REËLLES NIEUWS

In de beste families

Mama, hou je van me?

Mama, hou je van me?

“Mam, hou je net zoveel van me als ik veertig kilo weeg in plaats van zestig?” vroeg Sterre. Meteen was Betsy op haar hoede. “Natuurlijk doe ik dat, maar ik zie je liever als een meisje van zestig kilo”, antwoordde ze uiteindelijk.

Het boek In de beste families bestaat uit dertien waargebeurde verhalen. Het centrale thema is de relatie tussen twee personen. Schrijver Paul Teunissen laat je in huid kruipen van mensen die hun dierbaren zien lijden aan ziektes zoals dementie, borderline en depressie.

WAARGEBEURD
Hoe verandert liefde als je partner dementeert? Wat gebeurt er met je als je overgevoelige dochter zich zelfdestructief gaat gedragen? Kan een kind zijn depressieve moeder gelukkig maken? Deze en andere vragen vormen de basis van de verhalen. De namen in de verhalen zijn fictief maar de beschreven gebeurtenissen komen nagenoeg exact overeen met de werkelijke gebeurtenissen. Paul had verschillende uitvoerige gesprekken met de hoofdpersonen. In de meeste gevallen bezocht hij ook met hen de ‘zieke’ dierbare.

BORDERLINE
“Ze had het aanstaande weerzien met haar dochter Sterre met haar therapeut besproken. Van hem had ze geleerd dat ze zich niet langer moest laten regeren door angst en zelfbeklag. Leven is het meervoud van lef. Deze spreuk had ze naast haar voordeur gehangen.” Betsy was vaak bang dat haar dochter zich weer volledig zou laten gaan. Snijden, drinken, slikken, overgeven, laxeren. Met Sterre wist je nooit waar je aan toe was. Het verhaal over moeder en dochter met borderline maakt de wanhoop en machteloosheid van de moeder voelbaar. “In de psychiatrische kliniek was het weglopen en het snijden begonnen. Het was een gesloten afdeling maar ze had weer meer vrijheden gekregen. Moeder: ‘Wist u dat ze tippelt? Als ze had gezegd dat ze cocaïne ging halen, had u haar dan ook laten gaan?’ Leiding: ‘Nee, maar dat valt onder zelfdestructief gedrag.’ Moeder weer: ‘En u ziet het tippelen van een meisje van negentien niet als zelfdestructief gedrag?”

DEMENTIE
“Greetje was een wandelaar geworden. Haar pad was vier parketstroken breed en liep vlak langs de eettafel, waaraan Frans zijn brood at. Hij was eraan gewend geraakt, zoals een stratenmaker zich verzoent met het voorbijrazende verkeer. Dit dwangmatige bewegen was iets van het laatste jaar. Voor die tijd waren er de angsten.” De 57-jarige Frans ziet zijn echtgenote aftakelen. Hij neemt de lezer mee naar het verzorgingstehuis waar hij haar twee keer per dag bezoekt. Zijn liefde voor haar uit hij door liedjes met haar te zingen en haar zo vaak mogelijk mee te nemen uit de prikkelarme omgeving van het verzorgingstehuis. “Op het antwoordapparaat werden bellers begroet door Greetje en Frans. Ze was verhuisd, maar ze waren nog steeds een paar.”

DEPRESSIE
“Zeven was ik toen ik achter de deur een ruzie tussen papa en mama afluisterde. Alcoholist, noemde papa haar. De jaren erna leerde ik drie verschillende moeders kennen. Eentje die door het huis zwalkte en hatelijk opmerkingen tegen papa of mij maakte. Een sentimentele en depressieve versie die zich hele dagen in haar kamer verschanste en naar oud zweet en kots rook. En een uitbundige die me in haar lelijke eend naar paardrijles bracht of me in een duinpan tegen zich aan trok en me fantastische verhalen vertelde. Voor die laatste versie had ik een boekje waarop ik met gouden stift ‘voor de liefste mama van de wereld’ had geschreven. Sentimenteel, ja, wat had je anders verwacht. Ik greep elk middel aan om haar tot inkeer te brengen.” Het tevergeefs hengelen naar de liefde van haar moeder, drijft haar in een relatie met een psychotische man. Die ze, net als haar moeder, uiteindelijk ook moet loslaten.

RELATIE
In elk van de verhalen wordt je meegezogen in de levens van twee personen die een bijzondere relatie met elkaar hebben. Wat doet een psychische stoornis met verhouding tussen deze mensen? Een man en zijn jong dementerende vrouw; een moeder en haar dochter met borderline; een elfjarige zoon en zijn zelfdestructieve moeder; een jonge vrouw en haar partner met psychose; gepensioneerde ouders en hun zieke kind; een gezin en de oudste zoon met een bipolaire stoornis; een boerenzoon en zijn vader met grootheidswaanzin; een vijftienjarig meisje en haar autistische vader; een zus en haar depressieve broer; een moeder en haar schizofrene zoon; een dochter en haar moeder met pathologisch gedrag. Een aanrader!

KLIM OOK IN DE PEN!
Ook een bijzonder boek gelezen? Wijzer geworden een goede film? Laat het ons weten. Wij schrijven er graag een artikel over. Of reageer op dit artikel. We horen graag van jou!


REACTIES

In de beste families

SCHRIJF EEN REACTIE

code
Klik hier als u de code niet kunt lezen.
Velden met een * zijn verplicht.
REËLLE TWITTERT
VOLG REËLLE