REËLLES NIEUWS

Jonge hersens leren gebaren beter

Gebarentaal om te communiceren!

Gebarentaal om te communiceren!

Veel dove kinderen leren gebarentaal in plaats van gesproken taal. Maar hun ouders maken ook gebaren die niets met taal te maken hebben. Hoe kunnen kinderen daar onderscheid in maken?

Kleine baby’s weten al heel snel wat taal is. Amerikaanse onderzoekers testten betekenisloze lettergrepen (‘can-dy’) op baby’s. De kleintjes hadden niet alleen door dat deze lettergrepen niet zomaar gebrabbel waren, maar ze snapten ook dat een toegevoegde ‘-S’ ook een functie had.

GEBARENTAAL

Het onderzoek is extra bijzonder omdat er gebarentaal werd gebruikt om met de baby’s te communiceren. Het onderzoek laat zien dat baby’s zonder moeite betekenisvolle gebaren en loos gewapper van elkaar konden onderscheiden. Dat sterkt het vermoeden dat mensen met een aangeboren gevoel voor taal worden geboren. Bij dieren ontbreekt dat gevoel; zij hoeven geen rekening te houden met een gesprek in hun latere leven. Bij volwassenen werkt het ‘trucje’ ook; zelfs mensen die nooit in aanraking zijn gekomen met gebarentaal, blijken snel ‘talige’ gebaren te kunnen onderscheiden.

Dat dove kinderen even snel gebarentaal leren als horende kinderen gebarentaal leren, was al bekend. Voor ons brein maakt het niet uit of iemand praat of gebaart: taal is taal.


GERELATEERDE ARTIKELEN

Meer weten over talige kinderen?

Geel blokje Gebaren en taal
Blauw blokje Mondelinge taal en gebarentaal

REACTIES

Jonge hersens leren gebaren beter

SCHRIJF EEN REACTIE

code
Klik hier als u de code niet kunt lezen.
Velden met een * zijn verplicht.
REËLLE TWITTERT
VOLG REËLLE