REËLLES NIEUWS

De mongool, de moeder en de filosoof

Spreekt jou dit aan?

Spreekt jou dit aan?

“Mijn kind zal als een prins ter wereld komen en worden opgeleid tot geleerde. Met moeite zal hij een plaats in het Olympisch team weigeren en de keuze voor het conservatorium opschorten. Ramon blijkt een ‘mongooltje’. Weg droom. Weg toekomstbeeld van intellectuele, fysieke en artistieke schitteringen.”

Filosofe Thecla Rondhuis vertelt het leven van haar 37-jarige zoon Ramon. Maar het verhaal van Thecla is meer dan het relaas van een moeder met een zoon met het syndroom van Down. Aan de ene kant blijkt haar hartstocht en liefde voor haar zoon, aan de andere kant haar fascinatie voor de mens Ramon met zeer beperkte verstandelijke vermogens.

FILOSOFISCHE VRAGEN
Thecla geeft met het boek een inkijkje in haar gezin waarin snel na Ramon nog drie kinderen worden geboren. Die zijn inmiddels de deur uit. Ramon is er nog. Ramon prikkelt haar als filosofe tot het stellen van vragen naar de persoonlijkheid van iemand met zeer beperkte verstandelijke vermogens. “Wat blijft er over van een mens als er veel geestelijke vermogens wegvallen? Wat betekenen vrijheid en identiteit dan nog?” Ramon lijkt introvert. “Zit dat in zijn persoonlijkheid of in zijn verstandelijke handicap? Het boek is een mengeling van precieze observatie en warme betrokkenheid.

WAT GAAT ER IN HEM OM
Haar drijvende vraag is: wat gaat er om in mijn zoon? En dat is geen gemakkelijke vraag, want Ramon praat nauwelijks. Daarom moet ze dus goed naar hem kijken. Dat leidt tot levendige observaties, bijvoorbeeld voor zijn hang naar rituelen. Het liefst laat hij alles bij het oude vertrouwde. Als de andere drie kinderen gaan puberen is dat heel lastig voor Ramon. Hij wil juist doen zoals altijd. Thecla: "Ik zie trots, ik zie een fiere houding en tred, een ingehouden glimlach en ogen die hij zo onopvallend mogelijk naar beneden blijft richten. Nooit uitbundig, altijd authentiek."

MONGOOL LEVERT HET CEMENT
Als moeder wil Thecla tevreden zijn met wie Ramon is en wat hij kan. Maar ze wil ook dat haar kind de grenzen van zijn capaciteiten blijft opzoeken. Dus forceert ze hem soms. Doet ze daar goed aan? Zij eindigt haar boek met een brief aan Ramon waarin ze schrijft: “Ik houd van je, mijn mongoloïde zoon. Maar ik ben geen beschermengel van het syndroom van Down. Mijn liefde betreft slechts jóú, inclusief je handicap, en alleen omdat je mijn zoon bent.” Thecla is vóór alles een moeder die haar kind gelukkig wil maken. De vader van Ramon: “Als het gezin de hoeksteen van de samenleving is, kan een mongool in huis het cement daarvoor leveren.”

KLIM OOK IN DE PEN
Spreken jou deze filosofische vragen aan? Dan is dit bijzondere boek echt een aanrader! Lees Thecla’s observaties en volg haar gedachten over identiteit, de houvast aan rituelen, de betekenis van mens-zijn. Bekijk foto’s van Ramon als kind en op vakantie. Bewonder zijn prachtige tekeningen en schilderijen, die vaag aan de Cobra-stijl doen denken. Ook een boek gelezen dat de moeite waard is? Deel je gedachten met ons! Meld het ons en wij schrijven er een recensie over. Of wil je reageren op dit artikel? Graag! Laat een reactie achter op de website.

Meer boeken lezen van Thecla?

 

Lees het ontroerende relaas van deze moeder en filosofe


REACTIES

De mongool, de moeder en de filosoof

SCHRIJF EEN REACTIE

code
Klik hier als u de code niet kunt lezen.
Velden met een * zijn verplicht.
REËLLE TWITTERT
VOLG REËLLE