REËLLES NIEUWS

Aan het werk met een beperking

Aan het werk met een beperking!

Aan het werk met een beperking!

Nederland telt 4,5 miljoen geregistreerde chronisch zieken. In de categorie 25- tot 65-jarigen heeft 72 procent van hen een betaalde baan. Van de mensen zonder een chronische ziekte is dat 87 procent. Hoe is het om tussen de gezonde collega’s te werken met een beperking of chronische ziekte? Hoe ondersteun je als gezonde medewerker je collega met beperking zodat hij zijn werk kan doen?

Bij chronisch zieken wordt veel bepaald door hoe gezond ze zich voelen. Die beleving bepaalt veel meer of iemand participeert in arbeid dan de ziekte zelf, zo blijkt uit het rapport ‘Van Gezond Naar Beter’, door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Gezondheid is een belangrijke voorwaarde voor maatschappelijke participatie. Een goede volksgezondheid draagt via vrijwilligerswerk en mantelzorg bij aan de kwaliteit van de samenleving.

ACTIEF DEELNEMEN
“Ik heb donorlongen gekregen om actief deel te kunnen nemen aan de maatschappij. Zo’n tweede kans moet je niet verprutsen,” vertelt Daniëlle Smit (26 jaar) op de website van Intermediair. Zij is cystic fybrosis-patiënt. Deze chronische taaislijmziekte zorgt voor ernstige luchtwegproblemen en tast de longen aan. Tien jaar geleden onderging ze een dubbele longtransplantatie. Twee weken later was ze thuis, met een longinhoud van 75 procent en een ambitie van tweehonderd procent.

EIGEN BEDRIJF
Inmiddels heeft Smit een eigen bedrijf. Ambities te over, maar geheel zorgenvrij is ze niet met haar nieuwe longen. “Ik moet zware medicijnen slikken om mijn immuunsysteem te onderdrukken. Dit om ervoor te zorgen dat mijn longen niet worden afgestoten. Een griepje kan al funest zijn. Daarnaast is mijn longinhoud inmiddels de helft van wat normaal is. Een 9-tot-5-baan op kantoor zou ik niet trekken. Als zelfstandige kan ik nu mijn eigen tijden bepalen. Mijn klanten merken zo niet dat ik soms even wat minder energie heb. En uiteindelijk komt mijn werk altijd af, of ik dat nu ’s avonds of in het weekend doe.” Veel van haar klanten zijn ook niet op de hoogte van het gevecht dat ze nog dagelijks voert. “Waarom zou ik ze dat vertellen?”

NIET IN EEN HOKJE
Smit: “Ik wil niet in een hokje worden geplaatst. Het doet verder ook niets af aan mijn kwaliteiten. Laat ze me maar beoordelen op mijn werk zoals ze ieder ander beoordelen. Daar komt bij dat ik zelf eveneens werkgever ben. In alle eerlijkheid, als ik van tevoren zou weten dat iemand ziek was dan zou ik die persoon minder snel aannemen. Je bent toch al snel geneigd om te denken dat zo iemand een hoop problemen met zich meebrengt.”

NIET IN MIJN CV
“Door zuurstofgebrek bij de geboorte ben ik spastisch geraakt”, vertelt Tom Stooker (39 jaar) in Intermediair. Hij zit al zijn hele leven in een rolstoel. Zijn grootste uitdaging is niet die rolstoel en zijn spasmes maar de beeldvorming van anderen. Vaak hebben mensen een verkeerd beeld van mensen met een beperking.” De focus ligt volgens Stooker nog te vaak op de dingen die mensen met een beperking niet kunnen. “Het moet gaan over wat je wel kunt. Daarom vertel ik tijdens het solliciteren nooit dat ik in een rolstoel zit. Als je het op je cv of in je begeleidend schrijven vermeldt, sta je al gelijk drie punten achter. Voor een hoop functies is het in mijn ogen niet relevant.”

