REËLLES NIEUWS

Aandacht voor geliefden

14 februari volgens de heiligen?

14 februari volgens de heiligen?

Vandaag is het Valentijnsdag. De dag waarop geliefden elkaar extra aandacht geven. Maar dan bij voorkeur met cadeautjes, bloemen, of kaarten want vanuit commercieel oogpunt wordt daar natuurlijk de aandacht op gericht. Deze 14e februari is de 45ste dag van het jaar in de Gregoriaanse kalender.

KORTE GESCHIEDENIS
In 496 riep Paus Gelasius 14 februari uit tot de dag van de Heilige Valentijn. De dag is vernoemd naar Sint Valentinus van Terni in Italie, die werd geëxecuteerd in 270. In de tijd waren er geen biografische gegevens over hem bekend. Sint-Valentijn werd genoemd als een van degenen 'die terecht door mensen worden vereerd, maar wiens daden slechts aan God bekend zijn'. De legende vertelt dat een jong paar bij bisschop Valentijn met het verzoek kwam om hen te trouwen. De man was een heidense soldaat, de vrouw een Christen. De bisschop huwde het stel omdat hij de liefde zwaarder vond wegen dan de wetten van de keizer. Er melden zich meer paren bij hem met hetzelfde verzoek. Maar al snel werd hij gearresteerd voor zijn daden. Toen hij voor keizer Claudius moest verschijnen, probeerde hij hem te bekeren. Maar Claudius voelde zich beledigd en liet Valentijn martelen en onthoofden. En dat gebeurde dus op 14 februari, maar het jaar is onduidelijk. Voor het vonnis werd uitgevoerd, gaf de bisschop het dochtertje van de gevangenisbewaarder een briefje met daarop Van je Valentijn.

BLIND
Maar een ander verhaal vertelt over een cipier of stadhouder van Rome die bij de gevangen zittende Valentijn met het verzoek kwam om zijn blinde dochter te genezen. Het geneesmiddel van Valentijn werkte echter niet. Na de terechtstelling van Valentijn ontving het meisje een klein briefje waaruit een gele bloem viel. Op het briefje stond 'Van Valentinus' : daarna kon ze weer zien. Als Valentijn mensen raad had gegeven, gaf hij hen altijd een bloem: vandaar de bloemengroet op Valentijnsdag. 

COMMERCIE
Valentijnsdag is pas sinds de jaren negentig een commercieel succes geworden in Nederland en België: cadeauwinkels, boekwinkels en bloemenwinkels profiteren hiervan. Maar ook de post met een speciale valentijnspostzegel. In 2007 deed nog 35 procent van de Nederlanders iets aan Sint-Valentijnsdag, maar in 2011 was dit al gedaald tot 29 procent, vorig jaar tot 24 procent. Dit heeft te maken met de commerciële uitbuiting van de feestdag.

GROTE KOM
Er doen dus verschillende verhalen de ronde. Voor de Romeinen was dit destijds in elk geval een belangrijk feest. Volgens het verhaal werden de namen van ongehuwde jonge vrouwen in een grote kom gegooid. Ongehuwde mannen mochten dan om de beurt een naam trekken. Tijdens het feest waren de twee jonge mensen die aan elkaar gekoppeld werden elkaars partner. Toen in Europa het Christendom opkwam, werd dit heidense feest door de kerk verboden. In 496 veranderde paus Gelasius het Lupercalia-feest van 15 februari in St.-Valentijnsdag van 14 februari.


 

 


GERELATEERDE ARTIKELEN

Nog meer achtergrondinformatie? Klik naar

Blauw blokje  Valentijnsdag volgens Wikipedia

Geel blokje  Het begrip Valentijnsdag 


REACTIES

Aandacht voor geliefden

SCHRIJF EEN REACTIE

code
Klik hier als u de code niet kunt lezen.
Velden met een * zijn verplicht.
REËLLE TWITTERT
VOLG REËLLE