REËLLES NIEUWS

Nazorg door ervaringsdeskundigen

Deel je ervaringen!

Deel je ervaringen!

Mensen die zijn afgekickt, krijgen nazorg van ervaringsdeskundigen. Ex-verslaafden willen na hun behandeling iemand op wie ze terug kunnen vallen, steun bij moeilijke momenten en een zinvol leven. Zo blijkt uit interviews met cliënten.

De traditionele nazorg, gesprekken met de behandelaar wordt nog dit jaar afgeschaft. Ervaringsdeskundigen, zelf ex-verslaafden, worden getraind om mensen die net zijn afgekickt te begeleiden. Directeur Hilda Barnhoorn van Iriszorg: “Deze mensen gaan niet de behandelaar vervangen. Ze gaan ex-verslaafden die hun behandeling hebben afgerond, helpen om een zinvol leven op te bouwen. Gaat het mis, dan pakken wij de behandeling natuurlijk weer op.” Deze nieuwe aanpak is niet bedoeld voor zware, chronische verslaafden. Zij blijven in behandeling.

HOOP GELD
Cliënten van Iriszorg die klaar zijn met hun behandeling, krijgen nu nog nazorg in de vorm van ‘vinger-aan-de-pols-gesprekken’ met de behandelaar. Sinds begin dit jaar moet de cliënt voor deze gesprekken jaarlijks tweehonderd euro eigen bijdrage betalen plus het eigen risico van de zorgverzekeraar. Barnhoorn: “Dat is een hoop geld, terwijl die gesprekken mijns inziens niet veel toevoegen aan de behandeling.”

WAARDEVOL VOELEN
Ex-verslaafden hebben vaak te maken met een grote leegte in hun leven. Met hun vroegere gebruikersvrienden delen ze niets meer en nieuwe vriendschappen opbouwen kost tijd. Dit vergroot het risico op een terugval. Barnhoorn: “Vaak hebben mensen jarenlang al hun energie gestoken in het verkrijgen van bijvoorbeeld alcohol. Ze weten helemaal niet meer wat ze nou eigenlijk leuk vinden om te doen.” In zogenaamde ‘social clubs’, die door ervaringsdeskundigen worden bestierd, kunnen ex-verslaafden binnenkort leren genieten van andere dingen. Een visclub of een sportclub. Of iets heel anders, afhankelijk van wat de betrokkenen willen. Door samen leuke dingen te doen gaat iemand zich weer waardevol voelen. 

POSITIEVE DOELEN
Het idee hierachter is dat de ex-verslaafde, in tijden dat het slecht gaat, gemakkelijker hulp vraagt aan iemand met wie hij een leuke tijd heeft gehad, de ervaringsdeskundige. Die zal in het geval van een ernstige terugval adviseren om opnieuw professionele hulp te zoeken. Iriszorg werkt met kortdurende, intensieve behandelingen met positieve doelen in iemands leven als uitgangspunt van de behandeling. Zij werkt regelmatig met ervaringsdeskundigen, bijvoorbeeld in het project Help Mijn buurman Verzuipt waarmee chronische drinkers uit hun sociale isolement worden gehaald. 

 

Lees hier het hele artikel!

Lees hier het onderzoeksrapport van het IVO met interviews van cliënten

 

 

 


REACTIES

Nazorg door ervaringsdeskundigen

SCHRIJF EEN REACTIE

code
Klik hier als u de code niet kunt lezen.
Velden met een * zijn verplicht.
REËLLE TWITTERT
VOLG REËLLE