IS HET LIEGEN
Toch pakt dat niet vermelden van zijn beperking niet altijd even goed uit. Stooker: “Niet iedereen is gecharmeerd van mijn shock and awe methode. Sommige werkgevers zien het zelfs als liegen en er zijn weleens mensen kwaad op me geworden. Maar ik wil worden beoordeeld op mijn prestaties en dat kan alleen als mensen voorbij die beperking kunnen kijken en begrip hebben voor de manier waarop ik dat aanpak. Stooker werkt als belastingadviseur. “Toen ik de vacature zag, ging ik bij mezelf na of ik kon voldoen aan de functie-eisen en of de rolstoel belemmerend zou zijn voor mijn werkzaamheden. Dat was niet het geval. Dus heb ik die rolstoel niet vermeld. Je kunt beter binnenkomen rijden en de twijfels die ze dan hebben face to face proberen weg te nemen.”

KRACHT IN PLAATS VAN BEPERKING
Zijn werkgever had ook wel wat bedenkingen. Hij vroeg zich af wat collega’s en klanten ervan zouden vinden. Stooker: “Logisch, het is voor mensen altijd even schrikken als je ineens binnenkomt rollen. Het is dan jouw taak om ervoor te zorgen dat mensen die rolstoel zo snel mogelijk vergeten en dat kan alleen als je uitgaat van je eigen krachten in plaats van je beperkingen. Als je er zelf geen probleem van maakt dan doen anderen dat over het algemeen ook niet. Vooroordelen zullen er altijd zijn natuurlijk. Ik betrap me er zelf ook regelmatig op. Maar laat mensen je maar onderschatten, dan kun je alleen maar verrassender uit de hoek komen.”

REËLLE GEEFT HET GOEDE VOORBEELD
Hoger opgeleide professionals met een aangeboren of verworven beperking hebben door hun beperking of ziekte niet te kopiëren ervaringen met zorg en met werken. Zij voelen zich door hun ervaringen meer verbonden met andere mensen (met een beperking). Bovendien willen zij hun opgedane kennis en ervaringsdeskundigheid graag inzetten om de communicatie in de zorg voor anderen te verbeteren. Zij willen graag bewijzen dat hun professionaliteit belangrijker is dan hun beperking. Zij hebben moeten vechten om te bereiken waar zij nu staan. Deze eigenwijsheid zet Reëlle productief in.

HARRIE HELPT EEN HANDJE!
Bij Reëlle’s communicatiebedrijf werken alleen professionals met een beperking. Ieder van ons is gedreven, vakbekwaam en ervaringsdeskundig. Harrie maakt deel uit van ons team. Harrie zit in ieder van ons. Harrie is Hulpvaardig, Alert, Realistisch, Rustig, Instruerend, Eerlijk. Harrie is een naaste collega die de werkende met een beperking helpt bij zijn/haar dagelijkse werkzaamheden. Samen een klus klaren geeft verbinding en vergroot wederzijds begrip. Een medewerker met een beperking heeft door zijn/haar levenservaring een positieve uitstraling op andere medewerkers. Voor Harrie en zijn/haar collega’s geeft het begeleiden en stimuleren veel voldoening.

WERKWIJZER
Reëlle zet zich actief in om de achterstand op de arbeidsmarkt voor mensen met een beperking te verkleinen. Als geen ander weet zij het werken met mensen met een beperking tot een succes te maken. Hoe ga je om met een collega met een beperking? Hoe kun jij jouw collega met autisme, een auditieve beperking, verstandelijke beperking of blinde collega ondersteunen bij dagelijkse werkzaamheden? Reëlle ontwikkelde een Werkwijzer met praktische tips. Download Reëlle's  WerkWijzer

Lees hier het hele artikel


REACTIES

Aan het werk met een beperking

SCHRIJF EEN REACTIE

code
Klik hier als u de code niet kunt lezen.
Velden met een * zijn verplicht.
REËLLE TWITTERT
VOLG REËLLE