REËLLES NIEUWS

Gelukkiger worden? Verzorg anderen!

Zorgen maakt gelukkig!

Zorgen maakt gelukkig!

Uit onderzoek van Cretien van Campen blijkt dat mantelzorgers gelukkiger zijn dan mensen die niet voor een ander zorgen. Dat moet dan wel minder dan zes uur per week zijn. Meer dan zes uur per week zorg verlenen, verlaagt het geluksgevoel.

Mantelzorgers die chronisch zieke of gehandicapte familieleden, vrienden of kennissen verzorgen, leveren een grote bijdrage in de thuiszorg. De overheid stimuleert hun betrokkenheid, maar is ook bezorgd over de belasting die deze zorg met zich meebrengt. Mantelzorg kan worden ervaren als een last die het persoonlijk welzijn vermindert. Maar het helpen van anderen kan ook worden ervaren als een zinvolle activiteit die het welzijn verhoogt.

HOGERE GELUKSSCORES
Van Campen en haar collega’s van het Sociaal en Cultureel Planbureau gebruikten data uit een bestaand nationaal bevolkingsonderzoek (Culturele Veranderingen 2004) onder Nederlanders van zestien jaar en ouder. Zij analyseerden de factor geluk van 336 mantelzorgers en 1765 mensen die niemand verzorgden. Wat bleek? Mantelzorgers hadden hogere geluksscores dan niet-mantelzorgers, als zij één tot vijf uur per week zorg verleenden. Iemand Verzorging voor meer dan zes uur per week gaf lagere geluksscores.

EEN TOT VIJF UUR GELUK PER WEEK
Waarschijnlijk geldt de analyse voor alle vormen van mantelzorg. De onderzoekers maakten geen onderscheid tussen iemand die bijvoorbeeld een oudere verzorgt, iemand met leerproblemen of een terminale patiënt. Daarnaast blijft het volgens de onderzoekers onduidelijk of mensen gelukkiger zijn omdat ze iemand verzorgen óf dat gelukkige mensen eerder geneigd zijn iemand te verzorgen.

Lees hier het hele artikel


GERELATEERDE ARTIKELEN

Meer artikelen lezen over mantelzorg?

Geel blokje Mantelzorger heeft behoefte aan steun

Paars blokje Goede vrienden verlengen je leven

REACTIES

Gelukkiger worden? Verzorg anderen!

SCHRIJF EEN REACTIE

code
Klik hier als u de code niet kunt lezen.
Velden met een * zijn verplicht.
REËLLE TWITTERT
VOLG REËLLE