REËLLES NIEUWS

Hoe denken patiënten over zelfmanagement?

Denk zelf mee!

Denk zelf mee!

Zelfmanagement is het nieuwe werken in de zorgsector. Uit onderzoek van kenniscentrum Vilans samen met gezondheidscentrum Withuis en Huisartsen Coöperatie Cohesie wordt duidelijk hoe patiënten hier tegen aan kijken en wat ze ervan verwachten.

Uit diverse vragenlijsten en twee focusbijeenkomsten kwamen wensen van patiënten naar voren. Dan blijkt dat patiënten net mensen zijn. Ze willen serieus worden genomen, dat er wordt geluisterd naar hun wensen en respect voor hun keuzes. Uit het onderzoek lijkt een open, persoonlijke benadering aanbevelenswaardig.

NIEUWE ROLVERDELING
De nieuwe rolverdeling bij zelfmanagement is voor patiënten lastig. Zoals een patiënt het verwoordt: “Je doet het meer samen met je praktijkverpleegkundige, en dat is best wennen.” Veel patiënten zijn gewend aan een zorgverlener die vertelt wat ze moeten doen. Zelfmanagement vraagt een meer coachende rol. Patiënten vinden het belangrijk dat behandelaars hun behoeften centraal (leren) stellen. Een open gesprek over de rol die zowel de patiënt als de behandelaar speelt, is dus gewenst.

ALLEEN ALS JE JE ZIEK VOELT
Zelfmanagement werkt volgens veel patiënten alleen als je je ziek voelt. Een hoge bloeddruk merk je bijvoorbeeld niet op, dus is er ook geen reden om jezelf te managen. Patiënten zijn niet steeds bezig met hun (risico op) chronische aandoening(en) en willen eigenlijk vooral ‘leven als mens en niet als chronisch zieke’. Praktijkondersteuners of -verpleegkundigen willen patiënten behandelen en beschermen tegen de risico’s die hun gedrag mogelijk met zich meebrengt.

PERSOON ACHTER PATIËNT ZIEN
Verder vinden patiënten een persoonsgerichte benadering belangrijk. Een veelgehoorde opmerking was dat ze aandacht willen voor wat ze wel en niet kunnen. Ze vinden het belangrijk om respect te krijgen voor de keuzes die ze maken, ook als ze de leefregels niet optimaal naleven en hun gedrag indruist tegen de beroepsvisie van de zorgverlener. Ze willen dat er rekening mee wordt gehouden dat patiënten in sommige situaties bewust kiezen voor een hoge kwaliteit van leven, zelfs als ze daarmee risico’s lopen. Of, zoals een patiënt het verwoordt: “ik weet dat ik af en toe niet goed bezig ben, maar ik leef en geniet wel!” Patiënten willen een open benadering in plaats van een kant en klaar advies. Dat werkt volgens hen stukken beter. Verder willen patiënten dat hulpverleners zich verplaatsen in hun situatie.

INVLOED OP EIGEN GEZONDHEID
Ook goede informatie zodat ze overwogen keuzes kunnen maken, is voor veel patiënten belangrijk. Ze staan achter het uitgangspunt dat ze (mede) verantwoordelijk zijn voor hun gezondheid. Ook verwachten ze invloed te hebben op hun eigen gezondheid. Door zich te houden aan leefregels, zoals meer bewegen, stoppen met roken en gezond eten, denken ze de kans op complicaties te verkleinen. Goede informatie over hun gezondheidsrisico’s vergroot het  inzicht in de ziekte en kan complicaties voorkomen. Patiënten alleen bewust maken van ongezond gedrag, zoals te weinig bewegen, is niet genoeg om hun gedrag te veranderen. Een patiënt verwoordt het zo: “als ik zelf kan meedenken over een gezonde(re) leefstijl en daar zelf aan kan werken, dan doe ik dat ook.”

Nieuwsgierig naar het hele onderzoeksverslag?


GERELATEERDE ARTIKELEN

Meer lezen over de voordelen van samenwerken patiënt en zorgprofessional

Geel blokje Samenwerken heeft voordelen voor patiënt en onderzoeker
Roze blokje
 Eigen regie voor psychiatrische patiënt
Blauw blokje
 Boekrecensie: Als patiënt zie je hoe zorg beter kan

REACTIES

Hoe denken patiënten over zelfmanagement?

SCHRIJF EEN REACTIE

code
Klik hier als u de code niet kunt lezen.
Velden met een * zijn verplicht.
REËLLE TWITTERT
VOLG REËLLE