REËLLES NIEUWS

Bijzondere ervaringsverhalen

Een verrijking voor jou!

Een verrijking voor jou!

“Als colitis ulcerosapatiënt weet ik hoeveel behoefte er is aan verhalen van lotgenoten. Daarom besloot ik dit boek te schrijven; met ervaringsverhalen van patiënten en van mensen uit hun omgeving.”

Geen Crohnpatiënt is hetzelfde. Hoewel het ziektebeeld overeenkomt, heeft elke patiënt andere ervaringen. Daarom interviewde Ingeborg Kuys dertien patiënten met de ziekte van Crohn of colitus ulcerosa. Een verrijking van dit boek is dat zij ook vraaggesprekken voerde met twee maag-darm-lever-artsen, een IBD (Inflammatory Bowel Disease)-verpleegkundige en een stoma-verpleegkundige over hun ervaringen.

BEKENDE NEDERLANDER 
De ervaringsverhalen zijn boeiend, indrukwekkend en soms triest. Eén van de geïnterviewden is tv-presentatrice Nance Coolen. Zij vertelt uitgebreid over hoe zij als bekende Nederlander omgaat met de ziekte van Crohn en wat de impact was voor haar privéleven. “Mijn ex vond ziekenhuizen vervelend en snapte niet waarom ik altijd moe was. Hij had geen idee hoe hij met mijn ziekte om moest gaan. Ik feestte niet meer. Rara, hoe kon dat? Ik weet zeker dat dat één van de redenen is geweest waarom we destijds uit elkaar zijn gegaan.”

TOPSPORT EN CHROHN
Topsportster Maxime Groenewegen vertelt hoeveel wilskracht en discipline zij opbracht tijdens het trainen als profwielrenster. “Ik voelde me soms even heel goed en stapte dan toch weer op de fiets. Ik was zó gefocust op fietsen. Maar de klap kwam nadien uiteraard twee keer zo hard aan.” Inmiddels traint zij voor een plaatsje op de Olympische Spelen 2012. “Ik ben nog steeds snel moe en heb ook nog regelmatig diarree. Het grootste probleem blijft echter het onbegrip van sommige mensen. Ze snappen nog steeds niet precies wat er met me aan de hand is, en ik vind het moeilijk om steeds weer alles uit te moeten leggen.”

ARTS AAN HET WOORD
Maag-darm-leverarts professor Vermeire vertelt openhartig over zijn ervaringen met patiënten. “Een mens wil altijd hoop. En dat is wat niet alleen jullie, patiënten, maar ook ons, artsen, drijft om deze zieke ooit volledig uit te kunnen roeien. Maar je krijgt ook als arts heel trieste verhalen en situaties te verwerken. Hoe nietig je kunt zijn en hoe machteloos je soms komt te staan met je vooruitgang en je nieuwe medicijnen.” Hij eindigt dan met een hoopvolle noot: “U bent met uw ziekte niet alleen, u wordt wel degelijk begrepen door zo veel anderen, en zeker ook door ons, artsen. Als wij soms wat te hoopvol overkomen, dan is het dikwijls omdat wij weten dat er ook betere tijden komen. Uitdoving van de ziekte is mogelijk en langdurig herstel bestaat. Met deze hoopvolle nooit wil ik eindigen, en zo sta ik, samen met mijn collega’s, toch ook een beetje (veel) aan uw kant.” 

KLIM OOK IN DE PEN
Eén van Reëlle’s medewerkers is ervaringsdeskundige met colitus ulcerosa en vond veel herkenbaars in het boek van Ingeborg. Op Reëlle’s website blogt Kim als Crohnprinsesje regelmatig over haar ervaringen met deze chronische ziekte. Heb jij ook zo’n ervaringsverhaal en wil je dat delen? Reageer gerust. Wij horen graag van jou!

Meer weten van Ingeborg? Bezoek haar website!

 

 


GERELATEERDE ARTIKELEN

 

Rood blokje In onze kennisbank kunt u kiezen uit de boeken die tot nu toe werden besproken in Reëlle’s nieuwsbrief!

Meer bijzondere ervaringsverhalen lezen?

 Ervaringsverhalen van autisten die lijden aan eenzaamheid 
Geel blokje Meisje met negen pruiken vertelt hoe zij omgaat met kanker 
Blauw blokje Dwergvrouwtje leidde circus Renz

 

 

 

REACTIES

Bijzondere ervaringsverhalen

SCHRIJF EEN REACTIE

code
Klik hier als u de code niet kunt lezen.
Velden met een * zijn verplicht.
REËLLE TWITTERT
VOLG REËLLE