REËLLES NIEUWS

Het draait allemaal om verbinding

Was het vroeger beter?

Was het vroeger beter?

Leerlingen presteren niet voldoende in het onderwijs. Dat horen we vaak genoeg in het nieuws. Maar dat ligt misschien niet alleen aan de inzet van de leerlingen. Het studiemateriaal maakt het ze ook niet gemakkelijk. Dat blijkt uit onderzoek.

Over het algemeen adviseren communicatiemensen en tekstschrijvers om zo kort mogelijke zinnen te maken. Het eenvoudig te houden. Geen verbindingswoorden te gebruiken. Maar uit onderzoek blijkt juist dat verbindingswoorden hard nodig zijn voor leerlingen om de teksten goed te kunnen begrijpen. Een groot gedeelte van vijftienjarige leerlingen heeft namelijk moeite met lezen. Als een tekst niet samenhangend is, maakt dat het hen niet makkelijker om de tekst te kunnen lezen. Laat staan begrijpen. 

SAMENHANG
Verbindingswoorden zorgen voor samenhang. Ze geven niet alleen aan dat er een verband is tussen tekstdelen, maar ook welk verband dat is. Ook doorlopende tekst zorgt voor samenhang. De lay-out van studieboeken is vaak zo dat elke zin op een nieuwe regel begint. Dit zorgt juist voor leesproblemen bij scholieren. Elke zin op een nieuwe regel wekt de suggestie dat tekst niet bij elkaar hoort. Het onderwijs doet er goed aan  zich meer te focussen op het aanleren van verbanden leggen.

WAS HET VROEGER BETER?
Naast dat leerlingen slecht zijn in lezen en verbanden leggen, heerst ook het beeld dat ze sneller afgeleid zijn dan vroeger. Door de opmars van internet, social media en smartphones denkt men dat jongeren zich tegenwoordig minder goed kunnen concentreren en slechter presteren. Onderzoek ontkracht dit beeld. Amerikaanse wetenschappers onderzochten het concentratievermogen van vierhonderd schoolkinderen, in 1983 en in 2012. Dat bleek in 2012 nog hetzelfde te zijn. Dus vroeger was dit blijkbaar helemaal niet beter. 

Nog niet overtuigd hiervan? Lees dan meer over dit onderzoek.

Lees meer over de jeugd van tegenwoordig.

 
REACTIES

Het draait allemaal om verbinding

SCHRIJF EEN REACTIE

code
Klik hier als u de code niet kunt lezen.
Velden met een * zijn verplicht.
REËLLE TWITTERT
VOLG REËLLE