REËLLES NIEUWS

Laat zien wat je durft: stel je kwetsbaar op!

Kwetsbaarheid als kracht!

Kwetsbaarheid als kracht!

De meeste mensen vinden het enorm krachtig als iemand anders zich kwetsbaar opstelt. Dat toont lef en zorgt er voor dat je meer respect krijgt voor die ander. Toch stellen we ons niet snel kwetsbaar op. Velen onder ons zijn opgevoed met het idee dat je je eigen onzekerheid niet mag laten zien. Het tonen van gevoelens past niet omdat dit een teken van zwakte zou zijn.

Het is moeilijk om je open, kwetsbaar en afhankelijk op te stellen. Maar als jij het niet doet, zal de ander ook niet openhartig zijn naar jou toe. En zo blijf je elkaar ontwijken. Terwijl een gevoel van verbondenheid één van de belangrijkste menselijke emoties is. Voor echt contact is vertrouwen nodig. En voor vertrouwen moet je je kwetsbaar op durven stellen. Zolang je leeft en relaties hebt, ben je kwetsbaar.

DE KRACHT VAN JE KWETSBAAR OPSTELLEN

• Mensen weten wat ze aan je hebben. Dat geeft helderheid en duidelijkheid
• Mensen zien je als een mens van vlees en bloed die ook gevoelens heeft waardoor ze meer respect voor je krijgen
• Mensen zullen je eerder vertrouwen omdat je open bent over je kwetsbaarheid
• De ander durft zich ook kwetsbaar op te stellen
• Er ontstaat ruimte voor een dieper contact, een hechtere relatie

HOE TOON JE KWETSBAARHEID

Stap 1: Onderzoek je gedachtegang. Welke gedachten zorgen ervoor dat jij het moeilijk vindt om je kwetsbaar op te stellen?
Stap 2: Bedenk wat het ergste is wat er kan gebeuren als jij je kwetsbaar opstelt. Dit is altijd een angst.
Stap 3: Accepteer de aanwezigheid van deze angst. Dit creëert rust en ruimte voor het zien van nieuwe mogelijkheden.
Stap 4: Benoem je verlangen. We vinden het van een ander vaak zo knap dat hij of zij zich kwetsbaar opstelt. Dit geeft aan dat er bij jezelf een verlangen is dit ook te kunnen. Jouw verlangen wordt alleen weggedrukt door je angst en dat houdt je in zijn greep.

DE KRACHT VAN KWETSBAARHEID
Reëlle gelooft in de kracht van verhalen én mensen. Sinds 2011 heeft zij meer dan 150 krachtige verhalen van kwetsbare mensen gebundeld. Medewerkers van meer dan 100 organisaties gingen op pad om het verhaal van één cliënt op te tekenen. Die ontmoeting leverde hen bijzondere ervaringen op. Als mensen zich openstellen voor het verhaal van de ander, en de ander openhartig zijn/haar levensverhaal vertelt, gebeurt er iets bijzonders. Alle medewerkers waren zonder uitzondering onder de indruk van de ontmoeting met hun cliënt. Enkele van hun citaten: Susanne Wouters: “Respect, dat komt bij me op als ik aan Renée denk. Haar verhaal heeft een diepe indruk achtergelaten.” Eric en Cindy van der Vast: “Wij kregen enorm veel positieve energie van dit gesprek!”

Alle verhalen van alle Krachtenbundels downloaden?

Stel je eigen Krachtenbundel samen met jouw favoriete verhalen!

Ontdek hoe managers zich kwetsbaar opstellen


REACTIES

Laat zien wat je durft: stel je kwetsbaar op!

Saskia Derks (27 jan 2014)
Wat een inspirerend artikel! Zie ook het interview met Brené Brown in de laatste Flow. Haar boek heet 'de kracht van kwetsbaardheid'. Met op het einde van het artikel 10 tips uit dat boek.

SCHRIJF EEN REACTIE

code
Klik hier als u de code niet kunt lezen.
Velden met een * zijn verplicht.
REËLLE TWITTERT
VOLG REËLLE