REËLLES NIEUWS

Nooit te laat om te leren

Op juiste wijze contact maken

Op juiste wijze contact maken

Communiceren met mensen met een beperking vraagt extra aandacht. Communiceren met mensen met een verstandelijke beperking is helemaal een vak apart. Niet een vak dat elke communicatieprofessional beheerst. Dat vak is wel te leren.

ANDERE TAK VAN COMMUNICATIE
Mensen met een verstandelijke handicap lijken soms hun eigen taal te hebben. Sommigen leren spreken en onze taal gebruiken. Maar er zijn ook mensen met een verstandelijke handicap die niet kunnen praten. Hoe kun je dan op de juiste manier contact maken? En wie is de aangewezen persoon om zich hiermee bezig te houden? Een communicatieprofessional kan alles wat met communicatie te maken heeft: schrijven, redigeren, schrijven, adviseren over communicatie, etc. Voor interne en externe doelgroepen. Dat leert hij tijdens zijn studie en in zijn werk. Een communicatieprofessional in de verstandelijk gehandicaptenzorg vindt steeds vaker het domein cliëntencommunicatie in zijn takenpakket terug. Terwijl dat voorheen misschien vaker de taak van een verpleegkundige of verzorgende was. Communiceren met mensen met een verstandelijke beperking is echter een gedeelte wat niet geleerd wordt tijdens een studie.

WIENS TAAK?
Bij welke afdeling hoort communicatie met verstandelijk beperkten nu eigenlijk thuis? De ene vindt bij de afdeling Communicatie, de andere bij de afdeling Logopedie. Logopedisten zijn gespecialiseerd in de communicatie met mensen met een verstandelijke beperking. Zij houden zich bezig met onderzoek en behandeling van communicatieproblemen. De meeste mensen met een verstandelijke beperking hebben problemen met het begrijpen en/of uiten van gesproken taal. Communicatieprofessionals zijn gespecialiseerd in het bedenken en vervaardigen van communicatie-uitingen die passen bij een duidelijk gesegmenteerde doelgroep. Omdat de communicatie met verstandelijk beperkte mensen vraagt om gerichte expertise in vormgeving én taalgebruik heb je hierbij de communicatieprofessional én de logopedist nodig. 

HANDVATTEN
Vrijwel alle mensen met een verstandelijke beperking hebben moeite met zowel het lezen als het begrijpen van teksten. Dat betekent dus dat degene moeite heeft noodzakelijke informatie tot zich te nemen. Daar speelt een gemiddelde communicatieprofessional niet voldoende op in. Nu zijn handvatten beschikbaar om beter met mensen met een verstandelijke beperking te communiceren. Handvatten over hoe teksten te schrijven en over de manieren waarop je de boodschap vorm kunt geven.

Graag je vakkennis uitbreiden? Lees dan snel verder!REACTIES

Nooit te laat om te leren

SCHRIJF EEN REACTIE

code
Klik hier als u de code niet kunt lezen.
Velden met een * zijn verplicht.
REËLLE TWITTERT
VOLG REËLLE