REËLLES NIEUWS

De eerste website over gebarentaal in gebarentaal

Kun jij zien wat ze zegt?

Kun jij zien wat ze zegt?

Op de website www.gebareninzicht.nl wordt wetenschappelijke kennis over gebarentaal voor het eerst in gebarentaal gepresenteerd. Het doel van de site is om onderzoeksresultaten ook buiten de wetenschap bruikbaar en toepasbaar te maken. Vaktermen uit de taalwetenschap worden niet geschuwd, maar wel uitgelegd.

Taalwetenschappers van de Radboud Universiteit Nijmegen doen al ruim tien jaar onderzoek naar de Nederlandse Gebarentaal (NGT). In 2008 kwam het Corpus NGT tot stand. Daar konden doven al filmpjes zien en ook lezen over wetenschappelijk onderzoek naar 'hun' taal. “Maar die teksten zijn vooral geschreven voor studenten en andere taalwetenschappers. Niet alles wat daar staat is begrijpelijk of interessant”, aldus gebarentaaldeskundige Onno Crasborn.

DIGITALE BIBLIOTHEEK
Gebareninzicht.nl is vooral bedoeld als een digitale bibliotheek voor iedereen die NGT leert als eerste of tweede taal, maar is ook interessant voor anderen die belangstelling hebben voor ‘praten met je handen’. De filmpjes laten zien wat er in de NGT allemaal mogelijk is. Je kunt bijvoorbeeld door je linker- en je rechterhand af te wisselen nuances aanbrengen in wat je zegt. Crasborn: “Het betekenisverschil tussen de ene en de andere hand in gebarentaal is een onderwerp waar we in Nijmegen veel onderzoek naar hebben gedaan. Dat verschil is belangrijker dan gedacht. In de tolkenopleiding werd er nooit aandacht aan besteed, maar nu blijkt toch dat het afwisselen van handen te vergelijken is met iets als intonatie in gesproken taal. Dat is heel informatief voor de goede verstaander, ook in gebarentaal.” Het is de bedoeling om de website de komende jaren verder uit te breiden met nieuwe informatie en onderzoeksresultaten.

Leer een tweede taal. Of neem gewoon eens een kijkje!


REACTIES

De eerste website over gebarentaal in gebarentaal

SCHRIJF EEN REACTIE

code
Klik hier als u de code niet kunt lezen.
Velden met een * zijn verplicht.
REËLLE TWITTERT
VOLG REËLLE