REËLLES NIEUWS

De oorsprong van het Nederlands

Nederlands behoort tot Indo-Europeese taalfamilie!

Nederlands behoort tot Indo-Europeese taalfamilie!

Het Nederlands is ontstaan vanuit de Germaanse taal. Dat leerden we vroeger op school. Wat niet iedereen leerde was dat het Germaans, dus ook het Nederlands, is ontstaan uit het Indo-Europees. Wetenschappers (waaronder een viroloog) hebben ontdekt dat het Indo-Europees in Turkije is ontstaan.

De Duitse en de Nederlandse taal behoren tot dezelfde taalfamilie; de Germaanse talen. Daardoor lijken ze zoveel op elkaar. Het Frans veel minder op het Duits en Nederlands, omdat het tot een hele andere taalfamilie behoort. Het Frans is net als het Spaans, Portugees, Italiaans en Roemeens een Romaanse taal. Romaanse talen zijn ontstaan vanuit het Latijn. Toch zijn het Nederlands en het Frans ook familie van elkaar. De Germaanse talen en de Romaanse talen hebben een gemeenschappelijke voorouder. Ze zijn allebei ontstaan uit het Indo-Europees, zoals de meeste talen in Europa.

OERTAAL
Nederlands, Engels, Frans en andere talen die tot de Indo-Europese taalfamilie behoren, hebben zoveel overeenkomsten dat er sprake moet zijn van één gezamenlijke oertaal. Waar deze oude taal ooit gesproken werd, is al lang onderwerp van discussie. Een internationaal team van linguïsten, statistici en zelfs een viroloog heeft recentelijk ontdekt dat de bron van deze oertaal in Anatolië, in het huidige Turkije ligt.

TAAL ALS VIRUS
Een viroloog in het team klinkt vreemd, maar die toevoeging is juist de succesvolle factor in dit onderzoek. In het onderzoek gebruikten de wetenschappers ongeveer dezelfde methode als biologen die de verwantschap tussen verschillende soorten bepalen op basis van gelijkenissen in het DNA. Door de veranderingen in het DNA te volgen, kunnen biologen de ‘oervariant’ van zo’n virus vaststellen. In plaats van soorten vergeleken de taalkundigen talen en in plaats van gelijkenissen in DNA zochten de taalkundigen naar gelijkenissen in woorden.

VERBINDING NEDERLAND EN TURKIJE
Nederland en Turkije zijn dus op meer manieren met elkaar verbonden dan we denken. Naast de diplomatieke betrekkingen die al sinds 1612 bestaan tussen Nederland en Turkije, het symbolische verbond door de tulp die oorspronkelijk afkomstig is uit Turkije en Sinterklaas die uit Turkije komt, is er nu ook onze taal die uit Anatolië afkomstig blijkt. Overigens spreken Turken vandaag de dag geen Indo-Europees meer. Het Turks behoort tot een andere taalfamilie; de Altaïsche talen.

Leer meer over de Nederlandse taal!

 

 


GERELATEERDE ARTIKELEN

Vul je taalkennis aan! Bekijk ook onderstaande taalweetjes.

Paars blokje Waarom mensen sneller praten als ze ouder worden
Geel blokje De wortels van taal
Roze blokje
 Naast aardappelen ook je taal mee op vakantie!

 

REACTIES

De oorsprong van het Nederlands

SCHRIJF EEN REACTIE

code
Klik hier als u de code niet kunt lezen.
Velden met een * zijn verplicht.
REËLLE TWITTERT
VOLG REËLLE