REËLLES NIEUWS

Goede resultaten bij inzet van ervaringsdeskundigen

Ervaringsdeskundige in opleiding!

Ervaringsdeskundige in opleiding!

Het ondersteunen van patiënten door ervaringsdeskundigen leidt tot goede resultaten in de geestelijke gezondheidszorg. Nu blijkt uit onderzoek dat ook mensen met een verstandelijke beperking kunnen worden getraind om medemensen te ondersteunen vanuit hun eigen kennis en ervaring.

Tot nu toe hebben elf studenten met een verstandelijke beperking van 17 tot 56 jaar oud een opleiding gevolgd. Deze is opgezet voor het ontwikkelen van ervaringsdeskundigheid door het Consortium Ervaringsdeskundigheid van Mensen met een Verstandelijke Beperking. De academische werkplaats Leven met een Verstandelijke Beperking van Tranzo, (het wetenschappelijk centrum voor zorg en welzijn van Tilburg University) deed vervolgens onderzoek naar de mogelijkheden van de opleiding.

INZICHT EN ONDERSTEUNING
Volgens de onderzoekers zijn de resultaten hoopgevend en bruikbaar. Door het volgen van de opleiding zijn mensen met een verstandelijke beperking beter in staat om over hun eigen ervaringen te vertellen. Daarnaast hebben ze meer inzicht in wat voor henzelf en voor anderen belangrijk is in het dagelijks leven en weten ze hoe ze anderen kunnen ondersteunen.

BREED INZETBAAR
Als ervaringsdeskundige kunnen zij hun kennis breed inzetten, bijvoorbeeld als ondersteuner van cliënten of als samenwerkingspartner van professionals. Bij zorgorganisaties en gemeenten kunnen zij ondersteunen voor participatie en inspraak van mensen met een verstandelijke beperking, bijvoorbeeld als het gaat over de WMO. Daarnaast spelen zij een rol bij het stimuleren van aandacht en begrip voor mensen met een verstandelijke beperking in de samenleving. De studenten hebben nog niet de kans gekregen hun kennis en vaardigheden daadwerkelijk in te zetten. Dat vormt nog een belangrijke uitdaging na de opleiding.

Lees hier het hele artikel


GERELATEERDE ARTIKELEN

Blauw blokje Meer lezen over ervaringsdeskundigheid in de zorg? Lees dit boek van een zorgprofessional: Als patiënt zie je hoe zorg beter kan

Geel blokje Ervaring hebben is niet hetzelfde als ervaringsdeskundigheid

Paars blokje Documentaire met ervaringsdeskundigen in de psychiatrie

REACTIES

Goede resultaten bij inzet van ervaringsdeskundigen

SCHRIJF EEN REACTIE

code
Klik hier als u de code niet kunt lezen.
Velden met een * zijn verplicht.
REËLLE TWITTERT
VOLG REËLLE