking?

Hoe ga ik om met iemand met een beperking?

Hoe werk ik samen met iemand met een beperking?

Het wonderlijke verhaal van Carly die alleen via het scherm communiceert


REACTIES

Autisme blogt beter. Toch?

SCHRIJF EEN REACTIE

code
Klik hier als u de code niet kunt lezen.
Velden met een * zijn verplicht.
REËLLE TWITTERT
VOLG REËLLE