REËLLES NIEUWS

Moeten en moed, verhalen over het leven met een dwangstoornis

Hoe ga je om met dwang?

Hoe ga je om met dwang?

“Ik heb agressieve obsessies: gedachten dat ik iemand moet wurgen of overrijden. Verder heb ik smetvrees, symmetriedwang, wasdwang, schoonmaakdwang, teldwang, en dwang om te ordenen. Daarnaast ben ik bang voor ziektes en bang om buiten te komen. Mijn grootse angst is om dood te gaan en om personen te verliezen waar ik veel van houd.”

Nynke Mulder en Véronique Poll zijn ervaringsdeskundigen op het gebied van dwangstoornissen. Zij weten hoe het is om dwangklachten te hebben en therapie te volgen. Moeten & moed bevat, naast heldere informatie over dwangstoornissen, vijfentwintig persoonlijke verhalen van mensen die aan dwang lijden of een partner, ouder of kind hebben met een dwangstoornis. Het biedt inzicht in de enorme invloed die dwang kan hebben op het dagelijkse leven.

HERSENEN OP HOL
Eleonoor (42 jaar): “Dagelijks ben ik meer dan zestien uur per dag zichtbaar bezig met dwang. Het is onvoorstelbaar. Zelfs mijn behandelaars vonden het indrukwekkend. Ze vertelden me dat mijn hersenen op hol zijn geslagen. Door de dwangstoornis heb ik moeilijkheden met de omgang met mensen. Ik kan de wereld niet aan, en begrijp de mensen niet.” Geschat wordt dat twee procent van de bevolking aan een dwangstoornis lijdt. Het begint meestal tijdens de late jeugd of jonge volwassenheid, maar kan ook al heel vroeg bij kinderen aanwezig zijn. Dwangers zoeken gemiddeld pas na tien jaar hulp.

DWANGDAG OF RUSTIGE DAG
Simon (31 jaar): “Mijn dwang is begonnen toen ik zo’n twaalf jaar was. Ik hoorde veel over enge ziektes op de televisie en radio. Nadat ik een keer lekkende batterijen in mijn hand had ben ik begonnen met wassen met chloor en schuurmiddel. Ik besefte natuurlijk wel dat dat voortdurend wassen overdreven was, maar toch moest ik het iedere keer weer doen. Als ik het even niet deed dan werd ik enorm onrustig.” Simon staat op een wachtlijst voor dagbehandeling. “Vaak weet ik als ik wakker word al direct wat voor een dag het gaat worden: een dwangdag of een rustige dag. Mijn dwanggedachten zijn van agressieve, seksuele aard. Zo ben ik bang dat ik opeens homoseksueel blijk te zijn, terwijl ik een superleuke vriendin heb. Of ben ik bang dat ik mijn vriendin wat aandoe. De combinatie van een scherp voorwerp en de aanwezigheid van mijn vriendin is enorm beangstigend. Door de dwang ben ik uiteindelijk verslaafd geraakt aan internetporno.” Hij is daarvoor in een kliniek met succes behandeld.  

HERSENCHIRURGIE ALS BEHANDELING
Cognitieve therapie en gedragstherapie vormen de meest effectieve behandelingen. Vaak in combinatie met medicijnen. Sommige patiënten hebben helemaal geen baat bij therapie en medicatie en kunnen nauwelijks meer functioneren. Dan is een chirurgische ingreep een mogelijkheid. Dit wordt op beperkte schaal toegepast. Anna (46 jaar), moeder van Joris (15 jaar): “Als hij last heeft van zijn dwang dan kunnen wij hem het best negeren. Zodra hij wordt gestoord tijdens zijn rituelen of wanneer het dwangen niet goed lukt, wordt hij boos. De agressie die dan ontstaat vinden mijn partner en ik erg moeilijk te hanteren. Joris heeft geen goed inzicht in zijn ziektebeeld en wil er niet met ons over praten. Op school kreeg hij woedeaanvallen en is hij geschorst.” Joris neemt medicijnen tegen zijn ADHD, Tourette en dwangstoornis. “De psychiater heeft ook nog hersenchirurgie voorgesteld maar we vinden hem daarvoor nog te jong. Door de puberteit is de Tourette op zijn hoogtepunt. Hierna kan het drastisch afnemen.”

DIRECT EN ECHT
Moeten en Moed is een moedig boek omdat het geschreven is door mensen die zelf moeten leven met een dwangstoornis. De verhalen worden voorafgegaan door informatie over wat dwangstoornissen nu eigenlijk zijn, de behandelingsmogelijkheden, een verwijzing naar websites voor hulpverlening en een literatuuroverzicht. De ervaringsverhalen spreken aan door de directheid en echtheid. De schrijfsters bleven na hun herstel in contact met dwangers en merkten dat er veel behoefte is aan begrip en erkenning. Hun betrokkenheid, ervaring en kennis leidden tot het schrijven van Moeten en moed.

KLIM OOK IN DE PEN
Ook een bijzonder boek gelezen? Wakker geschud door waargebeurde verhalen? Een inkijkje genomen in de wereld van mensen met een beperking? Heb je een suggestie voor deze rubriek? Reageren op dit artikel? Laat het ons weten. We horen graag van jou!.

Meer lezen over dit bijzondere boek?


REACTIES

Moeten en moed, verhalen over het leven met een dwangstoornis

SCHRIJF EEN REACTIE

code
Klik hier als u de code niet kunt lezen.
Velden met een * zijn verplicht.
REËLLE TWITTERT
VOLG REËLLE