REËLLES NIEUWS

Het journaal: een duidelijk verhaal?

Een modern jasje?!

Een modern jasje?!

Er is veel te doen geweest over de verandering van het NOS-journaal. In de ‘gepimpte’ versie moest het journaal menselijker worden in taal en toon. De een vond het een grote verbetering, de ander juist niet.

MODERN JASJE
Eigentijds, multimediaal, laagdrempelig en toegankelijk. Dat moesten de kenmerken worden van het nieuwe NOS-journaal. Vernieuwingen die nodig waren om de (jongere) kijker weer (terug) te winnen. Ook het taalgebruik van de presentatoren is gemoderniseerd. “We schuiven iets meer richting spreektaal en stappen meer naar de kijker toe”, zo kondigde de hoofdredactie aan. Is dat gelukt? Hoe begrijpelijk is het nieuws? En hoeveel onthoudt een kijker ervan? 

DUIDELIJKE TAAL
Wetenschappers aan de Universiteit van Antwerpen hebben ontdekt dat kijkers van het journaal vrij weinig onthouden van wat ze gezien hebben. Ze vroegen kijkers naar de begrijpelijkheid ervan en ze analyseerden de taal. Het taalgebruik is helder en concreet, zonder dat het jip-en-janneketaal is. Er wordt wel gebruik gemaakt van metaforen en beeldspraak, wat het voor sommige kijkers weer moeilijker maakt om het journaal te volgen. 

ZUIDERBUREN
In het NOS-journaal herhaalt of vat de presentator slechts een enkele keer de inhoud samen. Dat is te weinig voor de kijker. Aan het begin worden items aangekondigd en aan het eind wordt alleen het belangrijkste item herhaald. Meer herhaling en samenvatting kan ervoor zorgen dat kijkers het nieuws beter onthouden. Ook het toevoegen van ondertitels bij afbeeldingen en grafieken zou dit kunnen verhogen. Het Vlaamse journaal, dat de onderzoekers ook hebben geanalyseerd, scoort beter op deze aspecten. Wellicht dat het NOS-journaal een kijkje zou kunnen nemen bij onze zuiderburen.

 

Lees het volledige nieuws over de taal in het NOS_journaal!

 


 


REACTIES

Het journaal: een duidelijk verhaal?

SCHRIJF EEN REACTIE

code
Klik hier als u de code niet kunt lezen.
Velden met een * zijn verplicht.
REËLLE TWITTERT
VOLG REËLLE